Monodrama "Čelične ratnice" u Beranama

Predstava Jelene Mile uvodi beransku publiku u festival Forteca koji traje do 5. oktobra
683 pregleda 0 komentar(a)
Jelena Mila, Foto: Privatna arhiva
Jelena Mila, Foto: Privatna arhiva

Monodrama „Čelične ratnice - žene dobrovoljci u Prvom svjetskom ratu”, u izvođenju, režiji i po tekstu glumice Jelene Ivanišević Paunović, koja stvara pod umjetničkim imenom Jelena Mila, biće igrana danas u Beranama, u Centru za kulturu, u 19 časova. Program u Beranama nastavlja se prikazivanjem filmova iz selekcije “FORTECA” festivala koji je ljetos po treći put održan u Perastu, a predstavlja “most saradnje kinematografije sjevera i juga Evrope, razmjenu iskustava, kao i predstavljanje prirodnih ljepota zemalja”.

Monodrama “Čelične ratnice” priča je o ženama ratnicama i dobrovoljcima na Balkanu tokom Prvog svjetskog rata, a pored tog rata, pominju se i ustanci i ratovi koji su mu prethodili (Nevesinjska puška 1875. godine, ustanak protiv osmanlija i Prvi i Drugi balkanski rat), kao i ratovi koji su slijedili (Drugi svjetski rat i sukobi na Balkanu tokom devedesetih godina 20. vijeka).

“Tekst je stvoren na osnovu originalnih zapisa, autentičnih izjava i odlomaka iz biografija konkretnih ratnica i predstavlja pomen neuništivoj snazi armije čeličnih ratnica. Prateći živa svjedočenja ovih žena i njihove biografije, monodrama otvara sliku besmisla rata i nužnosti očuvanja života i slobode. One su nadljudskim naporom i predanošću podsticale na korektnost i dosljednost tako služeći kao primjer vrijedan divljenja i poštovanja postale su svjedočanstvo nehumanog vremena rata”, opisuje Jelena Mila za “Vijesti”.

Publika će kroz ovaj komad imati priliku da čuje šta su govorile, mislile i činile: Milunka Savić, Vasilija Vukotić, Milica Marka Miljanova Popović, Jelena Šaulić, Antonija Javornik, Flora Sands, Nadežda Petrović, Delfa Ivanić, Elsi Inglis, Katarina Šturceneger, Diana Budisavljević, Zorica Sara Mitić, Sofija Jovanović, Mileva Marić Ajnštajn, Žana Merkus, Meri Geldvin i druge žene dobrovoljci koje su bile i vojnici i humanitarne radnice i bolničarke, ne samo sa Balkana, već i iz Engleske, Amerike, Austrije...

Ova monodrama je do sada predstavljena u mnogim gradovima širom Evrope. „Čelične ratnice” su osma monodrama Jelene Mile na srpskom jeziku, ali i prva koja se publici predstavlja i u formi knjige, prevedene na još tri jezika: švedski, norveški i engleski. Prošle godine je snimljen i prvi igrani film ove autorke, inspirisan upravo „Čeličnim ratnicama”.

Jelena Mila je srpsko-švedska glumica i producent, a živi i radi u Stokholmu, u Švedskoj od 1998. godine. Publika je pamti po ulogama u filmovima “Kako je propao Rock&Roll”, “Lepa sela lepo gore”, “Za kralja i otadžbinu”, pa i po serijama “Ravna Gora”, “Selo gori a baba se češlja”...

Bonus video: