Nove predstave i gostovanja Zetskog doma

Iz Kraljevskog pozorišta najavljuju i da će ovogodišnje izdanje MIT festivala biti održano na jesen
380 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Duško Miljanić
Ilustracija, Foto: Duško Miljanić

Kraljevsko pozorište „Zetski dom“ za nastavak pozorišne sezone najavljuje nekolike predstave, kao i više gostovanja sa dosadašnjim projektima.

Predstavu „Platonov“, po tekstu Antona Pavloviča Čehova režiraće Paolo Mađeli, a premijera je u maju. Nastavak pozorišne godine obilježiće i dvije predstave za mlade. Studio Kraljevskog pozorišta priprema „Ljubavno doba“ koju režira Marija Backović, a premijera je najavljena za mart. Kao rezultat obrazovnog segmenta Kraljevskog pozorišta planirana je i predstava „Rani jadi “ reditelja Petra Pejakovića. Kraljevsko pozorište je i dio koprodukcije radnog naziva “Faust - Studije” prema tekstu “To nije to” slovenske autorke Simone Semenič, u režiji Tomija Janežiča, za koju su probe počele 6. februara u Sarajevu. Ova predstava povezaće prvi put Kraljevsko pozorište Zetski dom, Sarajevski ratni teatar SARTR, Beogradsko dramsko pozorište i Internacionalni teatarski Festival MESS.

“Posebnu važnost Kraljevsko pozorište poklanja gostovanjima predstava koje poziva na svoju scenu, kao i sopstvenom predstavljanju van matične scene. Nakon gostovanja Teatra na Vasiljevskom na Cetinju, Kraljevskom pozorištu slijedi reprezentativno gostovanje predstave ‘Tri sestre’ na LOFT Festivalu u Sankt Peterburgu. Planirano je i gostovanje na ‘Festivalu na raskršću’ u Nišu sa predstavom ‘Razgovori o ljubavi’ reditelja Jerneja Lorencija, a gostovanja i razmjene očekivana su i sa Poljskom, Mađarskom, Slovenijom, Hrvatskom, Makedonijom, Srbijom i Bosnom i Hercegovinom”, najavljuju iz Zetskog doma.

Iz ove teatarske kuće najavljuju i da će ovogodišnje izdanje MIT festivala biti održano na jesen. Festival je prošle godine institucionalizovan, a prvi put je dodijeljena „Balkanska carica“ za najbolju predstavu.

Paralelno sa umjetničkim programom i redovnim repertoarom, u Kraljevskom pozorištu do kraja pozorišne godine nastavlja se i obrazovni segment, koji pored Studija Kraljevskog pozorišta čini i Dan umjetničkog obrazovanja, koji se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom prosvjete Crne Gore. U okviru ovog projekta, do februara do juna Zetski dom posjetiće đaci osam škola iz pet crnogorskih gradova.

Bonus video: