Predlozi za dodjelu Trinaestojulske nagrade do 25. juna

Žiri za dodjelu Trinaestojulske nagrade u 2020. godini može dodijeliti tri Trinaestojulske nagrade, kao godišnje nagrade, s tim da se u jednoj oblasti može dodijeliti samo jedna godišnja Trinaestojulska nagrada za 2020. godinu

1321 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Arhiva Vijesti
Ilustracija, Foto: Arhiva Vijesti

Predlozi za dodjelu Trinaestojulske nagrade za 2020. godinu mogu se podnositi zaključno sa 25. junom, saopšteno je juče iz Ministarstva kulture, nakon što je održana prva sjednica žirija za dodjelu Trinaestojulske nagrade za 2020. godinu.

“Na prvoj sjednici žiri je usvojio Poslovnik o radu, utvrdio dinamiku daljeg rada, usaglasio tekst obavještenja za javnost o uslovima i roku za podnošenje predloga za dodjelu nagade, te obrazac kao sastavni dio poziva, koji će biti objavljeni na sajtu Ministarstva kulture i u štampanim i elektronskim medijima”, navodi se u saopštenju.

Protekle sedmice je Rajko Todorović imenovan za predsjednika žirija za dodjelu Trinaestojulske nagrade, a članovi su kao i predsjednik, prema predlogu Administrativnog odbora, imenovani na sjednici crnogorskog parlamenta: Ranko Milović, Mimo Drašković, Jadranka Selhanović, Goran Barović, Marko Camaj i Bećir Vuković.

Žiri za dodjelu Trinaestojulske nagrade u 2020. godini može dodijeliti tri Trinaestojulske nagrade, kao godišnje nagrade, s tim da se u jednoj oblasti može dodijeliti samo jedna godišnja Trinaestojulska nagrada za 2020. godinu.

“Trinaestojulska nagrada za 2020. godinu dodjeljuje se građaninu ili državljaninu Crne Gore, grupi lica ili pravnom licu koje ima sjedište na teritoriji Crne Gore, za rezultate od izuzetnog značaja za Crnu Goru, ostvarene u godini koja prethodi dodjeli nagrade, u oblastima kulturnog i umjetničkog stvaralaštva, sporta, prirodnih i društvenih nauka, privrede, ekologije, odnosno za djela ili ostvarenja u svim oblastima rada i stvaralaštva koja doprinose razvoju i afirmaciji Crne Gore. Kao ostvarenje u godini koja prethodi dodjeli nagrade, smatra se 2019. godina”, stoji u obrazloženju Ministarstva kulture. Dodatna obavještenja mogu se dobiti u Ministarstvu kulture, putem telefona 069243433 kao i mejlom marija.mrvaljevic@mku.gov.me.

Prošlogodišnji dobitnici najznačajnije državne nagrade su književni istoričar publicista Dragan B. Perović, prof. dr Božidar Šekularac i književnik Pavle Goranović.

Bonus video: