Počeo Podgorica Film Festival: Smotra koja podstiče međunarodnu kulturnu saradnju

Direktor Crnogorske kinoteke Andro Martinović uručio je i nagradu te ustanove “Kino-oko”, čileansko-danskom direktoru fotografije Manuelu Albertu Klaru, koji je ujedno i specijalan gost festivala
1602 pregleda 0 komentar(a)
Manuel Alberto Klaro sa nagradom, Foto: Bojana Ćupić
Manuel Alberto Klaro sa nagradom, Foto: Bojana Ćupić

U Crnogorskom narodnom pozorištu večeras je otvoreno četvrto izdanje Podgorica film festivala.

Smotra koju, u saradnji sa Crnogorskom kinotekom, a uz podršku Ministarstva kulture, organizuje NVU “Podgorica film festival” ove će godine trajati do osmog decembra i za to vrijeme biće ukupno prikazano 27 ostvarenja.

Tokom otvaranja festivala, prisutne je pozdravio ministar kulture Aleksandar Bogdanović, koji je kazao kako kinematografija ima posebnu pažnju kada su u pitanju festivalske smotre u našoj državi.

"Ovogodišnje izdanje festivala još jednom će nam ukazati na svu raskoš i jedinstvenost različitih autorskih težnji i poetika, ali i skrenuti pažnju na kinematografije koje funkcionišu sa skromnijom finansijskom i infrastrukturalnom logistikom. Posebno nas raduje što i crnogorska kinematografija, sa filmom “Dohvati nebo”, ima dostojnog predstavnika za ovako promišljenu selekciju. Treba istaći da je “Podgorica film festival”, svojim internacionalnim karakterom, za ove četiri godine prepoznat kao manifestacija koja podstiče međunarodnu kulturnu saradnju, postavši mjesto za umrežavanje i razmjenu iskustava filmskih profesionalaca", naglasio je on.

Tokom otvaranja, direktor Crnogorske kinoteke Andro Martinović uručio je i nagradu te ustanove “Kino-oko”, čiji je ovogodišnji dobitnik čileansko-danski direktor fotografije Manuel Alberto Klaro, koji je ujedno i specijalan gost četvrtog Podgorica film festivala.

Izuzev 27 filmova koji će tokom trajanja festivala biti prikazani u Crnogorskom narodnom pozorištu, biće upriličeni i brojni prateći programi.

Bonus video: