Sarić šampion poezije na Međunarodnom festivalu „Evropsko prvenstvo poezije 2020“

Drugu nagradu je osvojila Lili Koci iz Zagreba, a treću Lidia Grosu iz Moldavije
2714 pregleda 4 komentar(a)
Gordana Sarić, Foto: Privatna arhiva
Gordana Sarić, Foto: Privatna arhiva

Pjesnikinja Gordana Sarić ovogodišnji je šampion poezije, odlučeno je na Međunarodnom festivalu „Evropsko prvenstvo poezije 2020“ u Bukureštu, čiji je organizator Svjetska poetska asocijacija.

Drugu nagradu je osvojila Lili Koci iz Zagreba, a treću Lidia Grosu iz Moldavije.

Prošle godine je u rumunskom gradu Sinaju, na istom festivalu, proglašena za ambasadorku kulture, a nagradu joj je uručio Trandafir Simpetru, predsjednik Unije pisaca za Rumuniju. Prije toga joj je u Rimu, u palati Firenca, sjedištu društva “Dante Aligijeri”, uručeno priznanje za ulaganje u širenju kulture.

Predsjednik Svjetske asocijacije pjesnika Italije, Silvano Bartollazi, imenovao ju je za “guardijana”, čuvara svjetske pjesničke baštine.

Iako je u poodmaklim godinama, pjesnikinja kojaje završila francuski jezik i književnost, putuje sa festivala na festival tragajući za stihom, ljepotom i ljudima koji su na “njenoj talasnoj dužini”.

Tako uskoro putuje u Tunis u grad Monastir na Internacionalni festival u organizaciji Svjetskog foruma za umjetnost i kulturu, čiji je Gordana ambasador za Crnu Goru. Nakon Tunisa slijedi Brisel i nastup na Svjetskom forumu za mir koji uključuje i predavanja u Evropskom Parlamentu.

Izabrana je u porodicu od 16 članova Svjetskog globalnog društva iz Nju Delhija iz Indije koje broji 7.637 članova i administrator je Društva za Crnu Goru i šire.

Poetesa, koja je organizovala brojne kulturne i humanitarne događaje, do sada je objavila dvadesetak knjiga poezije, a redovni je učesnik poetskih festivala.

Zastupljena je u svjetskim antologijama i regionalnim zbornicima, dobitnica je mnogobrojnih priznanja, između kojih su i Nagrada oslobođenja Nikšića, Književnog kluba ”Vladimir Mijušković”, za najbolju knjigu dječije poezije, prva nagrada Udruženih izdavača Srbije za njegovanje klasike u poeziji, povelje i priznanja za kulturu iz Srbije, BiH, Hrvatske…

Bonus video: