Južnokorejski “Parazit” najbolji je film koji nije snimljen na engleskom jeziku

Mendez i „1917” ukrali šou „Džokeru”

Ratna drama pobijedila je u sedam od devet kategorija u kojima je bila nominovana. Nagrada za najboljeg režisera takođe je pripala Mendezu
1701 pregleda 0 komentar(a)
Sem Mendez na snimanju filma “1917.”, Foto: François Duhamel
Sem Mendez na snimanju filma “1917.”, Foto: François Duhamel

Film “1917” Sema Mendeza osvojio je u nedjelju veče u Londonu nagradu za najbolji film Britanske akademije za filmsku i televizijsku umjetnost (BAFTA).

Ta ratna drama pobijedila je u sedam od devet kategorija u kojima je bila nominovana. Nagrada za najboljeg režisera takođe je pripala Mendezu.

Pobjedničko ostvarenje koje je Mendez zasnovao na iskustvima svog djeda iz Prvog svjetskog rata pobijedilo je favorizovane filmove “Joker” (Džoker) Toda Filipsa, “The Irishman” (Irac) Martina Skorsezea i “Once upon a time... in Hollywood” (Bilo jednom u Holivudu) Kventina Tarantina.

Za najboljeg glumca proglašen je američki glumac Hoakin Finiks za ulogu u filmu “Joker”, dok je američka glumica Rene Zelveger dobila nagradu za najbolju žensku ulogu, u filmu “Judy”, biografskoj drami o pjevačici i glumici Džudi Garland.

Hoakin Finiks
Hoakin Finiks(Foto: Vianney Le Caer)

Nagradu za zvijezdu u usponu, čijeg dobitnika bira publika, dobio je britanski glumac Majkl Vord.

Južnokorejski “Parazit” najbolji je film koji nije snimljen na engleskom jeziku, a nagrađen je i za najbolji scenario, što je takođe znakovito jer društveno angažovano, narativno slojevito remek-djelo Bon Džu-Hoa ima najveće šanse da iste nagrade primi i od Američke akademije.

Sjenku na preksinoćnju ceremoniju bacile su kritike da među nominovanim kandidatima nije bilo dovoljno raznolikosti. U kategoriji najbolji režiser nijedna žena nije nominovana sedmu godinu uzastopno, dok je svih 20 kandidata u kategorijama najbolja glavna i sporedna uloga bilo bijele rase. Nagrađeni Hoakin Finiks kritikovao je nedostatak raznolikosti u pobjedničkom govoru, rekavši da je ovogodišnje izdanje nagrada BAFTA poslalo “veoma jasnu poruku ljudima koji nisu bijelci da nisu dobrodošli”.

Vojvoda od Kembridža je predsjednik Bafte
Vojvoda od Kembridža je predsjednik Bafte(Foto: Getty Images)

Nagrade BAFTA, kao i nagrade Američkog udruženja producenata (Producers Guild of America - PGA), Američkog udruženja reditelja (Directors Guild of America - DGA) i Zlatni globus, često su pouzdani pokazatelji ko bi mogao da osvoji prestižnog Oskara, čija je dodjela ove godine 9. februara u Los Anđelesu. Filmovi koju su bili favoriti za nagradu BAFTA dobili su najveći broj nominacija i za Oskara.

BAFTA je osnovana 1947. godine kao Britanska filmska akademija. Njeni osnivači bili su brojni slavni filmski umjetnici, uključujući Dejvida Lina, Kerola Rida, Aleksandra Kordu i Lorensa Olivijea. Cilj organizacije bio je jačanje filmske industrije koja je oslabila poslije Drugog svjetskog rata.

Akademija se 1958. godine spojila s organizacijom televizijskih reditelja i producenata (The Guild of Television Producers and Directors) da bi 1976. konačno postala BAFTA, Britanska akademija za filmsku i televizijsku umjetnost. Sama nagrada ima oblik bronzane maske po uzoru na pozorište.