Neizvjesno održavanje simpozijuma skulpture u Danilovgradu

Umjetnički direktor JU Umjetnička kolonija Danilovgrad, Velibor Pavićević najavljuje i završetak rekonstrukcije zgrade te institucije

1186 pregleda 0 komentar(a)
Pavićević, Foto: PR Centar
Pavićević, Foto: PR Centar

Organizatori Internacionalnog simpozijuma skulpture u Danilovgradu još uvijek razmatraju način na koji će ova manifestacija od posebnog značaja za Crnu Goru biti održana, kao i da li će uopšte biti održana, čak i ukoliko to epidemiološka situacija dozvoli, kazao je umjetnički direktor Javne ustanove Umjetnička kolonija Danilovgrad, Velibor Pavićević, a prenosi PR Centar.

"Razmišljali smo o mogućnosti da se dovedu jedan ili dva umjetnika iz regiona. Sve je to pod znakom pitanja i zavisi od epidemiloške situacije sa koronavirusom“, naveo je Pavićević.

On je kazao i da je moguća nova vrsta izložbe i manji simpozijum. Pavićević je za PR Centar kazao i da bi rekonstrukcija zgrade Umjetničke kolonije Danilovgrad uskoro trebalo da bude završena i najavio i mogućnost novih programa i suvenirnicu, koja će doprinijeti turističkoj ponudi tog grada, prenosi PR Centar.

Pavićević je istakao da se rekonstrukcija zgrade JU Umjetnička kolonija Danilovgrad nije odvijala očekivanom dinamikom usljed novonastale situacije sa virusom korona.

„Međutim, u posljednje vrijeme je puno toga odrađeno. Očekujemo da će uskoro biti završena čitava rekonstrukcija. Dosta je urađeno na unutrašnjosti galerije, a i u spoljnjem dijelu“, rekao je on i objasnio da su u unutrašnjem dijelu objekta postavljeni mermerni podovi, istakao je da su zidovi u završnoj fazi, a uskoro treba da bude završen i plafon sa modernom rasvjetom.

„U gornjem dijelu zgrade, nalaziće se dvije kancelarije i smještajni kapaciteti od nekoliko soba za umjetnike koji budu dolazili da borave u ovom prostoru. Biće to jedna zaokružena cjelina i radna i smještajna, tako da ćemo imati pravi ambijent u kojem će se stvaraoci osjećati lijepo. Istovremeno imaće i jedan lijepi atelje na otvorenom“, rekao je Pavićević.

On je kazao da je Umjetnička kolonija koncipirana kao jedna od ključnih institucija kad je u pitanju skulptura u Crnoj Gori, kao i kultura u državi, pa i šire, a vjeruje u njenu svijetlu budućnost.

"Planiramo i nove programe, ukoliko budemo finansijski u mogućnosti. Umjetnička kolonija ima svijetlu budućnost, kao jedna od najpozitivnijih tačaka kulture kod nas. Moguće je da ćemo u budućnosti formirati suvenirnicu, da obogatimo sadržaj dodatno, a to bi bilo značajno i za turističku promociju Danilovgrada i kolonije“, zaključio je Pavićević.

Bonus video: