„Živi i zdravi” dio češke kinematografije

Film crnogorskog reditelja i scenariste Ivana Marinovića dobio je oko 130.000 eura podrške na konkursu Češkog filmskog fonda

1708 pregleda 0 komentar(a)
Marinović, Foto: Igor Mitrić
Marinović, Foto: Igor Mitrić

Film “Živi i zdravi”, crnogorskog reditelja i scenariste Ivana Marinovića podržan je kao manjinska koprodukcija u okviru konkursa Češkog filmskog fonda (Statni fond kinematografije) u iznosu od 3,5 miliona kruna (oko 130.000 eura), što je ujedno i najveća dodijeljena suma na ovom konkursu.

“Autor Ivan Marinović se nakon internacionalno uspješnog debitantskog filma ‘Igla ispod praga’ sa scenariom ‘Živi i zdravi’ vraća u svoj zavičaj sa gorkom svadbenom komedijom”, stoji u obrazloženju komisije.

Kompanija “Analog Vision”, producentkinje Veronike Kuhrove je projekat prijavila za podršku. Ocijenivši scenario odličnim, i uz želju da se kvalitetnom komedijom obogati repertoar, komisija je ocijenila pozitivnim i vezu sa čuvenom češkom filmskom akademijom FAMU gdke je Marinović diplomirao filmsku režiju, kao i željenu zastupljenost čeških filmskih stvaralaca u projektu.

Marinović je istakao da je rezultat konkursa mnogo iznad očekivanja i nadanja sa kojim je produkcija aplicirala.

“Trenutno je teška situacija u kinematografiji globalno, i sa velikim oprezom pristupamo svim nužnim konkursima za zatvaranje finansijske konstrukcije filma. Ovako snažna podrška Češkog fonda nas je ohrabrila, jer podrazumijeva prepoznavanje kvaliteta, pogotovo ako se pogledaju renomirana imena ostalih pobjednika konkursa. Mi smo ipak skromna kinematografija, i nismo navikli na ovu vrstu pobjeda. Za mene, kao praškog studenta, ovo je značajno na mnogo nivoa. Osjećam neku vrstu ponosa i zahvalnosti jer će film kao manjinska koprodukcija postati i formalno dio velike češke kinematografije čiji su mi stvaraoci oduvijek bili uzori”, rekao je on.

Iako je pandemija virusa korona usporila pripreme produkcije, snimanje filma je planirano za 2021. godinu, u Boki Kotorskoj i očekuje se da će naredne godine biti i završeno.

U ranijem razgovoru za “Vijesti” Marinović je objasnio i kako naslov korespondira sa njegovim projektom i zbog čega baš ta, dobro poznata, sintagma.

“Zbog dvosmislenosti. Može da bude izrazito veseo usklik pun optimizma, a može da bude i podvlačenje crte kad nešto strašno ode naopako kao riječ utjehe da su barem svi živi i zdravi, ako ništa drugo. ‘Živi i zdravi’ je ujedno i maksimum i minimum kome se može težiti”, kazao je on tada.

Ovo je njegov drugi dugometražni film, podržao ga je i Filmski centar Crne Gore, a do sada je obezbijeđeno i koprodukciono učešće kompanije “Sense Production” Milana Stojanovića, koje je obezbijedilo sredstva preko konkursa za manjinske koprodukcije Filmskog centra Srbije, kao i podršku za razvoj na konkursu evropske krovne institucije “Media”. Kvalitet ovog filma je prepoznao i Script East program za razvoj scenarija u Kanu 2019. godine “Krzystof Kieslowski”, a nagrađen je i za izvrsnost na Cinelink koprodukcionom marketu u Sarajevu iste godine. Takođe, dobijena je i podrška za razvoj od evropske SEE Cinema Network organizacije.

“Živi i zdravi” je produkcija Adriatic Western kompanije, a glavni producent filma je Marija Stojanović, sa kojom je Marinović uspješno sarađivao i na svom debitantskom filmu.

Bonus video: