Avangardni modeli Katarine Zlajić u jednostavnoj varijanti

Obećava da će svi njeni modeli moći da se međusobno uklope govori o kolekciji odjeće na kojoj radi nakon dizajniranja nakita. Obećava da će svi njeni modeli moći da se međusobno uklope

2421 pregleda 0 komentar(a)
Katarina Zlajić, Foto: Privatna arhiva
Katarina Zlajić, Foto: Privatna arhiva

Prefinjeni, svedeni i jednostavni, a istovremeno i avangardni komadi odjeće, u tamnijim nijansama i sa ručno rađenim metalik i zlatnim aplikacijama uskoro se mogu očekivati od crnogorske umjetnice, afirmisane dizajnerke i skulptorke Katarine Zlajić.

Projekat Zlajićeve je među 13 podržanih na drugom konkursu Ministarstva kulture za kreativne industrije, u sklopu programa „Kreativna Crna Gora“, u okviru kampanje „Živimo kulturu“.

Katarina Zlajić
Katarina Zlajićfoto: Privatna arhiva

“Njen autorski rad zasniva se na inovativnim primijenjenim objektima, transponovanim na seriju proizvoda u oblasti nakita i savremenog odijevanja. Svoju kolekciju Zlajić želi da nadogradi setom odjevnih komada, koje namjerava da predstavi širem svjetskom tržištu, prije svega u Velikoj Britaniji. Ministarstvo kulture, kroz ovaj konkurs, mladoj dizajnerki pruža podršku u tim nastojanjima, ali i u obezbjeđivanju neophodnih proizvodnih uslova i dalje promocije”, navodi se u saopoštenju Ministarstva kulture.

Zlajićeva se prisjeća da je ideja za bavljenje nakitom došla spontano, tokom studija na Fakultetu likovnih umjetnosti i tako je počela da eksperimentiše.

„Jednostavno, imala sam želju da radim nakit koji će prevashodno žene moći da ponesu. I, eto, nakit se desio kao možda najlogičniji produžetak mog dotadašnjeg rada u oblasti skulpture“, kazala je ona.

Katarina Zlajić
Katarina Zlajićfoto: Privatna arhiva

Talentovana Bjelopoljka se više puta isticala u svijetu mode: našla se među 20 najboljih mladih dizajnera za asesoar prema ocjeni italijanskog izdanja modnog časopisa „Vogue“, londonska platforma “Not just a label” ju je svrstala prvo među 100, a potom i među 50 najboljih mladih dizajnera i nijesu krili oduševljenje njenim radom, pa su je uvrstili i na njihovu internet stranicu koji predstavlja bazu najboljih dizajnera prema njihovoj ocjeni, a predstavljala se i na mnogim drugim mjestima.

Nakon međunarodne afirmacije u oblasti izrade nakita, Katarinu je inspiracija odvela i do kreiranja odjevnih komada. „Što se tiče garderobe, biće to zapravo avangardni modeli, ali u jednostavnoj varijanti. Sklapaću ih iz više elemenata, koji će se zasebno raditi, a onda spajati u jedan odjevni komad. Sve će biti isključivo ručni rad“, objasnila je Zlajić koja procjenjuje da će za jedan odjevni komad biti potrebno oko mjesec dana rada.

O svemu tome ona više govori u intervjuu za Magazin i čitaocima poručuje: “Budite kreativni!”. Dobili ste podršku Ministarstva kulture za svoj projekat kojim se planirate baviti. Šta je konkretno u pitanju i koji je Vaš cilj?

Projekat je vezan za odjeću, na kojoj radim i eksperimentišem već neko vrijeme. Komade ću pokazati ovdje, ali i internacionalno. Svoju kolekciju nakita sada ćete upotpuniti i odjevnim predmetima. Kakvi će oni biti, koje materijale pretendujete, koje boje, pa i za kakve prilike ste namijenili novu kolekciju i kome će biti dostupna?

Komadi će biti jednostavni, svedeni u nešto tamnijim nijansama, sa ručno rađenim metalik i zlatnim aplikacijama. Kolekcija će biti dostupna svakome ko se osjeti sa njom.

Katarina Zlajić
Katarina Zlajićfoto: Privatna arhiva

Kazali ste da su u pitanju “avangardni modeli, ali u jednostavnoj varijanti”, šta to konkretno znači i kako želite da izgleda model u Vašem ruhu?

Modeli će biti svedeni, prefinjeni, sa inovativnim dizajnerskim rješenjima i tehnikama izrade. Toliko za sada, dok kolekciju zvanično i ne predstavim. Da li će ona ići “ruku pod ruku” sa nakitom koji dizajnirate ili to radite nezavisno jedno od drugog?

Radim po svom izboru, i ideje i pristup su konstantno promjenjivi. Jedno je sigurno, da sve što budem u budućnosti radila od odjeće i nakita moći će se uklapati međusobno.

Italijansko izdanje modnog časopisa „Vogue“ Vas je ranije smjestilo među 20 najboljih mladih dizajnera asesoara. Koliko je to značilo za Vašu karijeru, motivaciju, stvaralaštvo? Da li Vam je otvorilo neka vrata?

Velika je motivacija za mladog dizajnera takvo priznanje od Vouga. Desio se preokret u mom daljem radu, dobila sam mnoge kvalitetne prilike i ponude značajne za uspješan razvoj mog brenda. Mnoge od njih i danas nastavljam.

Zapaženi ste i u Velikoj Britaniji... Da li Vas neko tržište ili stil posebno privlači i zbog čega?

Zapravo nemam omiljeno, radujem se svaki put kada neko odluči da ima baš komad koji sam ja napravila, uopšte mi nije važno odakle dolazi, kako izgleda ili kako se oblači. Volim Bjork.

Katarina Zlajić
Katarina Zlajićfoto: Privatna arhiva

Sa druge strane, kakav je položaj mode i dizajnera u Crnoj Gori, iz Vašeg iskustva? Da li ste osjetili ili dobili neka slična priznanja kod nas ili u regionu?

Zaista ne znam, ja idem nekim svojim alternativnim putevima, imam drugačije poglede na način rada kao što je moj. Prije svega ja sam umjetnik, u Crnoj Gori nisam dobila nikakva priznanja, mislim da kod nas nema kritičara na temu umjetnosti kojom se bavim, jer da postoji sigurna sam da bismo poznavali. U regionu da, u Beogradu sam dobila naradu za najbolju kolekciju na Belgrade Fashion Weeku...

Koliko je izazovno ili teško stvarati u našoj državi i šta mislite da su glavni problemi, a šta prednosti? Može li se postići neka egzistencijalna stabilnost u Crnoj Gori ako se bavite poslom koji ste Vi izabrali i koliko publika ima sluha i osjećaja za to, a koliko država?

Ja volim prirodu naše zemlje i sigurno nikada neću otići negdje drugo da živim bez obzira na uslove. Na početku mog rada bilo je teško, jer sve sam radila sama, nisam imala podrške, ali to nikada nije dovelo u pitanje da li...

Kako je došlo do toga da se jedna vajarka počne baviti dizajnom (iako se i dizajn može dovesti u blisku vezu sa skulpturom), šta je bio trenutak kada ste shvatili da želite tome da se okrenete?

Krajem studija javila se želja za oblikovanjem u nešto što ljudi mogu nositi sa sobom, na sebi. U tom periodu kod nas nisam imala priliku da kupim ništa tog tipa, i zapravo prve stvari napravim sebi, a onda i drugima.

Da li se bavite vajanjem, planirate li, ili ste se u potpunosti preorjentisali na dizajn?

Vajanje, crtanje, slikanje nije se ponovilo od akademije, za sada će tako i biti, a u nekoj budućnosti ne znam. Ono što znam jeste da je kreativnost dio mog života, i da mi nije važno koji je to smjer, važno je da stvaram.

Kakvi su planovi za dalje? Da li biste nešto najavili?

Nastavljam dalje sa radom na novim projektima, rad na vidljivosti, unapređivanju i usavršavanju pojedinosti. Šta biste poručili čitaocima za kraj razgovora?

Budite kreativni!

Vrijeme provela u ateljeu i na imanju, sa ljubimcima

Kako je na Vas uticao period tokom pandemije virusa korona, kako ste provodili vrijeme?

Imam atelje u Bijelom Polju, srećom sam se tu zadesila pred samu zabranu, i ostala tu skoro pa tri mjeseca. Međutim, na selu, u prirodi nije bilo nikakve izolacije jer imate imanje na kom možete provoditi koliko god vremena želite, i neograničeno setati po prirodi. Dobar dio vremena sam provela u svom vrtu, sadila sezonske kulture, radila pripreme za neke meni važne projekte, i uživala sa svojim kućnim ljubimcima.

Katarina Zlajić
Katarina Zlajićfoto: Privatna arhiva

U čemu pronalazite inspiraciju za sopstveni rad? Kakvu poruku svojim kreacijama želite da pošaljete publici? Je li Vas prethodni period inspirisao ili ulijenio, učio pasivnijom?

Mene spoljašnji uticaji ne dotiču, radim šta god želim, kada god želim, i koliko god želim. Priroda je najveća inspiracija, i uvijek je bila, kada nisam u ateljeu onda sam u prirodi, i obrnuto. Ja sam sirovi vegan više od šest godina, moja bliskost sa prirodom je velika, ono što kroz rad prenosim jeste suptilnost, prefinjenost, nježnost, izuzev onoga kako komad izgleda...

Bonus video: