Izložba slika Vukićević: Putovanje koje hrabri da se otrgnemo i oslobodimo

Vukićević će se predstaviti sa 15 radova iz najnovijeg ciklusa “Putovanje” koji su nastala kombinovanjem tehnika na platnu i papiru, a dominantan motiv su ptice, njihov let i polet, sloboda i put

2998 pregleda 84 reakcija 0 komentar(a)
Promo, Foto: Promo
Promo, Foto: Promo

Izložba slika akademske umjetnice iz Podgorice, Dijane Vukićević, biće otvorena danas u Budvi, u Spomen domu “Stefan Mitrov Ljubiša” u Starom gradu, a zbog poznate epidemiološke situacije neće biti organizovano svečano otvaranje, već svi zainteresovani njena djela mogu pogledati do 25. avgusta, uz poštovanje mjera Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

Vukićević će se predstaviti sa 15 radova iz najnovijeg ciklusa “Putovanje” koji su nastala kombinovanjem tehnika na platnu i papiru, a dominantan motiv su ptice, njihov let i polet, sloboda i put. Ovo je i njena prva samostalna izložba u Budvi, u organizaciji JU Muzeji i galerije Budve.

Vukićević
Vukićevićfoto: Privatna arhiva

Likovnim ciklusom “Putovanja”, Dijana Vukićević posmatrača vodi na “putovanje koje hrabri da se otrgnemo, oslobodimo, kao ptice raširimo krila i konačno, kao i ona sama, poletimo“, zabilježila je Zvezdana Oluić o seriji radova koji će biti prikazani... “Likovni prikaz Dijane Vukićević odiše pokretom, svjetlošću, širinom i snažnom naracijom. U ciklusu ‘Putovanje’ njena ptica nosi posebnu simboliku - ona je oda duši koja se odvaja od tijela i uzvišeno pulsira između neba i zemlje, gradeći nevidljivi most na kojem se stvarno pretvara u imaginarno. Unutrašnjim dijalogom koji prenosi na platno, umjetnica istovremeno opušta i intrigira. Uz nju osjećamo bezvremenost i blaženstvo, letimo u nepoznato i otkrivamo prostor bez početka i kraja”, istakla je Oluić. Slike iz ovog ciklusa obiluju energičnim i razigranim pokretima i figurama ptica koje putuju nebeskim prostranstvom darujući posmatraču uzvišen osjećaj slobode, mira i spokoja uz mir i plavetnilo neba ili pučine mora.

“Mekoća oblika u kombinaciji sa dominantnom plavom bojom prenosi Dijanin senzibilitet i duboku emociju nastalu tokom stvaranja. Dijanine slike nose jaku simboliku, one su žive, dišu, odzvanjaju, bude vjeru i brišu granice trajanja i prolaznosti. Ko želi da čita, pronaći će znake u svakom zamahu krila, pogledu, vrtlogu, obrisu daljine i plavetne mistike neba. U svom svijetu beskonačnog i vanvremenskog, umjetnica poziva na promjenu, slobodu i otklon od ličnih, zarobljenih strahova”, poručila je Oluić u svom tekstu koji prati izložbu. Dijana Vukićević rođena je 1971. godine u Podgorici. Diplomirala je 1995. godine na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, na odsjeku za grafiku, u klasi profesora Jakova Đuričića. Učesnica je brojnih izložbi i dobitnica nekoliko značajnih likovnih nagrada. Članica je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore. Pored umjetnosti, bavi se pedagoškim radom.

Bonus video: