Aplikacija sadrži audio vodič kroz Stari grad

Uz “Turistiko” doživjeti Kotor

Mobilna aplikacija omogućava posjetiocima da osjete 20 vjekova istorije ovog grada, a njen značaj je prepoznalo i Ministarstvo kulture

1069 pregleda 1 komentar(a)
Natalija Ojdanić, Foto: Ministarstvo kulture
Natalija Ojdanić, Foto: Ministarstvo kulture

Predstavljanjem mobilne aplikacije „Turistiko” u okviru kampanje „Živimo kulturu“ Ministarstvo kulture završava ciklus prezentacije autora čiji je rad podržan na drugom konkursu za kreativne industrije iz programa „Kreativna Crna Gora“.

“Riječ je o projektu koji na inovativan način promoviše kulturnu baštinu, u konkretnom slučaju - grada Kotora. Imajući u vidu značaj i modularnost same platforme, podrška Ministarstva kulture usmjerena je na dalju afirmaciju ovog turističkog vodiča, tj. na proširivanje projekta i na ostale djelove Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Natalija Ojdanić je dio ekipe koja je radila na razvoju aplikacije i kaže da je digitalizacija duge i izuzetno bogate istorije Kotora bila veliki izazov za njih.

„S obzirom na to da smo iz Kotora, gdje je kruzing turizam najrazvijeni u Crnoj Gori, bili smo u prilici da često gledamo turiste kako gube orijentaciju po ulasku u Stari grad. Kroz našu aplikaciju željeli smo da omogućimo posjetiocima Kotora da na pravi način dožive 20 vjekova istorije ovog grada“, objašnjava Ojdanić i napominje da je riječ o prvoj aplikaciji ovog tipa na našem tržištu. Ona posebno ističe i da „Turistiko“ može da funkcioniše i bez internet konekcije, te da je dostupan na android i apple platformama.

Aplikacija funkcioniše i bez internet konekcije
Aplikacija funkcioniše i bez internet konekcijefoto: Ministarstvo kulture

„Aplikacija sadrži audio vodič kroz Stari grad. Uz to, putem ove aplikacije mogu se ostvariti razni popusti u radnjama i restoranima širom Kotora. Audio vodič snimljen je na engleskom, italijanskom, ruskom, francuskom i španskom jeziku, a ‘Turistiko’ (TouristiKo) možete pronaći na Google Play i App Store“, poručuje ona.

Ojdanić kaže da će projekat razvijati u pravcu proširivanja i na ostale crnogorske gradove.

„Za početak, ciljna grupa su nam bili turisti koji posjećuju Kotor, a u budućnosti namjera nam je da ‘Turistiko’ obuhvati i ostale gradove naše države, kako bismo mogli da promovišemo kulturnu baštinu Crne Gore na još kvalitetniji način“, ističe Ojdanić i dodaje da im je ideja da u daljem razvoju sadržaja aplikacije podrže accessibility turizam, odnosno turizam za ljude sa otežanim kretanjem.

Ministarstvo kulture je raspisalo i treći konkurs za sufinansiranje projekata i programa iz oblasti kreativnih industrija i naučnih istraživanja u skladu sa Akcionim planom programa „Kreativna Crna Gora: Identitet, imidž, promocija“ u 2020. godini.

“Imajući u vidu situaciju izazvanu pandemijom koronavirusa, a u okviru mjera podrške oblasti kulture, ove godine ćemo pored planiranih 100.000 eura, uvećati iznos fonda za ovaj konkurs za dodatnih 50.000. Na ovaj način obezbijeđena je veća podrška, a samim tim i održivost ove važne oblasti kulture u aktuelnim okolnostima”, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture.

Preporučujemo za Vas