Oholost, druga riječ za dostojanstvo

Duboko religiozan čovjek iznimno provjerava svoje sumnje i svoje vjere. O molitvama šuti jer su osobne. Sve kolektivno mu je strano. Čak i ta stara, iznošena imenica: bog

1868 pregleda 2 komentar(a)
“Nakon ljubavi”, Foto: Lidija Vukčević
“Nakon ljubavi”, Foto: Lidija Vukčević

Strahovi - pobjeđujete ih radom. Ne hrlite im, ne idite ususret. Alpinizam, avanture, drastične metode... Ne vidite li i u tome produženu ruku starog nacionalsocijalizma? Ne mislite li o njima, manje će vas salijetati.

Susjed - kao brat. Nije. Ne biste oprostili susjedu ono što opraštate bratu. Iako nerijetko čini za vas više od brata.

Suzdržanost - pripisuje se engleskoj gospodi. Dok se ne nauči jezik njihovih erotskih usporedbi.

Sveznanje - koje slijedeći heraklitovsku misao, ne uči pameti. Ipak, erudite su obilježele, budući uzori, XX stoljeće.

Stojedinica - to je navodno omladinski i navodno angažirani radio. Sudeći po izboru glazbe, komentarima ili sortiranju vijesti ništa posebno. Ne vidim niti čujem ništa novoga već godinama osluškujući ga jednim uhom. Drugim gledam zvukove jutra ili večeri.

Sto i jedan - doma dođe. To ide ovako: Sto Lješnjana u boj pođe, sto i jedan doma dođe. Kralj Nikola, dužega mandata na vlasti i od maršala Tita, unio je tim dvostihom pomutnju među nahije, jedine administrativne jedinice koje nikad nisu dopale turske vlasti. Ispalo je da moji preci nisu hrabri. I da ih dođe više doma nakon boja nego ih je pošlo. Pa to je dokaz njihova smisla za rat. Da ne izginu u borbi ili da zarobe bar jednoga na stotinu.

Svaki je dan novi početak - ma nije. Pogledajte ih pažljivo. Svaki nalikuje onom prethodnom i onom budućem. Malo je prijelomnih, odlučnih. Valjaju se jednaki ili nalik jedan drugome kao klupka olovnih oblaka u nebu. Po čemu ćete pamtiti ovaj utorak u odnosu na sljedeći četvrtak ili neki drugi utorak. Nalikuju i praznim hodom vremena i protjecanjem beskonačnog vremena. Živite u zemlji u kojoj je pola stanovništva nezaposleno ili u mirovini. Vi ste vjerojatno jedan od njih. Obećavaju vam priručnicima ili tečajevima joge kako ćete se izmijeniti, poboljšati. Ono što sasvim izvjesno i ne bez ojađenosti opažate u zrcalu jesu nove sjedine ili gorke bore oko usana…

Svetost obitelji - Imao bi što reći jedan novi Marx. On ironično govori o kršćanstvu, njemačkom i židovskom pitanju. Niti je porodica nepovrediva niti sveta. Svaki joj pulen okrene leđa ili izleti iz nje, dobro zaključane krletke. I da nemaju svoje Jeniffer za družice, kao Marx, ili svoje Engelse za prijatelje, koje im daju za džeparac kad isprazne džepove, ne bi imali ni za krumpir a ne za porodicu uzdržavat’ u svojim ekonomskim stratonimbusima.

Sve se postvaruje, ništa se ne ostvaruje - Kažu poslije četrdesete, ali ni to ne shvaćajte doslovno. Ima sigurnih sjena i uhoda koje vam se lijepe za obasjanja i koja će učiniti sve da ostvare svoje tamne zamisli. Posebno u birokraciji, administraciji. Čuvajte ih se, i živite koliko možete svoje fantazije. Male i dnevne, ispunjive i realne, moguće i znane samo vama.

Svinjetina - koju navodno ne jede pola čovječanstva. Kad se ne prodaje tov, svakočasno smišljaju načine da vam je omile. Te jedino meso koje sadrži aminokiseline neophodne i bebama i starcima za funkciju mozga, te valja je jesti umjereno i krtu, te nezaobilazna je za Novu godinu. A kolesterol, a dojučerašnje zabrane? Cviček će sve to rastopiti.

Siromaštvo produhovljuje - novi imperativ suvremenih kršćana. Lišavajte se svega materijalnog, jer ćete tako postati slobodniji. Za što? Za liturgijske tekstove ili ponavljanje istih mantri starih bar dva tisućljeća. Zašto se nitko od teologa ne prihvati kritičkog čitanja Novoga zavjeta? Pa ne prevrednuje ona ustajala nemoguća opća mjesta u koja nitko živ više ne vjeruje? Najmanje oni koji ih propovijedaju. Koliko su puta u stanju iščitati Poslanice ili Knjige bez propisanih, nametnutih dogmi?

Skrupuli - koliko ste puta čuli: Ne dopuštaju mi skrupuli… Ili: On je beskrupulozan. Liči riječi škrofula. Škrofulozan. Ili riječi: skrob, škrob.

Snijet - sitna kiša - ponavlja se sitna kiša za jesenskih i ranoproljetnih mjeseci. Snijet je etimološki povezano sa snijegom, što ga nanosi vjetar.

Slavenska duša - na Zapadu je poznaju kao slavenski šarm. Nešto između oholosti - druge riječi za dostojanstvo - i potrebe da se ponižava i prašta. Sasvim smo daleki toj predrasudi.

Srpska artiljerija - ironija, svetica književnosti, kao i prethodna sintagma s Krležom bilježi najprije ruganje sa svetinjom osloboditelja. U zadnjemu su ratu da bude cinizam potpun naši prodavali njihovima - neprijateljskoj srpskoj strani - oružje, proizvedeno u Hrvatskoj. I ne samo oružje. Ekonomska diplomacija to ispravlja pa kaže: ugovori o trgovini bili su predratni. Svejedno, tko bi lud prodao oružje kojim će sutra biti ucmekan?

Sijediti i sjedjeti - sijedim najprije u korijenu, kao svi kosonosni. Inače: Mislim, dakle sjedim. Sjedeći i po desetak sati dnevno uz lepitop ili lektiru na hoklici, neumorna od prepisivanja vlastitog rukopisanja posjedim i koji tren uobročena u zajutrak, ručak i povečerje s užinama i obrocima mahom bestjelesne, posne dijete. Iz cuga i glave pišem tek dva naša ili francuska nastavna sata.

Strah od letenja - s tom knjigom američke feministice postalo je bjelodano da je erotizam podloga letenju. Jedan mi je kolega, prevodilac Junga, donio izdanje na francuskom. Prvo što mi je palo na pamet, kako to da ju izvorno nije napisala jedna Francuskinja.

Svjetina - mekši naziv za rulju. Način da se iz argota izbaci potonja riječ.Pučanstvo je opet odveć književna, stilski arhaičnija ekspresija. Inače se kazuje: stanovništvo. O kojem se računa po glavi.

Svjetlo vjere, ljubavi, ufanja - Niste se valjda ponovo nasukali na te hridi patničkog kršćanstva? Ono slavi muku kao najveću draž. Ukinete li je, kršćanstvo postaje prazno, njeno mjesto ispražnjeno i nepopunjivo drugim smislom. Što je to u muci atraktivno? Međutim, duboko religiozan čovjek iznimno provjerava svoje sumnje i svoje vjere. O molitvama šuti jer su osobne. Sve kolektivno mu je strano. Čak i ta stara, iznošena imenica: bog.

Sloboda izbora - unatoč sartrovskoj nakani da je dokaže posvuda, ne postoji sloboda izbora. Na ispitu iz teorijske filozofije kod slavnog filozofa kojeg je poznavala sva intelektualna Evropa dobila sam odličan jer sam se suprotstavila ovoj zapadnjačkoj konstrukciji. Sjećam se da sam ilustrirala primjerom: ako radnik ima mogućnost izbora samo između nekoliko poslodavaca izrabljivača, sloboda za moguća je samo kao sloboda od: rada, samouprave, iscrpljivanja, velike satnice, minimalne nadnice. Razgovarali smo dugo na toj mojoj zadnjoj godini studija. Predlagao mi je profesor da pišem o tome ili sastavim prikaz o matematičkoj logici. U ono mi je bio vrijeme preči bio moj ljuveni predbračni život. Što ti je sloboda izbora u praksi, vidiš li filozofski nastrojen čitatelju...

Sub rosa - tajno, diskretno, daleko od javnosti ili izravnosti. Potpisati knjigu tim ljubavnim trnom? Samo onome tko vas je već bio ranio sličnima…

Stupovi društva - u novom raslojavanju, i nakon kriza, postoje samo bogati i siromašni, ne i srednja klasa. Tko je ostao za stupove društva ako izostaje građanski srednji stalež?

Suton - dio dana za snatrenje. Svuda je čaroban ako ste predvečernji tip. Dovoljni su vam divan, balkonska vrata prema zapadu i prostrano nebo. S proljeća cvrkuću kosovi i laste, cijuču mlade buljine. Po rumenilu neba naznačuje sutrašnju vedrinu.

Bonus video: