Jadranski motivi na starim slikama

U Kotoru je otvorena izložba „Zbirka Večerina - Jadran nadahnuće“
623 pregleda 0 komentar(a)
Sa izložbe, Foto: Siniša Luković
Sa izložbe, Foto: Siniša Luković

Izložba „Zbirka Večerina - Jadran nadahnuće“ otvorena je u ponedjeljak povodom Dana opštine Kotor, u Galeriji solidarnosti u Kotoru. Fascinantna zbirka slika sa motivima hrvatske i crnogorske obale Jadrana, hrvatskih, austrijskih, njemačkih, italijanskih, mađarskih, francuskih i britanskih umjetnika, nastalih u razdoblju od sredine 19. pa do sredine 20. vijeka, izazvala je veliko interesovanje brojne publike.

“Ova izložba pruža mogućnost svima nama da osjetimo snažnu vezu jadranskih ljudi, ljudi istog horizonta koji žive uz more i sa morem, da osjetimo da smo dio jedne iste kulturne mreže koju pletu ista nasljeđa i iste navike”, rekla je v. d. direktorica OJU „Muzeji” Kotor Slađana Mijanović.

Na otvaranju je govorila i generalna konzulica Republike Hrvatske u Kotoru mr Jasminka Lončarević.

„Ljudi, more, kamen, kuće, stabla, lađe, sve nam to otvara kaleidoskop jedinstvenog podneblja hrvatske i cnogorske obale i zaobalja, a ona je kroz stoljeća bila, i do danas ostala, domovinski prostor najvećih i najljepših dostignuća naroda koji su ovde razvili svoje kulture, identitete i države. Dio toga je predstavljen na ovim slikama. Ovo je jedinstvena prigoda da vidimo sebe očima i rukama likovnih majstora, ali da se vidimo onako kako su nas vidjeli i drugi. Ovakvi događaji doprinose boljem razumijevanju duhovne, kulturne, povijesne i prirodne baštine Jadrana koji nas identitetski određuje i ujedno povezuje u jedan kulturni prostor, jer Jadran i jeste nadahnuće“, kazala je Lončarević.

Vlasnik zbirke i kustos izložbe Duško Večerina, kazao je da je kolekcija nastala tokom dvije decenije, a prvi je put prikazana u Opatiji 2017. godine.

„Kako je rasla zbirka tako je i u meni rasla želja da je osim hrvatske upozna i crnogorska publika, jer je na ovim djelima iscrtana zajednička jadranska kulturna baština“, kazao je Večerina. Otvarajući izložbu, gradonačelnik Kotora Željko Aprcović zahvalio se vlasniku Večerini na 84 izložena djela, jer je pružio priliku turistima, gostima i građanima Kotora da sagledaju svu ljepotu onoga što posjeduju Hrvatska i Crna Gora.

„Različite tehnike - grafike, akvareli, ulja na platnu i crteži najbolje oslikavaju bogatstvo obale od Pule do Dubrovnika, pa sve do južnog dijela Crnogorskog primorja, daju posebnu draž i motivišu publiku da sagleda svu kompleksnost prisnosti, a opet jasno prikazanu raznovrsnost ovih predjela sa motivima koji, po mom dubokom ubjeđenju, ostavljaju bez daha“, istakao je Aprcović. Izložba je otvorena do 30. novembra.

Bonus video: