Nova knjiga Jelene Međedović: O borbi da pobijediš i sebe i druge

“Pobjeda za ljubav je ostvarena. Neda nije samo krojačica posla, ona je krojačica jedne velike ljudske drame u kojoj će iz godine u godinu izrasti u heroinu života. Sama, uprkos svim okovima nerazumijevanja. I desi se pobjeda hrabrosti jedne žene“, istakla je Anka Žugić govoreći o knjizi
1043 pregleda 0 komentar(a)
Detalj sa promocije knjige, Foto: Svetlana Mandić
Detalj sa promocije knjige, Foto: Svetlana Mandić

Priča o ljubavi, ali i priča o nadi, nepristajanju na patrijarhalne norme, o borbi da pobijediš i sebe i druge. Tako bi se mogla predstaviti nova knjiga Nikšićanke Jelene Međedović “Svemoćna snaga sudbine” koja je promovisana u nikšićkoj Gradskoj kući u organizaciji Narodne biblioteke “Njegoš”, a u okviru Nikšićke kulturne scene.

Promociji su prisustvovali i glavni junaci knjige, Neda i Marko, kako ih je autorka nazvala, koji su “neotkriveni” iz prikrajka slušali šta o njihovim životima govore drugi.

“Pobjeda za ljubav je ostvarena. Neda nije samo krojačica posla, ona je krojačica jedne velike ljudske drame u kojoj će iz godine u godinu izrasti u heroinu života. Sama, uprkos svim okovima nerazumijevanja. I desi se pobjeda hrabrosti jedne žene“, istakla je Anka Žugić govoreći o knjizi.

Recezentkinja knjige, prof. dr Sofija Kalezić, kazala je da je „Svemoćna snaga sudbine“ novela koja po fabuli i stilu pripovijedanja podsjeća na ostvarenja srpske spisateljice Nade Marinković.

„Kao i jedan broj prethodnih Jeleninih djela, i ovaj je posvećen sudbini žene. Novelom ‘Svemoćna snaga sudbine’, kao i romanom ‘Tajna’, Međedović daje sličnu poruku - da i najveći grešnik je takođe božije dijete koje ima pravo na otkupljenje grijeha i na novi život. Junaci Jeleninih ostvarenja su hrabri ljudi koji mijenjaju kodekse društvenog ponašanja suprotstavljaući se patrijarhalnim normama malih sredina iz kojih su ponikli. Osim toga, ona piše o sudbinama žena sa crnogorskih prostora koje su nekim svojim gestom ili odabirom učinile različite životne izbore od onih koje društvo nameće“, istakla je Kalezić.

Prema njenim riječima, autorka njeguje realistični stil koji „pruža široku sliku društva, zahvatajući sve njegove slojeve, ispoljavajući kritički stav prema pojavama i odnosima u njemu“.

„Za nju se može reći da je tipična realistička, ili bolje reći psihološko-realistička spisateljica koja detalje za romane i zbirke priča uzima iz neposredne stvarnosti, nadoknađujući praznine i mjesta neodređenosti bogatom imaginacijom. Čak i u slučajevima takve vrste dopisivanja ili sferi mogućeg, pretpostavljanja, ona ostaje u mašti da odluta u svjetove irealnog i fantastičnog, ne dozvolivši umjetničkoj mašti da odluta u svjetove irealnog i fantastičnog“, kazala je Kalezić govoreći o svestranoj umjetnici koja se pored pisanja bavi i slikarstvom, a koja je bila i prva dopisnica iz Australije za „Nikšićke novine“.

Pjesnikinja Gordana Sarić, koja je čitala fragmente iz knjige, istakla je da riječi Međedović „teku kao melem, a da je njena psihologija toliko duboka, da ona jednostavno ‘uđe’ u dušu svojih junaka, identifikuje se s njima“.

Autorka se zahvalila svima koji su joj pomogli da „Svemoćna snaga sudbine“ ugleda svjetlost dana i kazala da poštuje privatnost glavnih junaka koji ne žele da se otkrije njihov identitet, ali da je počastvovana njihovim prisustvom.

„Oni zajedno sa nama doživljavaju odiseju svoga života. Mislim da ova priča dirne svakog čovjeka. Neka mi junak ove priče ne zamjeri, ali ja sam uvijek nekako pristrasna kad su žene u pitanju, pa bih Nedu nazvala Penelopom našeg vremena. Priča je napisana i ovo je jedan njen novi život“, kazala je Međedović koja je promociju nazvala „lijepim sretanjem dragih ljudi“.

Medijator večeri, na kojoj su stihove govorile Sara Međedović i Jovana Nikčević, bila je Svetlana Milović.

Bonus video: