Pićurić: Tražim svoj zvuk i jezik

Milivoje Pićurić prenosi utiske sa koncerata Crnogorskog orkestra mladih u okviru kojih je premijerno izvedena njegova kompozicija “Nokturno za solo violinu, orkestar i elektroniku”
1384 pregleda 1 komentar(a)
Pićurić, Foto: Privatna arhiva
Pićurić, Foto: Privatna arhiva

Crnogorski kompozitor mlađe generacije Milivoje Pićurić u sklopu koncerata Crnogorskog orkestra mladih, koji su održani krajem prošle sedmice u Cetinju i Bijelom Polju, predstavio je publici svoju novu kompoziciju “Nokturno za solo violinu, orkestar i elektroniku”, koja je, prenosi on utiske za “Vijesti”, i više nego dobro prihvaćena kod publike.

“S obzirom na to da je u pitanju malo savremeniji umjetnički jezik muzike nijesam znao šta da očekujem, ali je prošlo odlično. Reakcije publike bile su dobre i u Bijelom Polju i na Cetinju gdje je atmosfera bila posebna”, počinje on razgovor za “Vijesti”.

Njegova kompozicija, može se reći, osavremenjava klasičnu muziku pa tako predstavlja djelo savremenog umjetničkog zvuka. On objašnjava da iako je opšte prihvaćen termin “klasika”, ovakvoj muzici više pristoji opis kao “umjetnička”.

“Moja kompozicija jeste savremenija, ali termin klasika nije baš najbolji. Ova vrsta muzike se zove tako, ali možda je preciznije reći umjetnička muzika. Ja sam pokušao da nađem svoj zvuk i jezik, tome težim u procesu komponovanja. Nastojim da prepoznam sopstveni zvuk i, jezik u kombinaciji uticaja drugih autora. Mnogo je stvaralaca i starijih i aktuelnih koji utiču na mene. Postoje ti autori koje volite, istražujete njihovu muziku, njihov rad i onda to vremenom postane dio vaše ličnosti, vašeg načina izraza. Pomiješa se jedan dio vas i svi drugi uticaji”, kaže on.

Pićurić
Pićurić (desno)(Foto: Adrian Perović)

U kompoziciji “Nokturno za solo violinu, orkestar i elektroniku” violina je nosilac kompozicije, a potpunoj atmosferi dopronosi orkestar i elektronika, pa je i naslov njegovog djela u skladu sa tim.

“Kompozicija nosi takav naslov iz nekoliko razloga. Dosta sam stvarao i noću radio na tome, pa ima primjesa takve atmosfere. Ta stara forma nokturna je obično izgledala tako da postoji jedna glavna melodija, a sve ostalo što se dešava je u ulozi pratnje, pa je tako i ovdje. Ova kompozicija je kao jedna zvučna slika. Možda ima malo zvukova prirode, iako ne direktno”, objašnjava on.

Ranije je istakao da je početna ideja bila da za Crnogorski orkestar mladih napiše kompoziciju za gudače i elektroniku, ali se u toku rada pojavio se muzički materijal koji je zahtijevao da bude posvećen solo dionici, pa to nije odbijao.

“Atmosfera, ambijent i boje u ‘Nokturnu’ stvaraju zvučnu sliku koja u sebi nosi nešto od karakteristika ove stare muzičke forme. Jedan broj mladih izvođača prvi put je učestvovao u izvođenju muzike napisane savremenijim jezikom uz korišćenje elektronike, a prema iskustvu sa koncerata vidim i da je publici bila zanimljiva ova kombinacija. Željeli su da vide kako će da zvuči ta kombinacija violine, orkestra i elektronike, odnosno živih instrumenata i elektronike. Kod nas to nije često iako elektronska muzika postoji dugo. Vjerujem da to može pozitivno da utiče na način što će se (mlad) ljudi više zainteresovati za umjetničku muziku”, ističe Pićurić.

pićurić
Pozitivni utisci sa koncerta Crnogorski orkestar mladih(Foto: Adrian Perović)

Za kraj razgovora za “Vijesti” on otkriva da trenutno priprema nekoliko kamernih djela za koja se nada da ću uskoro i snimiti, a planovi za ljeto su “malo veći”. Kako je i ranije sarađivao sa Crnogorskim orkestrom mladih ističe da očekuje i još više rada tokom ljeta, ali i da su zahvalni na svakoj pomoći i podršci koju dobiju.

“Pošto je i orkestar mlad, a i ja kao kompozitor, svaka vrsta pomoći nam je dobrodošla. Nadamo se da ćemo se povećati i u smislu broja izvođača, ali i da ćemo unaprijediti kvalitet, pa možda dođu na red i nastupi van granica Crne Gore”, poručuje Pićurić.

Crnogorska scena je živnula

Na pitanje koliko mladi kompozitori umjetničke muzike dobijaju prostora u Crnoj Gori, Pićurić ističe da mu se čini da se i to poboljšava, iako je situacija slična svuda u svijetu.

“U posljednje vrijeme, pogotovo sa dolaskom mlađe generacije kompozitora, scena je živnula, više je izvođenja kompozicija domaćih autora, više se piše, svi nešto rade, izvođači su više zainteresovani da to sviraju, pa možemo govoriti o poboljšanju i energiji na našoj maloj sceni i prostoru. Nigdje na svijetu ova vrsta muzike nije ‘mejnstrim’, ali mislim da se stvari pomjeraju ka naprijed, u pozitivnom smislu”, kaže on.

Pićurić je rođen u Podgorici 1985. godine. Osnovne studije kompozicije završio je na Cetinju u klasi prof. Žarka Mirkovića. Specijalističke studije je pohađao u Ljubljani u klasi prof. Pavela Mihelčića, a master u Beogradu kod prof. Srđana Hofmana. Njegov dosadašnji opus obuhvata kompozicije za solo instrumente, kamerne, horske i kompozicije za orkestre, koje su izvođene na više festivala u zemlji i inostranstvu. Bavi se primijenjenom i džez muzikom.

Bonus video: