“Horizonti” slikara Gorana Ćetkovića

Izložba crnogorskog slikara biće otvorena danas u Mojkovcu, u galeriji Centra za kulturu u 19 časova
880 pregleda 1 komentar(a)
Ćetković, Foto: Balša Rakočević
Ćetković, Foto: Balša Rakočević

Nakon što je svoj novi ciklus slika “Horizonti” predstavio u Kolašinu, crnogorski slikar Goran Ćetković danas izlaže i u Mojkovcu, a izložba će biti otvorena u galeriji Centra za kulturu “Nenad Rakočević” u 19 časova. Postavku čini 40 ulja i akrilika na platnu, a tema je pejzaž. Umjetnik kaže da na njegovim radovima ovog puta dominiraju motivi zemlje, vode i neba, kao i ostaci ruinirane arhitekture, crnogorskog krša, zavičaja, a pored ljepote pejzaža osjeća se i atmosfera prolaznosti.

Poster
Poster(Foto: -)

“Sa ciklusom slika ‘Horizonti’ sam se premijerno predstavio u Kolašinu. Izložba je bila izuzetno posjećena i utisci su prelijepi. Uslijedio je poziv urednika likovnog programa Centra za kulturu Mojkovac, Mladena Blaževića i rado sam se odazvao, pa me evo u petak veče u Mojkovcu. Ono što me posebno raduje jeste da su ove dvije izložbe realizovane na poziv stručnih ljudi Centra za kulturu iz ove dvije opštine. Nijesam planirao u narednom periodu da izlažem, ali posle ova dva poziva nije isključen i treći”, priča on uoči izložbe koja je i jubilarna trideseta.

Istoričarka umjetnosti Draginja Kujović, povodom ove postavke u Kolašinu primijetila je da je Ćetković pojednostavio i uprostio pejzaž koji predstavlja “medijum slikarske poruke, slikarevog istraživačkog karaktera”.

Ćetkovićev "Krš"
Ćetkovićev "Krš"(Foto: Balša Rakočević)

“Ćetković je sažeo istraživački slikarski izraz i dirljivi iskreni doživljaj u čistu lirsku poetiku prirode. Svježina i osjećajnost atmosfere Ćetkovićevih predjela govore o njegovoj izvanrednoj moći opažanja. Atmosfera naslikanog sutona, kišnog dana, pomračine, jutra, prostire se ravnomjerno na platnu i neki zvuk sjete i nostalgije širi se nad tim vidicima. I u ovom ciklusu predjela, koji se i po likovnom izrazu i po tematici razlikuje od prethodnog stvaralačkog opusa, Ćetković dominira snagom svoje ličnosti, nemirnom istraživačkom energijom saopštenom kroz bezbroj nastalih ulja i akrilika na platnu, većih i manjih dimenzija u jednom stvaralačkom zamahu”, zapisala je Kujović i istakla da je Ćetković oličenje snažnog aktivizma u savremenom crnogorskom slikarstvu, posebno po širini i veličini svog slikarskog opusa.

Bonus video: