Koncert “Kompozitorke iz sjenke”

Na večerašnjem događaju u Podgorici učestvuju Žana Lekić, Bojan Pešić, Vladana Perović, Tamara Knežević Kovač, Damjan Begović, Maša Tulić, Georgi Kaladžiev, kao i gudački kvartet “Doclea"
370 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija
Ilustracija

Koncert „Kompozitorke iz sjenke“ koji će biti upriličen danas u Velikoj sali Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović” u 20 časova.

Ovom prilikom biće predstavljeno muzičko stvaralaštvo žena, i to će premijerno biti izvedena tri kamerna djela i predstavljene tri kompozitorke: francuska klasičarka Luiz Farenc (Sekstet za klavir i duvače op. 40), američka moderna kompozitorka Florens Prajs (Pet narodnih pjesama u kontrapunktu) i engleska savremena autorka Medlin Dring (Trio za flautu, obou i klavir). Medlin Dring (1923-1977) je engleska kompozitorka i glumica, tipično nepretencioznog muzičkog stila, punog inovativnih i kolorističkih harmonija. Njen trio će izvesti Lekić, Pešić i Perović. Luiz Farenc (1804-1875) se upisala u istoriju muzike kao prva profesorica klavira na Pariškom konzervatorijumu. Njeno djelo Sekset u c-molu, op. 40 (1852) koje je inspirisano Mocartovim kvintetom za klavir i duvače u Es-duru, predstavlja prvu napisanu kompoziciju za duvački kvintet i klavir u istoriji muzike. Ovo trostavačno djelo izvešće Knežević Kovač, Pešić, Begović, horna, Kaladžiev i Perović. Florens Prajs (1887–1953) je prva Afroamerikanka koja je komponovala simfonije i čije je djelo izveo Čikaški simfonijski orkestar 1933. godine, pod upravom Frederika Stoka. Publika u Podgorici, moći će da čuje njeno djelo za ostvarene izvođače “Pet narodnih pjesama u kontrapunktu” iz 1951. godine, koje je tehnički izazovno, sa kontrapunktskom teksturom, a čiji će jedinstveni doživljaj publici prenijeti gudački kvartet “Doclea”.

Bonus video: