Multimedijalna izložba “Elementali”

Događaj će btii upriličen danas u Podgorici u zgradi Udruženja arhitekata "Kolektor", u 19 časova
619 pregleda 0 komentar(a)
Pozivnica, Foto: Pritnscreen
Pozivnica, Foto: Pritnscreen

Multimedijalna izložba “Elementali”, tri umjetnika različitih medija koji odgovaraju na određenu temu, svako autonomno, a čineći tako jednu cjelinu, biće otvorena danas u Podgorici, u zgradi Udruženja arhitekata “Kolektor”, u 19 časova. Na izložbi će se predstaviti buto plesačica Bojana Popadić, komopozitorka Slobodanka Bobana Dabović Đurić i vajar Nikola Radonjić Johnny, a u organizaciji Saveza Arhitekata Crne Gore.

“Izložva je rezultat istraživanja mogućih odgovora na to kako je nastao čovjek, kao i cijeli univerzum, koje umjetnici nalaze u filozofiji antičke Grčke, te u analitičkoj psihologiji Junga. Izložbu sačinjava 5 instalacija poliedara koje prati 5 muzičkih kompozicija, kao i buto plesni performans vezan posebno za peti poliedar Dodekaedar”, ističe se u najavi izložbe.

Naziv izložbe inspirisan je pasusom iz knjige “O drugom životu, Paracelius kao duhovna pojava”u kojoj je koautor Karl Gustav Jung, piše u katalogu koji prati izložbu.

“Po Paraceliusovom simboličkom objašnjenju svaki od četiri elementa imaju svoje svjesne entitete koji se zovu ‘elementali’. Za vazduh su zaduženi Silifi, za zemlju Gnomi, za vatru Salamanderi, za vodu Udine. Konekcija tih bestjelesnih entiteta asocira na Platonove pravilne poliedre koji svojom geometrijskom ljepotom podsjećaju na konstrukciju nekog energetskog organizma, zbog čega umjetnik kreira svoje pravilne poliedre kombinacijom metala i drveta, i poziva ostale umjetnike da mu se pridruže u ovom istraživanju i zajedno kreiraju simulaciju kosmosa”, piše u objašnjenju umjetnika.

Bonus video: