Snažni rediteljski potpisi autorki iz regije

Novim vizuelnim rješenjem 17. izdanja, ZFF podsjeća i na neizvjesnu sudbinu bioskopa Evropa, iz kojeg se iselio proteklog ljeta nakon spora sa gradskim vlastima
417 pregleda 0 komentar(a)
Sa konferencije za novinare, Foto: ZFF
Sa konferencije za novinare, Foto: ZFF

Zagreb film festival (ZFF) prikazaće od 7. do 17. novembra stotinak filmova u 12 programa, od kojih je oko 30 u takmičarskim, a među njima su i dugometražni kandidati za Oskara za najbolji strani film i snažni rediteljski potpisi autorki iz regije.

Novim vizuelnim rješenjem 17. izdanja, ZFF podsjeća i na neizvjesnu sudbinu bioskopa Evropa, iz kojeg se iselio proteklog ljeta nakon spora sa gradskim vlastima o obnovi zakupa tog kultnog prostora.

“Čini se da je prošlogodišnji vizual s papirnatim stolicama koje otpuhuje veliki ventilator bio proročanski, a ovogodišnji neonski, koji se naslanja na prepoznatljiv vizual kina Europa nostalgičan, jer su se ostvarile naše slutnje da ćemo nakon više od deset godina u najlepšoj i najvećoj zagrebačkoj kinodvorani završiti kao festival u egzilu. Trajemo čak tri dana duže kako bismo u novim uslovima publici uspjeli pokazati sve što smo u posljednjih godinu dana spremali, a to je oko stotinu filmova u 12 filmskih programa na osam lokacija u Zagrebu i u još dvadeset hrvatskih gradova”, izjavio je direktor ZFF-a Boris T. Matić na konferenciji za novinare, na kojoj je posebno istakao posebnost selekcije takmičarskog programa dugometražnog filma sa 11 naslova:

“Svi oni koje zanima kako to izgleda kad se mladost, ludost i hrabrost spoje s filmskom umjetnošću pozivam da dođu na ovogodišnji ZFF i pogledaju vjerovatno najjaču selekciju dosad: prve i druge filmove autora/ki iz cijelog svijeta među kojima su čak četiri kandidata za Oskara - ruski, belgijski, kolumbijski i danski, dobitnik nagrade publike Sandensa, najbolji debitant kanske Nedjelje kritike, pobjednički film Sarajevo Film Festivala i drugi”.

Američki redatelj Robert Egers, poznat po hvaljenom prvencu “Vještica”, za koji je nagrađen na Sandensu, na 17. ZFF-u učestvuje filmom “Svjetionik”, minimalističkom horor-fantazijom s Robertom Patisonom i Vilijamom Defoom, koja je u Kanu osvojila nagradu FIPRESCI.

Za Zlatna kolica takmiči se i “Visoka djevojka”, priča o Drugom svjetskom ratu iz ženske perspektive, koja je ruski kandidat za Oskara, a ovjenačana je nagradom za režiju mladog Kantemira Balagova u programu Izvjestan pogled u Kanu.

Regiju u glavnom programu zastupaju dvije autorke izrazito zanimljivih rediteljskih potpisa. “Negde lijepo”, holandsko-bosanskohercegovački film o iskustvu povratka mlade emigrantkinje u rodnu BiH, u režiji Ene Sendijarević, već je osvojio Srce Sarajeva.

Sa posebnom nagradom žirija u programu Cineasti del presente Festivala u Lokarnu na ZFF stiže rumunsko-srpski film “Ivana Grozna” Ivane Mladenović, britka autobiografska komedija o ženi na ivici nervnog sloma i svakodnevnim neurozama unutar male zajednice. Rediteljka, prijatelji i porodica u filmu glume sami sebe, a u jednoj od sporednih uloga briljira autorkina baka.

U glavnom programu je i debitantski film “Mlečni zubi” australijske autorke Šenon Marfi, koja trenutno režira treću sezonu nagrađivane HBO-ove serije Killing Eve. Tim Mielants, jedan od reditelja TV serije Peaky Blinders, na ZFF-u učestvuje igrano-filmskim debijem čija je radnja smještena u nudistički kamp.

Među filmovima u glavnom programu je i kolumbijski kandidat za Oskara “Monos”, u režiji Alehandra Landesa - napeti spoj ratnog filma i trilera koji nudi uznemirujuću i halucinatornu viziju ratnog haosa, i u kojem glavnu riječ vode djeca. Najavljen je i belgijski kandidat za Oskara - film “Naše majke” Cezara Dijaza, koji se bavi posljedicama građanskog rata u Gvatemali, a osvojio je nagradu za najboljeg debitanta u programu Nedjelja kritike u Kanu.

U glavnom programu je i danski kandidat za Oskara “Kraljica srca”, premijerno prikazan na Sandensu, gdje je osvojio nagradu publike.

Ta erotska drama o aferi uspješne advokatkinje i njenog znatno mlađeg posinka, u režiji May el-Toukhy, otvara cio niz moralnih i etičkih pitanja. Iz radionice producenata filmova Rubena Estlunda stiže norveško-švedska socio-drama “Pazi na djecu” Daga Johana Haugeruda, koja kroz priču o nesreći sa kobnim posljedicama, u koju su bila uključena djeca političkih oponenata, zadire u samo srce ideje tolerancije.

Filmovi koji uokviruju 17. ZFF takođe se dotiču politike, pa će na otvaranju će biti prikazana francuska dramedija “Alice i gradonačelnik” Nikolasa Parisera o nekada ambicioznom gradonačelniku Liona koji se “osjeća poput skupocjenog i moćnog automobila bez goriva” i njegovom odnosu s mladom filozofkinjom koja ima zadatak da ga naoruža novim, progresivnim idejama.

Festival zatvara politička satira “Bosonogi car” u režiji Džesike Vudvort i Pitera Brosensa, koji je van konkurencije, a snimljen je u Hrvatskoj i dijelom produciran (Propeler film).

Međunarodni takmičarski program kratkometražnog filma uključuje deset naslova, među kojima je i “Posljednja slika o ocu” Stefana Đorđevića, nagrađen Srcem Sarajeva, te novi film kanskog pobjednika, kineskog reditelja Qiua Yanga “Odustajanje”.

Uz glavni program dugometražnog i kratkometražnog filma, ZFF ima i dva dodatna takmičarska programa - Ponovo s nama i Plus. Prošle godine, na 16. ZFF-u, najboljim dugometražnim filmom proglašen je “Teret” Ognjena Glavonića iz Srbije, koji je domaću premijeru doživio potom na 24. Festivalu autorskog filma u Beogradu.

Festivalski sajt je zff.hr, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

SEECULT.ORG

Bonus video: