Filmske priče o ženama koje pomjeraju granice

Projekat „UBRZAJ rodnu ravnopravnost!“ CGO sprovodi uz podršku Ministarstva za ljudska i manjinska prava
849 pregleda 0 komentar(a)
Najava filmova, Foto: CGO
Najava filmova, Foto: CGO

Centar za građansko obrazovanje (CGO) u okviru projekta „UBRZAJMO rodnu ravnopravnost!“ organizuje sedmog i osmog februara od 19:00 časova u kino „Boka“ projekcije filmova „Golda“ i „RBG“.

U petak, sedmog februara, od 19:00 časova, kotorska publika će moći da vidi film „Golda“ u izraelsko-njemačkoj produkciji, reditelja Sagi Bornstajn, Udi Nir i Šani Rozanes.

"To je uzbudljiva priču o mandatu izraelske premijerke Golde Meir – od iznenađujućeg uspona na vlast i zadivljujućeg međunarodnog ugleda kao ‘kraljice jevrejskog naroda’ do tragičnog i usamljenog pada. Neposredno prije smrti, Golda Meir je intervjuisana za izraelsku televiziju. Po završetku snimanja, kamere su ostale uključene, snimajući prisan razgovor sa prvom i jedinom ženom koja je ikada vladala Izraelom. Dok je palila jednu cigaretu za drugom, Golda je otvoreno govorila, braneći svoj mandat premijerke – pet turbulentnih godina koje su joj obezbijedile mjesto u istoriji, ali uz visoku ličnu cijenu. Na osnovu tih nikada prikazanih materijala, svjedočenja pristalica i protivnika, ali i rijetkih arhivskih snimaka, film Golda donosi priču o dramatičnom periodu njene vladavine. Više o filmu uz trejler možete naći na: https://ubrzaj.me/golda/", kazali su iz CGO.

U subotu, osmog februara od 19:00 časova slijedi projekcija filma “RBG”, rediteljki Džuli Koen i Betsi Vest iz SAD.

"U svojoj 86. godini, sutkinja Vrhovnog suda SAD-a, Ruth Bader Ginsburg, iza sebe je ostavila obimno i vrijedno pravno nasljeđe i neočekivano postala ikona pop kulture. No, to jedinstveno osobno putovanje njenog uspona do najviših sudskih instanci u velikoj je mjeri bilo nepoznato javnosti, čak i nekim od njenih najvećih obožavatelja – sve do sada. RBG istražuje njen nevjerovatni život i karijeru. Više o filmu uz trejler možete naći na: https://ubrzaj.me/rbg/" saopšteno je iz CGO.

Projekat „UBRZAJ rodnu ravnopravnost!“ CGO sprovodi uz podršku Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Bonus video: