Izložba slika Miroslava Šukovića u kolašinskom Centru za kulturu

“Šuković priča o egzistencijalnoj borbi, borbi čovjeka sa samim sobom, ali priča i o nezaobilaznom duhovnom nasleđu”, kazala je istoričarka umjetnosti Marija Saičić

2624 pregleda 2 komentar(a)
Šuković, Foto: Dragana Šćepanović
Šuković, Foto: Dragana Šćepanović

U kolašinskom centru za kulturu otvorena je izložba slikara Miroslava Šukovića. Izloženo je 25 radova tog autora, uglavnom, novijeg datuma,koji su radjeni kombinovanom tehnikom na papiru,kartonu ili na papiru. Šuković je, pored svog rodnog grada, izlagao u brojnim crnogorskim galerijarma, ali i u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj.

"Izlagao je i na više kolektivnih izložbi, a dobitnik je i jedne od prestižnih nagrada iz oblasti likovne umjetnosti – nagrade cetinjskog likovnog salona „Trinaesti jul“ 2015. godine. Šuković je, kroz vjekovni i civilizacijski poriv umjetnika da stvara, ostavio zadatak, da gledajući slike doživimo umjetnost ali i pokušavamo otkriti šta je želio da poruči ispod onog stvarnog i vidljivog…”- kazala je direktorica Centra za kulturu Gorica Ilinčić.

Prema riječima istoričarke umjetnosti Marije Saičić, Šukovićeva likovna poetika je posvećena izmučenim ljudima, ljudima koji su u konstantnoj borbi sa samim sobom, drugim ljudima, svijetom, životom…

“Sve njegove figure nose neshvatljive oblike, isušene su, rašave, smiju se, krevelje se i prave čudne grimase iz kojih izbija uzvik. Slike su u ogoljenja iskrenost,dok mu je misao stroga i čista, a reflektuje se kroz jednostavnost pokreta koji ne sadrži ništa suvišno.Izobličena lica na njegovim slikama, tek poprimaju crte ljudske figure koje pojačavaju nelagodnost i sugerišu dehumanizaciju ličnosti u modernom dobu” – kazala je Saičić.

Ona je kazala da “Šuković priča o egzistencijalnoj borbi, borbi čovjeka sa samim sobom, ali priča i o nezaobilaznom duhovnom nasleđu”. Njegova djela, istakla je istoričarka umjetnosti, nose bolnu istitnu o postojanju i čovjekovoj tegobi u savremenom svijetu.

“U svijetu otuđenja i samootuđena, u svijeti gdje sve više liče jedni na druge, Šuković odbija da slika slijepo preslikavanje stvarnosti, već se fokusira na unutrašnje stanje čovjeka…On pokretom i bojom nameće pitanje kako zapravo naslikati čovjekovu dušu…Pred Šukovićevim radovima niko ne ostaje ravnodušan,osjeti se uzbuđenje koje je nekada radost a nekada patnja. Njegovi radovi su intelektualna pobuna protiv normi ali i duhovno bjekstvo od današnjice”- rekla je Saičić.

Izložbu je zvanično otvorio predsjednik Opštine Kolašin Milosav Bulatović, koji je kazao da je “ruka Miroslava Šuković vođena jednim izuzetnim stvaralačkim duhom”.

“Ovi radovi oplemenjuju našu sredinu koja, iako je mala, razumije ovo stvaralaštvo. Prilika je da kažem da smo ponosni na kolašinske umjetnike od kojih su neki i planetarno poznati.M Šuković je uspješan mladi čovjek, svestran u svojim inspiracijama,dokazani umjetnik ali i uspješan preduzetnik na čemu mu iskreno čestitam”- rekao je Bulatović.

Bonus video: