CGO organizovao projekcije filmova u osam crnogorskih osnovnih škola

"Osnovci su jako dobro reagovali na sve projekcije, a za jedan broj njih će biti organizovana i petodnevna filmska radionica"
294 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: CGO
Ilustracija, Foto: CGO
Ažurirano: 08.10.2019. 18:14h

Centar za građansko obrazovanje (CGO) organizovao je od 26. septembra do osmog oktobra 2019. projekcije filmova u osam crnogorskih osnovnih škola u sklopu projekta Putujuća fabrika filma Ubrzaj.

"Na taj način je mladima, uzrasta od 13 do 15 godina, približena složena i osjetljiva tematika ljudskih prava, ali i popularizovana filmska umjetnost i društveno angažovani film. Putujuća fabrika filma Ubrzaj je u osam crnogorskih opština predstavila šest dokumentarnih, igranih i animiranih filmova recentne produkcije: „Trešnje“, „Žena zmaj“, „Onda vidim Tanju“, „Kokoška“, „Neputovanja“ i „Crna ovca“. Projekcije i prateće diskusije sa osnovcima su održane u osam osnovnih škola: „Oktoih“ Podgorica, „Blažo Jokov Orlandić“ Bar, „Boško Strugar“ Ulcinj, „Luka Simonović“ Nikšić, „Risto Manojlović“ Kolašin, „Vuk Karadžić“ Berane, „Boško Buha“ Pljevlja i „Njegoš“ Kotor. Gotovo 200 osnovaca imalo je priliku da kroz filmsku vizuru i interakciju sa vršnjacima, uči o ljudskim pravima, uz moderatore iz CGO-a", kazao je asistent na projektima u CGO Vasilije Radulović.

On je kazao da su mladi danas izloženi brojnim neprimjerenim audiovizuelnim sadržajima koji utiču i na njihove stavove, "a kroz projekcije kvalitetnih filmova koji snažno promovišu kulturu ljudskih prava pokušali smo kod osnovaca da razvijamo razumijevanje prema modernom konceptu ljudskih prava, kritičku svijest, kao i želju da i sami stanu u zaštitu svojih prava."

"Osnovci su jako dobro reagovali na sve projekcije, a za jedan broj njih će biti organizovana i petodnevna filmska radionica. Putujuća fabrika filma Ubrzaj je izrasla iz Festivala filma o ljudskim pravima Ubrzaj, čije će jubilarno deseto izdanje CGO organizovati u decembru ove godine. Putujuća fabrika filma Ubrzaj je dio istoimenog projekta koji ima za cilj da razvije svijest, potrebu i sposobnost za očuvanje i unaprjeđenje ljudskih prava, pravne države, prirodne i društvene sredine, multietičnosti i različitosti. Projekat je podržan od strane Ministarstva prosvjete Vlade Crne Gore", kazao je Radulović.

Bonus video: