Novinarstvo - profesija koja je u padu

Knjiga “Novinarstvo u vrijeme kriza i sukoba - Iluzija o nevinosti” novinara i dugogodišnjeg urednika Radija Slobodna Evropa, Nenada Pejića, promovisana je preksinoć u Podgorici
352 pregleda 0 komentar(a)
Sa promocije, Foto: Sara Kurgaš
Sa promocije, Foto: Sara Kurgaš

“Nalazimo se u vremenu, nekoj vrsti situacije, u kojoj će novinari vrlo brzo morati da odrede šta žele od svoje profesije. Bojim se da je to profesija koja je u padu već dugo vremena i to ne samo na Balkanu nego i u svijetu, u Americi”, kazao je novinar i dugogodišnji urednik Radija Slobodna Evropa (RSE) Nenad Pejić preksinoć na promociji svoje knjige “Novinarstvo u vrijeme kriza i sukoba - Iluzija o nevinosti” koja je održana u Podgorici.

Knjiga donosi brojne primjere iz ličnog novinarskog iskustva Nenada Pejića, ali i iskustva novinara sa kojima je Pejić sarađivao. Građanski i politički aktivista Rade Bojović, koji je govorio na promocji, ocijenio je da je Pejićeva knjiga sabrala 50 svijetlih novinarskih primjera iz ratnih i konfliktnih vremena.

“Novinarska profesija neupitno traži da branite sebe od drugoga dok novinarski kodeks traži da branite drugoga od sebe. Sama ta činjenica govori koliko je teško biti profesionalni novinar i u ratu i mimo rata, pa i danas u vremenu u kojem živimo”, kazao je on i dodao da “kada politika od građana napravi podanike, iluzorno je očekivati slobodno novinarstvo”.

Direktor Media Centra Sarajevo, takođe dugogodišnji novinar, Boro Kontić istakao je međutim da “pravo profesionalno novinarstvo koje vrednuje činjenice, ima balans, provjerava svaku informaciju, dobija na snazi”. On je to objasnio tako što u trenutku kad se nešto desi svaki čovjek poseže za onim medijem koji će mu dati pravu informaciju, primijetio je Kontić, što znači da su profesionalni i nezavisni mediji ipak i danas vidljivi.

“Novinarstvo i nema drugu misiju osim da izvještava nepristrasno omogućavajući tako ljudima da sami donesu svoj sud. Novinarstvo treba da forsira odgovornu i ozbiljnu priču o realnosti, vodeći se samo istinom”, podsjetio je on prisutne među kojima je, pored novinara, bilo i studenata novinarstva.

Direktorica Instituta za medije Crne Gore Olivera Nikolić zaključila je da je knjiga Nenada Pejića “udžbenik novinarstva i principijalno štivo koje afirmiše novinare u njihovom proaktivnom djelovanju i stvaranju boljeg društva”

Bonus video: