„Dolina spomenika” nagrađena u Trstu

Crnogorski filmski projekat koji po scenariju Stefana Boškovića režira Srđan Vuletić, u produkciji Artikulacija Film iz Podgorice, predstavljen je na 10. izdanju prestižnog koprodukcijskog foruma “When East Meets West”
483 pregleda 0 komentar(a)
Sa dodjele nagrade, Foto: Katja Goljat, Matjaz Rust
Sa dodjele nagrade, Foto: Katja Goljat, Matjaz Rust

Crnogorski filmski projekat “Dolina spomenika” reditelja Srđana Vuletića i scenariste Stefana Boškovića, u produkciji Artikulacija Film iz Podgorice, nagrađen je na jubilarnom 10. izdanju prestižnog koprodukcijskog foruma “When East Meets West” u Trstu. Nagrada “Cannes Producers Network” dodijeljena je crnogorskom timu koji su činili reditelj Srđan Vuletić, producent Ivan Đurović i scenarista Stefan Bošković.

Predstavljanjem projekta “Dolina spomenika”, tim je ujedno dobio i priznanje za najbolji pitch, u konkurenciji 22 selektovana projekta, navodi se u obrazloženju Filmskog centra Crne Gore koji je prvi podržao ovaj projekat na konkursima ta razvoj scenarija i projekta. Odluku o nagradi donio je žiri u sastavu: Marjorie Bendeck (Connecting Cottbus), Tobias Pausinger (The Match Factory) i Federico Pedroni (RAI Cinema).

“Svaka nagrada je značajna za svaki film, posebno kada je on u fazi razvoja projekta, razvoja scenarija i produkcije. Dobro je što je u pitanju prvi pitching na kojem smo se predstavili i da je film izabran među ovolikom konkurencijom. To je dobra stvar za film i daje nam punu snagu da krenemo dalje u produkciju”, kaže producent Điurović za “Vijesti”.

Film nastaje kao magistarski rad Stefana Bošković na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

“Njegov mentor, poznati bosanskohercegovački reditelj Srđan Vuletić, pročitao je scenario i osjetio potencijal u tome. On je sam pitao može li da ga režira i tako smo ušli u cijelu priču. Film je odlično ocijenjen od svih sa kojima smo se konsultovali” ističe Đurović i dodaje da se, do sada, sve dobro razvija.

On je za “Vijesti” nagovijestio i radnju filma napominjući da je riječ žanrovski o crossover ostvarenju koje će biti na relaciji drama - komedija, a prije svega “coming of age”, odnosno prati put sazrijevanja mlade djevojke.

“Ja ću malo uprostiti radnju filma kako ne bih otkrio previše a da kažem dovoljno... Djevojčica od 16 godina se priprema za najljepši dan u svom životu. Dešavaju se neke stvari koje će taj dan pretvoriti u ružnu uspomenu, noćnu moru, ali i koje će učiniti da ona ojača i bude pobjednik. U pitanju je drama, ali sa primjesom komedije, film je možda više za tinejdžere, ali generalno je namijenjen svima, posebno ljudima koji žele da upiju našu poruku da nema predavanja”, poručuje Đurović.

Pošto je film u ranoj fazi razvoja, objašnjava on “Vijestima”, veći dio ekipe nije izabran, ali će biti iz Crne Gore i zemalja budućih koproducenata.

“Na forumu ‘When east meet west’ već smo napravili dogovor sa slovenačkim koproducentom, tako da će se i Slovenija uključiti u film. Ono što mi uvijek radimo jeste uključivanje dobrog dijela mladih autora iz Crne Gore. Ipak, s obzirom da su karakteri u filmu mladi šesnaestogodišnjaci, još uvijek je rano da pravimo kasting, već će on biti obavljen nekolika mjeseca pred početak snimanja filma što bi trebalo da se desi sljedeće godine u julu”, ističe Đurović. Među crnogorskim predstavnicima na forumu u Trstu prisustvovao je i Sehad Čekić, direktor Filmskog centra Crne Gore. On je učestvovao na sastanku regionalnih filmskih centara i agencija, kao i drugim aktivnostima.

Bonus video: