Pobjeda vokalne grupe iz Kolašina na takmičenju u Poljskoj

"Kako u našoj zemlji ne postoje obrazovni smjerovi za etnomuzikologiju i etnokoreologiju, ovaj uspjeh postaje još veći", navodi Sedlarević
2327 pregleda 0 komentar(a)
Vokalna grupa iz Kolašina, Foto: Marcin Kwiatek
Vokalna grupa iz Kolašina, Foto: Marcin Kwiatek
Ažurirano: 09.02.2020. 11:23h

Ženska vokalna gupa KUD-a „Mijat Mašković“ iz Kolašina pod rukovodstvom Davora Sedlarevića osvojila je prvo mjesto u kategoriji pjevanja božićnih pjesama na festivalu posvećenom božićnim običajima u poljskom gradu Bystra Śląska, saopštio je umjetnički rukovodilac KUD "Mijat Mašković" Davor Sedlarević .

Kako objašnjava, to je praktično poslednja formalna grupa u Crnoj Gori koja u kontinuitetu izvodi stare tipove pjevanja u Crnoj Gori, a čine je uglavnom učenice srednje i osnovne škole iz Kolašina.

"Kako u našoj zemlji ne postoje obrazovni smjerovi za etnomuzikologiju i etnokoreologiju, ovaj uspjeh postaje još veći", navodi Sedlarević.

On dodaje da se ovo takmičenje održava peti put.

"Ovo takmičenje međunarodnog karaktera u saradnji sa Ministarstvom kulture i nacionalnog nasljeđa Poljske održava se peti put sa ciljem promovisanja božićnih običaja i okupljanja grupa koje njeguju tradicionalne plesno-muzičke motive vezane za Božić. Ove godine učešće je uzelo desetak ansambala. Nastupi su bili u veličanstvenim katedralama crkava u mjestima Bielsko Biala – poznatom i kao „Mali Beč“ i Bystra Śląska", navodi Sedlarević.

Pjevačku grupu iz Kolašina činilo je devet članica, dok su svi ostali ansambli bili znatno brojniji - u formaciji vokalno-instrumentalnih horova, objašnjava Sedlarević.

Pjevačka grupa KUD-a "Mijat Mašković"
Pjevačka grupa KUD-a "Mijat Mašković"(Foto: Marcin Kwiatek)

"Međutim, to nije predstavljalo hendikep, već samo izazov da se u pravoj mjeri potvrdi višegodišnji rad Kolašinaca na polju afirmacije tradicionalne vokalne muzike. Poziv za takmičenje obavezivao je na predstavljanje muzičkog nasljeđa ne samo Crne Gore, već cijelog Balkana, s obzirom na različitost stilova u rijetkim božićnim napjevima sa ovih prostora i povećanje konkurentnosti u kompetitivnom smislu. Tako su izvedene pjesme gotovo svih tradicionalnih muzičkih tipova, od jednoglasnog, preko starijeg dvoglasnog pjevanja, „bordunskog“ pjevanja, sve do pjevanja „na bas“, ali i klapskog pjevanja. Na taj način vokalna grupa je pokazala da vlada različitim žanrovima, dok su reakcije učesnika bile najbolje na pomenuti stariji tip dvoglasnog pjevanja – „na glas“. Posebnu pražnju privukle su božićne pjesme iz okoline Kolašina i Mojkovca, kao i lijepa numera iz Boke kroz koje se vidi bogatsvo različitosti muzičkog nasljeđa Crne Gore jer pripadaju drugačijim tipovima pjevanja. Otpjevano je i nekoliko obrada božićnih pjesama, a postojala je i obavezna kompozicija za sve grupe. Pored toga, kuriozitet predstavlja i to što su bile jedina grupa koja je cijeli program izvela a capella, dakle bez istrumentalne pratnje, kao i da su prosjekom godina bili najmlađi učesnici", saopštava Sedlarević.

Kolašinsko umjetničko društvo posebno se zahvalilo domaćinima „Zespół Pieśni i Tańca Ziemia Beskidzka“, koji su im, kako Sedlarević objašnjava učinili nezaboravnim boravak u Poljskoj.

"Svakog dana organizovani su izleti na lokalitete poput katedrala, muzeja, ski-centara, dok je pripremano mnoštvo tradicionalnih poljskih jela. Iskorištena je i prilika da se promoviše turistička ponuda Crne Gore sa naglaskom na nacionalne parkove i planinski turizam", navodi Sedlarević.

"KUD se zahvaljuje profesoricama Zlati Marjanović na pomoći u izboru repertoara i dragocjenim savjetima prilikom proba, te Dragici Panić Kašanski, Martini Vukobrat i klapi „Dišpet“ koji su im ustupili svoje zapise pojedinih numera. Organizacija puta ne bi bila moguća bez angažovanja potpredsjednika Opštine Kolašin Danila Medenice koji je obavio i najveći dio posla kako bi ansambl imao idealne uslove za put avionom. Takođe, predsjednik Opštine Kolašin Milosav Bato Bulatović dao je pisma preporuke svim relevantnim institucijama, a velika podrška stigla je od JU Centar za kulturu Kolašin i donatora Milića Pekovića i Milića Sedlarevića", zaključuje se u saopštenju Sedlarevića..

Bonus video: