Cerović predavač na onlajn platformi Tonebase

Platforma Tonebase je pokrenuta u sklopu projekta Univerziteta Jejl, a danas funkcioniše nezavisno i uključuje predavanja odabranih i najprestižnijih umjetnika i pedagoga na gitari iz čitavog svijeta
624 pregleda 0 komentar(a)
Cerović, Foto: Duško Miljanić
Cerović, Foto: Duško Miljanić

Poznati crnogorski gitarista Danijel Cerović postao je predavač na najpoznatijoj američkoj onlajn platformi za gitaru, Tonebase.

“Platforma je pokrenuta u sklopu projekta Univerziteta Jejl, a danas funkcioniše nezavisno, i uključuje predavanja odabranih i najprestižnijih umjetnika i pedagoga na gitari iz čitavog svijeta, poput Pepea Romera, Anjela Desiderija, Zorana Dukića, Rafaela Aguira... U ovom tutorijalu profesor Cerović govori o kompoziciji 'Fantasie', baroknog lautiste Silvijusa Leopolda Vajsa, koja će se ujedno i naći na njegovom novom CD-u za Naxos, koji će biti objavljen u avgustu ove godine”, navodi se u saopštenju za javnost.

Cerović, koji je jedan od vodećih crnogorskih izvođača iz domena klasične muzike, iza sebe ima na stotine nastupa kao solista i član kamernih ansambala na prestižnim međunarodnim festivalima, koncertnim serijama i turnejama širom svijeta.

Kao solista, snimio je CD s muzikom Skarlatija, Sora i Đulijanija, dok je kao član „Duo Amarilli“ sa mecosopranom Amandom Stojović snimio CD sa muzikom za glas i gitaru. Sa Goranom Krivokapićem snimio je CD muzike za dvije gitare, a sa istim gitaristom je 2014. i 2016. godine transkribovao i snimio šest „Engleskih svita“ Johana Sebastijana Baha na dva CD-a za NAXOS Records. Oba izdanja su dobila izuzetne kritike od vodećih svjetskih magazina i portala za klasičnu muziku.

Jedan je od utemeljivača i umjetnički direktor međunarodnog „Nikšić Guitar festivala“ osnovanog 2005, kao i jedan od osnivača i umjetnički direktor projekta “Montenegro International Guitar Competition” koji je dio “EuroStrings” projekta.

Vanredni je profesor na Muzičkoj akademiji na Cetinju, i gostujući profesor Muzičke akademije u Sarajevu, a redovno drži predavanja na majstorskim kursevima u zemlji i inostranstvu.

Jedan od vodećih svjetskih proizvođača žica za gitaru, francuska kompanija „SAVAREZ“, 2014. godine uvrstila ga je na listu uglednih umjetnika iz čitavog svijeta koji ekskluzivno sviraju na njihovim žicama. Tokom koncertne sezone 2020/21, kao solista i član Crnogorskog gitaristitčkog dua, sa Krivokapićem, nastupiće na festivalima i koncertnim dvoranama u Aziji, Južnoj Americi, Evropi i Sjevernoj Americi, snimiti dva nova CD-a za izdavačku kuću NAXOS, jedan kao solista, a drugi sa muzikom Astora Pjacole, sa Krivokapićem.

Bonus video: