Nikad ne odemo iz rodnog grada

Učesnici interaktivnog onlajn projekta “Living the E(art)h”, čiji je nosilac crnogorska vizuelna umjetnica Milica Janković, prezentovaće 10. jula na društvenim mrežama rezultate svog istraživanja

3649 pregleda 0 komentar(a)
Milica Janković, Foto: Privatna arhiva
Milica Janković, Foto: Privatna arhiva

Interaktivni onlajn projekat "Living the E(art)h" nastao je kao rezultat internacionalne saradnje u sklopu projekta "#Živimo kulturu" Ministarstva kulture Crne Gore, kao podrška kulturnoj sceni Crne Gore za vrijeme pandemije virusom korona. Projekat je pokrenut na društvenim platformama Instagram i Fejsbuk već prvog jula, a 10. se očekuje prezentacija prve faze projekta. Nosilac projekta je crnogorska vizuelna umjetnica Milica Janković, a kustos Đulija Peruđini (Giulia Perugini).

foto: Privatna arhiva

Učesnici na projektu su umjetnici iz Torina i Cetinja i na taj način se pravi spona između ova dva grada koja su i istorijski povezana, navodi se u saopštenju Milice Janković. U prvoj od četiri faze, uz Jankovićevu, učestvuju i: iz Torina Đulija Kotrli (Giulia Cotterli), Danilo Šorili (DaniloSciorilli), Klaudio Zorzi (Claudio Zorzi) i Cetinjanka Milena Živković.

Oni će 10. jula na zvaničnim stranicama projekta na Instagramu (livingtheearth_artproject) i Fejsbuku (Living the Earth//Art project) prezentovati rezultate istraživanja gradova u kojima borave - Torino i Cetinje, a koje su sproveli iz svojih domova, kada je pokrenut projekat koji polazi od refleksije urbanog prostora percipiranog kao "uskraćena želja za životom". Projekat je koncipiran kroz četiri uzastopne faze, a zbog svoje interaktivnosti društvene mreže su smještene u središte samog istraživanja koje je usmjereno na ispitivanje njihovih kreativnih i relacijskih potencijala.

Danilo Šorili
Danilo Šorilifoto: Privatna arhiva

"Njihova istraživanja polaze od fragmentiranih pogleda ka spoljašnjosti vidljivih kroz strukturne otvore zgrada koje se, u mašti svakog umjetnika, s vremena na vrijeme pretvaraju u reflektujuće površine, prolaze, granice, prelaze, portale, pragove i neupadljive susrete jednih s drugima. Tako zaživljava propulzivni eho koji stvaranjem virtuelnog mosta između dva grada (koji su već istorijski povezani likom kraljice Jelene, supruge italijanskog kralja Viktora Emanuela III Savojskog, koja je porijeklom sa Cetinja), predlaže preokret, samoosvješćivanje i samoreferencijalnu sklonost društvenih medija", navodi Janković u saopštenju, i ističe da se time direktno prelazi u drugu fazu projekta "koja je strogo relacijskog karaktera i ima za cilj da direktno uključi javnost koja će tako postati akter kreativnog procesa".

"Smatram važnim istaći interaktivni karakter samog projekta koji je, kako je već navedeno, koncipiran u četiri faze i podrazumijeva prisustvo publike u formi komentara i reakcije na objavljene postove. Nadalje, svaka faza će zahtijevati jedan novi oblik reakcije o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena", ističe Janković.

Klaudio Zorzi
Klaudio Zorzifoto: Privatna arhiva

Ona dodaje da je projekat eksperimentalnog karaktera i ima za cilj da uključi publiku u proces finalizacije djela.

"Shodno tome, od 10. jula interakcija publike nam je neophodna za prelazak na narednu fazu. Zadovoljstvo mi je imati priliku da sarađujem sa ovim mladim ljudima. Do saradnje je došlo spontano, zahvaljujući grupnoj izložbi u pretkarantinskom periodu, a saradnju planiramo nastaviti u budućnosti", istakla je Janković za "Vijesti".

Milena Živković je rekla da se u ovaj projekat, Living the E(art)h, uklopio i njen rad "Geometrija jutra".

Milena Živković
Milena Živkovićfoto: Privatna arhiva

"Moj rad 'Geometrija jutra' nastao je u periodu karantina i uklapa se u projekat, a projekat se uklapa u rad. Snažan sinhronizitet teme ovog projekta, mog rada i rodnog grada je sam po sebi rad. Taj rad preispituje prostore fizičke svjetlosti u danu pomiješane sa vještačkom, i njihovo uklapanje, i to sve u ranim jutarnjim satima, sa svjetlošću sa kojom dan počinje. Isto kao i rodni grad, iz kojeg potekne sve, a da toga nijesmo svjesni. Nikad ne odemo iz rodnog grada, iz svog izmišljenog prostora koji je zapravo veća realnost od ove sad", poručila je Živković.

Bonus video: