Svjetlost koja gradi i razara formu

Umjetnik se predstavio sa 20 radova kojima je izazvao brojne pozitivne reakcije kako ljubitelja umjetnosti, stručne javnosti, tako i studenata likovnih akademija iz Novog Sada i Beograda. Ovo je njegovo drugo samostalno predstavljanje u Beogradu
574 pregleda 0 komentar(a)
Jedan od predstavljenih radova, Foto: Privatna arhiva
Jedan od predstavljenih radova, Foto: Privatna arhiva

Veliko interesovanje beogradske publike izazvala je izložba slika i crteža crnogorskog umjetnika Miroslava Mira Šukovića koja je u Kulturnom centru "Baraka" otvorena 11, a traje do 28. oktobra.

Umjetnik se predstavio sa 20 radova kojima je izazvao brojne pozitivne reakcije kako ljubitelja umjetnosti, stručne javnosti, tako i studenata likovnih akademija iz Novog Sada i Beograda. Ovo je njegovo drugo samostalno predstavljanje u Beogradu.

"Svjetlost čuva njegov izraz od banalnosti i posrtanja u priču i iznosi je u poj čiste likovnosti, u odanost slici... Njome autor suptilno oblikuje strukturu lika i kao pojavnog segmenta slike i kao transcendetalnog zraka koji je prostor djelanja suprotstavljenih sila prirode. Svjetlost gotovo istovremeno gradi i razara formu i na taj način otvara u radu veliko i sveobuhvatno pitanje mjesta i značenja smrti u prostoru ljudskog sabiranja i u prostoru umjetnosti", piše Jelena Šalinić Terzić o umjetnikovom stvaralaštvu.

Autor povlači poteze da "zahvati u jezgru postanja ono što um može da prevede u sliku" primjećuje Šalinić Terzić i pita se o umjetniku i njegovom radu: "Kako pojmiti život, gdje je on u toj igri skrivalice koju igra sa svojim ljušturama otkad se uselio u njih?".

Bonus video: