Nagrade KZ „Mirko Banjević”

Sa ciljem podsticanja stvaralaštva žiri je ustanovio i posebnu nagradu za prvu objavljenu knjigu
549 pregleda 0 komentar(a)
Dobitnici nagrada KZ "Mirko Banjević", Foto: Privatna arhiva
Dobitnici nagrada KZ "Mirko Banjević", Foto: Privatna arhiva

Književna zajednica „Mirko Banjević“ iz Nikšića objavila je nagrađene autore proze i poezije na konkursu za nagradu “Mirko Banjević”, a u kategoriji za prozno stvaralaštvo, prema propozicijama konkursa, nagrađena je knjiga Aleksandra Ćukovića „Kad skidaju krila“, Unireks, Podgorica, 2018; u kategoriji pjesničkih rukopisa nagrađene se dvije knjige - zbirka izabranih pjesama Novice Đurića „Kameni jahači“, Unireks, Podgorica, 2018. i zbirka Milovana Lalovića „Vasionik“, Društvo za afirmaciju kulture - Presing, Mladenovac, 2018.

U užem izboru nalazile su se još dvije poetske zbirke: izabrana i nova poezija Obrada Nenezića, „Centar mog svijeta“, Nova knjiga, Podgorica, 2018. i pjesnička zbirka Miroslava Jovanovića Timotijeva, „Devet jezika ćutnje“, JU Ratkovićeve večeri poezije, Bijelo Polje, 2018.

Sa ciljem podsticanja stvaralaštva, žiri je, na predlog KZ „Mirko Banjević“, ustanovio i posebnu nagradu za prvu objavljenu knjigu, a ove godine nagrađen je pjesnički rukopis Danijele Nele Jovanović „Ivicom ponora“ (UKCG, Podgorica, 2019).

Kako je saopšteno, žri u sastavu: predsjednik prof. dr Živko Đurković i članovi mr Radoje Femić i književnik Radislav Gardašević odluke su donijeli jednoglasno na sjednici te KZ

Bonus video: