Predstavljen martovski repertoar Nikšićke kulturne scene

Najmlađa publika moći će da užIva u predstavama "Magija šumskog cvijeća", "Kraljević i prosjak" i premijerom Akordovog omladinskog teatra "Romeo i Julija na nikšićki način"
392 pregleda 0 komentar(a)
Sa konferencije za novinare, Foto: Svetlana Mandić
Sa konferencije za novinare, Foto: Svetlana Mandić

Promocijom knjige "Svemoćna snaga sudbine" Jelene Međedović, koja će biti održana sjutra veče u Gradskoj kući u 19 časova, počeće programi iz martovskog repertoara Nikšićke kulturne scene.

Državni arhiv Crne Gore je povodom proslave pedesetogodišnjice vladavine kralja Nikole, zlatne svadbe kraljevskog para i proglašenje Crne Gore za kraljevinu, pripremio izložbu koja će u foajeu Nikšićkog pozorišta biti održana 13. marta.

"Dokumentarna izložba je izabrana kao naučno popularna forma koja omogućava da se zadovolji ambicija priređivača i naučnoj i široj javnosti predstavi dokumentarna riznica, a sa druge strane da se ugodi oku posmatrača i eventualno zadovolji naučna znatiželja. Cijenimo da naš pokušaj ima opravdanje budući da značaj jubilarnih svečanosti dosad nije istaknut i određen", kazala je na konferenciji za novinare Violeta Krivokapić, načelnica Arhivskog odsjeka Nikšić.

Kako je kazala jubilej 1910. godine je, po mišljenju mnogih naučnika, jedan od najznačajnijih događaja u crnogorskoj istoriji, jer je pored proglašenje Crne Gore za kraljevinu, ona "znatno ojačala svoje pozicije u međunarodnim odnosima, stekla svojevrstan politički kapital koji je mogao biti od značaja za njen budući razvoj".

"Značaj teme doprinio je delikatnosti posla na organizaciji izložbe. Pokušali smo da izborom dokumenata i fotografija ilustrujemo brojne događaje vezane za jubilarne svečanosti i obnovu crnogorskog kraljevstva. Iz fondova Državnog arhiva odabrali smo preko 120 dokumenata koji uspješno dokumentuju sva dešavanja na Cetinju i u unutrašnjosti poput nekog mozaika koji virtuelno dočarava pravi arhipelag pojedinačnih i kolektivnih dešavanja, zbivanja i manifestacija. Služeći se bogatom dokumentarnom osnovom pokušali smo da ilustrujemo čitav koloplet političkih, diplomatskih i kulturnih događanja koja su obilježila ovu znamenitu svečanost", istakla je Krivokapić.

Sait Šabotić je predstavio monografiju "Dijaspora Crne Gore" "koja se bavi problematikom naših iseljenika koji su od XV vijeka do naših dana iseljavali sa prostora Crne Gore, ostavljajući brojno potomstvo na svim meridijanima", a koje će biti promovisana 10. marta.

Riječ je, kazao je Šabotić, o zanimljivoj knjizi koja na oko 360 strana predstavlja sistematično štivo kojim je grupa autora nastojala da ukupnu crnogorsku dijasporu posmatraju u kontinuitetu.

Među autorima su se, pored njega, našli i Marjan Mašov Miljić, Marko Špadijer, Elvira Bekteši, Ivan Jovović, koji se istovremeno pojavljuje i potpisuje kao urednik izdanja, kao i niz drugih autora koji su, kako je kazao Šabotić, prilozima "ukazali da je problematika dijaspore Crne Gore tema koja će u narednom periodu još više okupirati našu znatiželju i pa ćemo imati priliku da saznamo mnogo toga što do sada nijesmo znali".

"Kroz tekst smo nastojali da knjigu obogatimo i ilustrativnim materijalom tako da se u monografiji našao veći broj fotografija koje upotpunjuju ono što se praktično tekstom nije moglo kazati. Potrudili smo se da tekst bude prijemčiv i prilagođen ne samo za naučnu i stručnu javnost, već i za prosječnog čitaoca”, kazao je Šabotić.

Prema riječima Kristine Radović tokom marta biće organizovan omaž umjetnosti Marka Nikčevića, promocije knjiga "Nouvelle revue i Crna Gora 1879-1918" Jasmine Tatar Anđelić, "Na stazama života" Natalije Žižić , kao i djela Zvezdane Vušović Lučić.

Ljubitelji filma moći će da pogledaju ostvarenje Konstantina Statskog "Hotel Beograd", biće organizovana izložba "Crnogorsko ćirilsko štamparstvo", kao i koncert splitske klape "Contra".

Najmlađa publika moći će da užIva u predstavama "Magija šumskog cvijeća", "Kraljević i prosjak" i premijerom Akordovog omladinskog teatra "Romeo i Julija na nikšićki način", koja će i zatvoriti martovski repertoar.

Bonus video: