Bijenale crnogorskog teatra otvoreno predstavom "Bure baruta": Slavljenje pozorišne umjetnosti

Tokom deset dana trajanja festivala, kroz devet predstava koje se nadmeću za nagrade, iz CNP-a ističu da otvaraju prostor za kritičko sagledavanje našeg pozorišnog sistema, za promišljanje budućnosti Bijenala, i to u neposrednom susretu umjetnika i publike
560 pregleda 0 komentar(a)
Ekipa predstave “Bure baruta”, Foto: Krsto Vulović
Ekipa predstave “Bure baruta”, Foto: Krsto Vulović

Neka Bijenale crnogorskog teatra u ovim danima bude mjesto okupljanja, mjesto dijaloga i mjesto slavljenja umjetnosti i snage pozorišta, poručila je direktorica Crnogorskog narodnog pozorišta Zorana Kralj preksinoć na otvaranju festivala.

Na samom početku ovogodišnjeg izdanja Bijenala, publika je minutom ćutanja odala počast jednom od najznačajnih reditelja CNP-a, Nikoli Vaviću, koji je prekjuče preminuo u Beogradu.

“Festival znači svetkovina i naš festival znači slavljenje pozorišne umjetnosti i pozorišnih umjetnika. Nikola Vavić bio je jedna od najznačajnijih figura u ukupnoj istoriji Crnogorskog narodnog pozorišta koji je dao vanredan doprinos razvoju i usponu ove kuće. I ovaj festival neka bude u znaku onih istinskih i strastvenih pozorišnih ljudi čiji život znači teatar“, kazala je Kralj.

Zorana Kralj
Kralj(Foto: Krsto Vulović)

Tokom deset dana trajanja festivala, kroz devet predstava koje se nadmeću za nagrade, iz CNP-a ističu da otvaraju prostor za kritičko sagledavanje našeg pozorišnog sistema, za promišljanje budućnosti Bijenala, i to u neposrednom susretu umjetnika i publike.

Bijenale crnogorskog teatra 2019 donosi ciklus pozorišnih predstava koje su ostavile najveći trag u crnogorskoj pozorišnoj produkciji u protekle dvije pozorišne sezone.

Predstavom “Bure baruta” Dejana Dukovskog u režiji Dejana Projkovskog prošle godine je otvorena pozorišna sezona u Crnogorskom narodnom pozorištu, a sada je ansambl otvorio Bijenale i to nakon šest mjeseci pauze koja se u njihovoj izvedbi nije osjećala.

Nakon izvedbe, upriličen je okrugli sto medija i kritike, gdje su uz moderatora Zorana Rakočevića, glumci i drugi prisutni razgovarali o aktuelnosti teksta i samom procesu, uz poseban osvrt na poetiku nasilja koja prožima cijelu predstavu.

Glumac Slobodan Marunović je izrazio zadovoljstvo festivalom, pohvalio je organizaciju ističući da je uvjeren da se radi o “respektabilnom kulturnom događaju, jer teatar je u Crnoj Gori nosilac vremena, prilika i prostora u kom živimo”.

On je priznao da je u početku nastajanja komada “Bure baruta” smatrao njeno postavljanje repertoarskim promašajem ali ga je sama predstava demantovala.

“Mi vidimo sebe u ogledalu preko ove predstave i ona nam pokazuje da nismo mnogo odmakli od momenta kada je nastao ovaj tekst”, poručio je on.

Pozorišni kritičar Aleksandar Milosavljević, koji je i član žirija, osvrnuo se na aktuelnost teksta koji će na ovom prostoru moći da se igra i u budućnosti.

“Mislim da je ovo komad koji će i za deset godina bez problema moći da se postavi. Taj lanac koji je Dejan fenomenalno uspostavio, gdje se jedan lik uvijek prebacuje u sljedeću s epizodu jeste lanac kojim smo mi vezani, mimo politike, mimo društvenih okolnosti, to je sudbinski lanac koji nas vezuje za pretke i koji mi u amanet ostavljamo generacijama koje dolaze”, zaključio je Milosavljević.

Glumac Stevan Radusinović dodao je da “svuda ima konflikata, ne moramo se vezivati samo za Balkan...

“Ali ovdje ti ljudi, ti likovi samo sagorijevaju zbog situacije u kojoj se nalaze... Fizička ubistva u svakoj sceni na kraju dovode da ubijanja mjeseca, koji simbolički predstavlja činjenicu da se ovdje umire za svakakve stvari: religiju, porijeklo, ljubav, ne-ljubav…”, kazao je on.

Na Bijenalu crnogorskog teatra večeras će biti izvedena predstava “Sin” Mirjane Medojević u režiji Mirka Radonjića, u Kraljevskom pozorištu Zetski dom na Cetinju.

Za publiku iz Podgorice obezbijeđen je besplatan prevoz autobusom u 19 časova, koji na sve zainteresovane čeka ispred Crnogorskog narodnog pozorišta.

Bonus video: