Vanja Jovićević: Znala sam da pripadam sceni

Crnogorska glumica Vanja Jovićević za Magazin priča o protekloj godini, predstavi “Šćeri moja” koja i dalje dobija pozitivne kritike, ali i muzičkoj karijeri u okviru benda “Spotlight”
3658 pregleda 0 komentar(a)
Vanja Jovićević kao Zorka Petrović u predstavi “Šćeri moja”, Foto: CNP
Vanja Jovićević kao Zorka Petrović u predstavi “Šćeri moja”, Foto: CNP

Crnogorska glumica Vanja Jovićević osvaja publiku, ali i kritiku pozorišnim ulogama, naročito u posljednjoj godini. Ljubitelji pozorišta mogli su je gledati između ostalog u predstavama “Samoubica” i “Bura”, ali je možda i najveći utisak ostavila igrajući u “Don Kihotu” i “Šćeri moja”.

Osim glumom, Jovićević se odnedavno bavi i muzikom, pa su posjetioci Podgoričkog pazara imali priliku da čuju svirku benda koji pored nje čine i nekoliko njenih kolega iz Crnogorskog narodnog pozorišta.

Osim o tom projektu, objedinjenom pod nazivom “Spotlight”, crnogorska glumica je za dodatak “Magazin” pričala i o sestri Sanji Popović, koja je velikim dijelom zaslužna za njene prve korake u glumačkom svijetu, ali i o pomenutim ulogama, te o tome šta je obilježilo njenu karijeru kada je u pitanju protekla, 2019. godina.

“Ne mogu konkretno izdvojiti jednu stvar, mogu samo reći da je bio buran i dinamičan tempo, da sam radila projekat za projektom koji su se nekad i preklapali, do samog kraja ove godine”, ističe sagovornica “Vijesti” i dodaje da je i više nego zadovoljna krajnjim rezultatom.

“Zadovoljna sam rezultatom koji sam postigla, imala sam priliku da upoznam divne ljude i da sarađujem sa njima”, odgovara Jovićević.

Tokom proteklih godina, brojne komplimente, ali i nagrade i priznanja, dobila je na račun uloge Zorke Petrović (kasnije Karađorđević) u predstavi “Šćeri moja”, a hvale publike još uvijek ne jenjavaju, pa za dodatak “Magazin” glumica otkriva da li je to očekivala kada je dobila angažman, a prisjetila se i prvog igranja.

“Godinama unazad ‘Šćeri moja’ izaziva nevjerovatne reakcije publike, a ja uvijek nedorečena pred mnogobrojnim komplimentima. Ne mogu reći da sam to očekivala, ali od prvog čitanja sam znala da je to uloga koja mi pripada i uz sav moj rad i trud uspjeh je sam po sebi došao”, odgovara ona.

“Naravno da se sjećam prvog igranja, inače sam osoba koja se sjeća najsitnijih detalja. Bilo je tu i stresa, i suza, i radosti, a vremenom ova uloga mi je donijela osjećaj počastvovanosti što je baš ja igram”, tvrdi Jovićević, koju mnogi i po talentu, ali i po fizičkom izgledu porede sa sestrom Sanjom.

Kako kaže, to joj ne donosi pritisak u svijetu glume.

“Ne, sestre smo i to je normalna pojava”, smatra ona, a zatim potvrđuje da je upravo sestra ohrabrila da uđe u svijet glume.

Vanja Jovićević u predstavi "Don Kihot"
Vanja Jovićević u predstavi "Don Kihot"(Foto: Duško Miljanić)

“Svako je rođen da bude nešto, odrastanjem rastu interesovanja i u nekom periodu života shvatiš čime želiš da se baviš. Tako je i sa mnom. Nažalost neka pogrešna poznanstva su doprinijela tome da ne upišem glumu odmah poslije srednje, ali na svu sreću Sanja je bila hrabrija i vratila se na pravi put, a onda je bila još hrabrija i podstrekla me da i ja krenem tim putem. Čvrsto vjerujem da je u životu sve u svoje vrijeme”, zaključuje ona.

Jovićević je osim u pozorištu aktivna i pred kamerom, pa otkriva da li će biti više takvih projekata u novoj, 2020. godini.

“Ja se nadam da će ih biti. Moje je da radim kao i do sad, i prilike će doći kad bude vrijeme za to”, sigurna je crnogorska glumica, koju je nedavno podgorička publika mogla da vidi i u ulozi muzičarke, s obzirom na to da je nastupala sa bendom “Spotlight” na Podgoričkom pazaru.

Za dodatak “Magazin”, Jovićević otkriva kako je nastao bend i ko su njegovi članovi koje je spojilo Crnogorsko narodno pozorište.

“Okupio nas je sve moj divni kolega Dušan Kovačević poslije fenomenalnog događaja u Crnogorskom narodnom pozorištu ‘Glumci pjevaju’ koji je osmislio tadašnji direktor Branimir Popović. Prvobitna ideja nije bila bend, već akustična svirka u kojem su u prvom planu glumice koje pjevaju”, prisjeća se sagovornica “Vijesti”.

“Vremenom, željni boljeg zvuka i bogatijeg muzičkog aranžmana, širiili smo bend sjajnim muzičarima koji su doprinijeli da zvučimo što bolje. Pored mene, tu je i glumica Marija Đurić, a ostatak muzičke podrške su Goran Popović, Mladen Nikčević, Milutin Barbul, Meša Kerović i Milan Vujović”, nabraja glumica.

Na pitanje kako biraju repertoar za nastup, odgovara da u tome učestvuju svi podjednako. “Svako ima svoje predloge i na zajedničkom nivou biramo šta ulazi u repertoar”, kaže Jovićević, a zatim otkriva da li će se muzičkoj karijeri posvetiti kao i glumačkoj ili će to ostati na nivou hobija.

“Iako moja posvećenost muzici donosi jednu vještinu više koja je od velike koristi za moj posao, za sad je samo hobi, ja sam glumica i planiram da se posvetim samo glumačkoj karijeri koja na moju sreću raste”, ponosno ističe sagovornica “Vijesti”. Ona je bila raspoložena i da otkrije da li je isti osjećaj na sceni kada glumi i kada pjeva. “Scena je scena, i ja znam da tu pripadam. Ne mogu reći da je isti osjećaj, sredstva su drugačija, ali cilj je isti: istinitost, lakoća i tačnost”, smatra Jovićević.

Želim mnogo razloga za smijeh

Crnogorska glumica imala je i želju za čitaoce “Vijesti” povodom ulaska u Novu godinu i praznika.

“Želim da im ova godina donese mogućnost da ostvare svoje snove, hrabrost da pobijede svoje slabosti i snagu da unaprijede sebe kroz rad, da prihvate nove izazove, da vole to što rade, da silno vjeruju u to, a uspjeh će doći prirodnim putem, jer će istinski biti spremni za njega. Želim im nove uspjehe, da budu nepobjedivi pred svim teškoćama i zaista od srca im želim mnogo razloga za smijeh”, poručila je Vanja Jovićević.

Bonus video: