Stefan Bošković dobitnik Nagrade EU za književnost

U konkurenciji od 47 autora nagradu je osvojilo 13 pisaca iz zemalja širom Evrope
607 pregleda 0 komentar(a)
Stefam Bošković, Foto: Luka Bošković/BAAS
Stefam Bošković, Foto: Luka Bošković/BAAS

Crnogorski pisac Stefan Bošković dobitnik je prestižne Nagrade Evropske unije za književnost za 2020. godinu. Priznanje je osvojio za svoj drugi roman "Ministar" u izdanju "Nove knjige", a u konkurenciji od 47 autora, nagradu je osvojilo 13 pisaca iz zemalja širom Evrope.

“U nagrađenom romanu Stefana Boškovića pratimo život Valentina Kovačevića - ministra kulture Crne Gore kroz devet turbulentnih dana u kojima se bori s poteškoćama poslovnih pritisaka, kulturnih običaja, administracije i neizbježnog dna porodične istorije. I sa sobom samim. Bošković piše filmski brzo i literarno studiozno, elementi političkog trilera, noira, psihodelije i melanholije čovjeka i društva u tranziciji organski, a nepredvidljivo rastu jedno iz drugoga pa se svako malo čitatalac može zapitati ko je ovdje lud: Ministar, društvo ili on sam. Na tako teška pitanja nema lakih odgovora, pa koliko god ova knjiga bila opčinjavajuća, njezin je efekat secirajući i otrežnjujući: i čovjek i društvo se otkrivaju u svoj svojoj bijedi i raskoši, u neskladu i težnji da se dosegne žuđena normalnost i mir", zapisao je hrvatski pisac i kritičar Kruno Lokotar.

Pored Boškovića, laureati su i: Lana Bastašić iz Bosne i Hercegovine za roman "Uhvati zeca", Natali Skovronek iz Belgiju za djelo "Mapa žaljenja", Maša Kolanović "Poštovani kukci i druge jezive priče" iz Hrvatske, Stavros Kristodolou iz Kipra za roman "Dan kad se rijeka zaledila", danska književnica Asta Olivia Nordenhof za djelo "Novac u tvom džepu", Made Luigam iz Estonije za knjigu "Poljski momci", iz Njemačke je nagrađen Matias Navrat za djelo "Tužni gost", Špetim Selmani sa Kosova je nagrađen za "Knjižicu ljubavi", Frensis Kirps iz Luksemburka je dobio nagradu za roman "Mutacije", Petar Andonovski iz Sjeverne Makedonije za "Strah od varvara", Maria Navaro Skaranger iz Norveške za djelo "Knjiga tuge" i Irene Sola iz Španije je dobila nagradu za roman "Ja pjevam a planine plešu".

Bošković je prije ovog romana objavio i zbirku priča “Transparentne životinje” u kojoj se nalaze mnoge nagrađene priče objavljivane u svjetskim magazinima. Njegov prvi roman “Šamaranje” nagrađen je kao najbolji neobjavljeni roman u Crnoj Gori (2014), a priprema se i objavljivanje trećeg izdanje. Promocija nagrađenom romana “Ministar” biće organizovana tokom narednog mjeseca.

Bonus video: