NE DIJELI MIŠLJENJE

Dva člana komiteta za dodjelu Nobelove nagrade podnijela ostavke

Akademija je bila prinuđena da uvede nekoliko novih mjera nakon seksualnog skandala, u koji je bio uključen suprug bivše članice
657 pregleda 1 komentar(a)
Nobelova nagrada, Foto: Shutterstock
Nobelova nagrada, Foto: Shutterstock

Dva vanjska člana komiteta za dodjelu Nobelove nagrade za književnost podnijela su ostavku i iznijela niz kritika na račun Švedske akademije.

Akademija je bila prinuđena da uvede nekoliko novih mjera nakon seksualnog skandala, u koji je bio uključen suprug bivše članice, što je rezultiralo odgađanjem dodjele nagrade za 2018. godinu.

Vanjski članovi su angažovani da pomognu komitetu u izboru kandidata, a jedan od njih, Kristofer Leandoer, rekao je kako odlazi jer nema "ni strpljenja ni vremena" da čeka okončanje sprovođenja reformi.

"Akademija i ja imamo različitu perspektivu vremena. Jedna godina je preduga u mom životu i previše kratka u životu Akademije", napisao je u tekstu za Svenska Dagbladet.

Leandoer je rekao da njegova odluka nije povezana s odlukom o dodjeli nagrada za 2019. godinu kontroverznom austrijskom piscu Peteru Handkeu, zbog čega je Akademija bila izložena kritikama, kako u zemlji tako i u inostranstvu.

Gun-Brit Sundstrom, druga članica koja je podnijela ostavku, je u izjavi objavljenoj u "Dagens Nyheteru" istakla da je izbor Handkea interpretiran na način da se književnost stavlja iznad politike, te da ona "ne dijeli to mišljenje".

Jedna od mjera reformi bila je uspostavljanje tima van Akademije koji bi pomogao u pronalaženju kandidata za razmatranje nagrade.

Nakon što je najavila mjere i tvrdila da će nagrada od devet miliona švedskih kruna odsada biti manje sklona kontroverzama, Akademija je kritikovana zbog dodjele nagrade austrijskom piscu Peteru Handkeu 2019. godine.

Handke je oštro kritikovan zbog prikazivanja Srbije kao žrtve tokom balkanskih ratova, te zbog negiranja genocida i ostalih ratnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini, ali i zbog prisustva sahrani bivšeg predsjednika Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića.

Akademija je potvrdila da su Leandoer i Sundstrom napustili komitet koji se do danas sastojao od četiri člana Švedske akademije i pet vanjskih članova.