Horizonti kojima vlada sjeta i nostalgija

Novi ciklus slika Gorana Ćetkovića biće predstavljen u okviru njegove samostalne izložbe “Horizonti” koja će biti otvorena danas u Kolašinu, u Zavičajnom muzeju
935 pregleda 0 komentar(a)
Goran Ćetković, Foto: Balša Rakočević
Goran Ćetković, Foto: Balša Rakočević

Izložba “Horizonti” akademskog slikara Gorana Ćetkovića biće otvorena danas u 19 časova u Kolašinu, u Zavičajnom muzeju, gdje će umjetnik premijerno predstaviti najnoviji ciklus slika čiji je centralni motiv priroda - crnogorski krš, more, planine, nebo...

Ovaj ciklus čini oko 50 ulja i akrilika na platnu koje su nastale tokom prethodne dvije godine, a u Kolašinu će biti izloženo 40 radova. Pored toga što je u pitanju nova serija radova, umjetnik je odstupio i od onoga što ga je, do sada, činilo posebno prepoznatljivim, odnosno slikanje glava i ljudskih stanja koje je prikazivao i u veoma uspješnom i zapaženom ciklusu “Zub vremena”.

“Moja preokupacija, još od akademskih dana, jeste figurativno slikarstvo. Glave su moj zaštitni znak i simbol moje umjetnosti. Zahvaljujući njima postao sam prepoznatljiv, ne samo u Crnoj Gori, već i u regionu, pa i šire.Ta tematika mi je donijela i značajna priznanja. Međutim, u jednom trenutku sam shvatio da je taj motiv u ciklusu slika ‘Zub vremena’, doživio svoj vrhunac, i da se postavlja pitanje - kuda sada? Uz to sam osjetio i neku vrstu zasićenja. A za svakog ozbiljnog autora, pa i mene, veoma je bitno da se ne ponavlja(m) u svom radu. Promjena teme je svakako jedna vrsta evolucije i napretka u mom radu o čemu najbolje svjedoče moje najnovije slike koje već izazivaju pozitivne kritike kod publike i likovne kritike... Što ne znači, da se poslije određenog vremena neću vratiti staroj temi”, kaže Ćetković u razgovoru za “Vijesti”.

Rad “Harmonija” iz ciklusa “Horizonti”
Rad “Harmonija” iz ciklusa “Horizonti”(Foto: Balša Rakočević)

No, i pored toga što je crnogorski slikar odabrao drugačiju temu njegove slike se međusobno nadovezuju i sa prethodnim radovima evocirajući otuđenost savremenog čovjeka, kaže autor u razgovoru za “Vijesti” i ističe da je ovim ciklusom otkrio i nove “horizonte” svoje umjetnosti.

“Ciklus slika ‘Horizonti’ u potpunosti korespondira sa prethodnim ciklusima bez obzira na promjenu teme. Najcešći motivi su ostaci starih naselja, ruinirana arhitektura, voda i nebo, motivi zavičaja, kao i mjesta na kojima više ne žive ljudi. Sve to simbolički govori o prolaznosti vremena i života, kao i o otuđenosti savremenog čovjeka... A naslikanim horizontima vlada zvuk sjete i nostalgije. Sve slike su nastale kao proizvod vizuelnog zapažanja spoljašnjeg svijeta ali nose sa sobom i jaku emociju - ono što je skriveno unutar samog čovjeka, a o tome svjedoče i pojedini nazivi slika, kao: ‘Tišina’, ‘Suton’, ‘Ruina’, ‘Zavičaj’, ‘Prolaznost’...Sa druge strane na pojedinim pejzažima dominiraju i vedrija osjećanja. Ona su postignuta harmonijom toplih i hladnih boja, igrom svjetlosti i sjenki.Tu razlikujemo slike: ‘Jesen’, ‘Harmonija’, ‘Jutro’... Sve više vjerujem da sam Horizontima, otvorio nove vidike u svojoj umjetnosti...”, zaključuje umjetnik.

Krš
Slika "Krš" iz ciklusa "Horizonti"(Foto: Balša Rakočević)

Ćetković je veoma zadovoljan što će nove radove prikazati u svom rodnom mjestu jer ga za Kolašin vežu lijepe emocije, a s obzirom na interesovanje publike i medija očekuje veliki broj posjetitelja na otvaranju i tokom trajanja izložbe koja će biti dostupna do 21. februara.

Na pitanje “Vijesti” na čemu trenutno radi, te kako teče njegov proces stvaranja i da li boje i četkice upravljaju njime ili, pak, on diriguje, Ćetković kaže da se uvijek oslanja na intuiciji i otkriva šta ga trenutno okupira.

“Suština je u radu. Umjetnost je put ka čistoj duhovnosti i uzvišenosti. Ako se razmišlja o materijalnom onda smo na pogrešnom putu. U svom radu se oslanjam na intuiciju. Tako u zadnje vrijeme slikam akvarele na kojima su glavna tema aktovi. Kao i u prethodnim ciklusima dominira ekspresivna forma sa izraženom gestualnošću uz snažnu fantastiku, a sve je na granici apstrakcije. Jedan poznati likovni kritičar je za mene rekao da slikam na način kao da mi je to posljednja slika... Slici dajem sve i ona mi uvijek vraća. Slikam, dakle postojim...”, naglašava Ćetković.

Prioritet je kontinuitet rada i izlaganja

Tokom prethodne godine Goran Ćetković se više puta samostalno predstavljao u Crnoj Gori i inostranstvu postavkom “Zub vremena”, a aktivno ulazi i u 2020. U razgovoru za “Vijesti” on ističe da mu je prioritet da taj kontinuitet rada i izlaganja i nastavi, a izdvaja i izložbu koja je na njega ostavila poseban utisak.

“Izlažem u kontinuitetu. Iz prethodne godine, posebno bih izdvojio svoju samostalnu izložbu u Zagrebu, u sklopu manifestacije Dani crnogorske kulture u Hrvatskoj, u organizaciji Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske i uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore. Postavka iz ciklusa ‘Zub vremena’, u jednoj od najljepših galerija u Zagrebu, bila je fantastična. Na otvaranju je bio veliki broj posjetilaca, kolega slikara, vajara, kustosa, kao i likovnih kritičara. Reakcija hrvatske likovne kritike, kolega i publike je sjajna. Izložbu je otvorila poznata hrvatska istoričarka umjetnosti Iva Korbler čiji tekst je pratio katalog izložbe uz tekstove naše istoričarke umjetnosti Ljiljane Zeković i poznatog beogradskog likovnog kritičara Dejana Đorića. Na izložbi sam se upoznao i sa drugim likovnim kritičarima koji već rade nove eseje o mom slikarstvu. Izložba je bila veoma dobro medijski propraćena, a posebno bih izdvojio moj intervju za ‘Večernji list’. Što se tiče 2020. godine u planu su neke i samostalne i grupne izložbe, kao i učešće na likovnim salonima”, najavljuje on.

Bonus video: