I “Grudi” u selekciji Pulskog festivala

Za “Zlatnu arenu” će se takmičiti 16 ostvarenja, od 18. do 26. jula

2168 pregleda 0 komentar(a)
Scena iz serije "Grudi", Foto: Privatna arhiva
Scena iz serije "Grudi", Foto: Privatna arhiva

Pulski filmski festival objavio je da će prikazati 16 naslova koji će se takmičiti za nagradu “Zlatna arena” od 18. do 26. jula. Od 16 naslova pet je hrvatskih ostvarenja, a 11 su manjinske koprodukcije, uključujući i film “Mare” Andree Štake, koji će otvoriti 67. izdanje Pula film festivala, kao i film “Grudi” crnogorske rediteljke Marije Perović.

Hrvatsku kinematografiju predstavljaju filmovi: “Mater” Jure Pavlovića, “Glas” Ognjena Sviličića, “Ribanje i ribarsko prigovaranje” Milana Trenca, “Ideš? Idem!” Ljube Zdjelarevića i “Tereza37” Danila Šerbedžije.

Program u Areni nastaviće manjinske koprodukcije odabrane za Hrvatski program - nagrađivani “Otac” Srdana Golubovića iz Srbije, čija je svetska premijera bila na Berlinalu, i “Bosonogi car” Petera Brosensa, koprodukcija sa Belgijom, Holandijom i Bugarskom, prikazivana u regionu i kao “Belgijski kralj”. U trci za Veliku zlatnu arenu i ostale zvanične nagrade su i manjinske koprodukcije četiri reditelja iz Slovenije: “Ne zaboravi disati” Martina Turka, “Korporacija” Mateja Nahtigala, “Svi protiv svih” Andreja Košaka i “Ja sam Frenk” Metoda Peveca iz Slovenije, te “Sin” Ines Tanović iz Bosne i Hercegovine, “Grudi” Marije Perović iz Crne Gore, “Pijavice” Dragana Marinkovića iz Srbije i “Agina kuća” kosovske rediteljke Lendite Zećiraj, a ti filmovi biće prikazani u Istarskom narodnom kazalištu.

U pulskoj Areni će, pored filmova iz takmičarskog programa, biti prikazan i dio filmova iz programa Kratka Pula.

U ranijem terminu biće prikazana dva kratka igrana filma “Slijedi...” Karle Lulić i “Njemački inat” Silve Ćapin, dok će u kasnijem terminu u Areni, nakon takmičarskog programa, biti prikazana četiri dokumentarca, od kojih tri imaju svetske premijere: “Vergarola - Mine na plaži” Arsena Oremovića, “Galeb” Ivana Žikovića i “Berge Istra” Dražena Majića, te “Stepinac - Kardinal i njegova savjest” Višnje Starešine.

Ostalih 20 dokumentaraca iz Kratke Pule, kao i 21 studentski film, biće prikazani u Kinu Valli, dok će devet kratkih igranih filmova biti prikazano u Istarskom narodnom kazalištu.

Bonus video: