RADIONICa za djecu i mlade

Osnove vajarstva u ateljeu Maje Čakalović

Radionica je održana u sklopu međunarodnog kulturnog projekta “Complicities”, u kojem je vodeći partner Kulturni centar Bar

1316 pregleda 0 komentar(a)
Sa radionice, Foto: Artist-freed
Sa radionice, Foto: Artist-freed

Radionica o osnovama vajarstva, namijenjena djeci i mladima uzrasta od šest do 18 godina, održana je u ateljeu akademske vajarke iz Bara mr Maje Čakalović, u sklopu međunarodnog kulturnog projekta “Complicities”, u kojem je vodeći partner JP Kulturni centar Bar.

U sklopu projektne Grupe Dizajn, djecu i mlade su o različitim vajarskim tehnikama podučavali Čakalović, koja je koordinator grupe, i akademska vajarka Ina Martinović. Nakon demonstracije upotrebe alata i opreme koji se koriste u vajarstvu, polaznici su upoznati i sa različitim materijalima koje koriste vajari, a u praktičnom dijelu, polaznici su sami kreirali svoje skulpture.

“Okupili smo najmlađe učesnike koje smo animirali na prethodnoj radionici, i jako mi je drago što su bili baš kreativni. Bili su oduševljeni načinom na koji vajari rade, kako se vari, brusi... Uz naš nadzor i pomoć i sami su probali da vare i to im se jako dopalo”, kazala je Čakalović. Njena koleginica Martinović im je pokazala kako se radi sa materijalima, a potom su se polaznici najviše posvetili plastelinu, u kombinaciji sa metalnim elementima.

sa radionice
sa radionicefoto: Artist-freed

“Jako zanimljivo mi je bilo što je dosta njih odabralo da radi figuraciju. Sve u svemu, jako smo zadovoljni kako je sve prošlo”, zaključila je Čakalović i poručila da će njihova sljedeća radionica biti posvećena slikarstvu.

Complicities, skraćenica od “COntemporary art Modeling Peripheries for LIvable CITIES”, je međunarodni projekat kulturne saradnje koji se finansira iz fondova Evropske unije u sklopu INTERREG IPA CBC Itallija-Crna Gora-Albanija 2014/2020 programa.