Još jedno priznanje za Imamovića

Njegov album “Singer of Tales” osvojio je njemačkog Gremija

1518 pregleda 0 komentar(a)
Damir Imamović, Foto: Zrno
Damir Imamović, Foto: Zrno

Jedan od najpoznatijih sevdah umjetnika današnjice Damir Imamović može se pohvaliti da je njegov nedavno objavljen album “Singer of Tales” veoma uspješan, a to najbolje potvrđuje i osvojena nagrada – njemački Gremi. Nakon što je jul proveo kao prvi na međunarodnoj listi izdanja u oblasti World Music-a Transglobal World Music Charts, i nakon četiri mjeseca u samom vrhu Evropske liste World Music izdanja, Damirov novi album ne prestaje da izaziva pažnju.

Nacionalno udruženje muzičkih kritičara svake godine kandiduje muzičke albume objavljenje u Njemačkoj. Ova prestižna institucija ovog ljeta kandidovala je album Damira Imamovića ‘Singer of Tales’ za svoju nagradu u kategoriji tradicionalne muzike, a za vikend je stigla i vijest da je bosanskohercegovački umjetnik ujedno i dobitnik ovog prestižnog priznanja.

“Zahvaljujem njemačkom udruženju muzičkih kritičara koji su me predložili za nagradu i, na kraju, glasali za mene. Ovo je nagrada za cijelu ekipu koja je radila na albumu. Jedva čekam da kraj pandemije koronavirusa obilježimo velikom turnejom koju smo odložili iz razumljivih razloga”, poručuje Damir.

Svoj sedmi po redu album ‘Singer of Tales’ Damir je snimio s međunarodnom ekipom koju čine američki kontrabasista Greg Ken, istanbulski muzičar Dernja Turkan i violinistkinja Ivana Đurić, inače članica benda Sevdah Takht Damira Imamovića. Album je producirao čuveni londonski producent Džo Bojd i Andrea Goerlter, a izdavač je londonski Wrasse Records. Album “Singer of Tales” rezultat je trogodišnjeg rada, a na njemu se nalazi 11 pjesama. Projekat je inspirisan istoimenom knjigom Alberta Lorda.

Bonus video: