instrumentalni album

Projekat “Sentimento” kao muzička lična karta

Autor i harmonikaš Peđa Nedeljković uskoro objavljuje prvi album instrumentalne muzike koji je napisao tokom prvog talasa aktuelne pandemije

1695 pregleda 309 reakcija 0 komentar(a)
Na svim kompozicijama svirao sa sinovima: Peđa Nedeljković, Foto: Privatna arhiva
Na svim kompozicijama svirao sa sinovima: Peđa Nedeljković, Foto: Privatna arhiva

Crnogorski autor i vođa Sevdah kvarteta Peđa Nedeljković stoji iza mnogih pjesama napisanih za narodnu muziku. Iako ima višedecenijsko iskustvo kad je u pitanju pravljenje muzike i aranžmana s izvornim prizvukom, riješio je da se publici predstavi u drugačijem svjetlu, pa je napravio više kompozicija koje će se naći na njegovom instrumentalnom albumu koji će uskoro biti objavljen. Najviše vremena voli da provodi u svom muzičkom studiju, a njegova djela, gdje je kompozitor i aranžer, su nagrađivana na mnogim festivalima kako kod nas, tako i u zemljama regiona. Ovoga puta, harmonika s kojom se druži preko 20 godina, glavni je instrument u svim kompozicijama.

Nedeljković je već objavio nekoliko instrumentala koju su se našli na kompilaciji u izdanju Rabbit recordsa.

“Rabbit records je izdao tri CD-a pod nazivom ‘Montenegro Instrumental Forces’ na kojima su se našle i moje kompozicije – ‘Balkan’, ‘Tristeca’ i ‘Mediteranneon’ i mogu reći da su dobile pozitivne kritike, to je bio jedan od razloga i motivacija da počnem da stvaram instrumentalnu muziku”, priča na početku razgovora za “Vijesti” Nedeljković kojem nijesu samo te kompilacije bile pokretači za nastanak samostalnog instrumentalnog albuma.

“Drugi razlog je što sam radio muziku za razne dokumentarne filmove i emisije, pa sam došao na ideju da bih mogao da se i kroz instrumentalnu muziku predstavim kao umjetnik”, dodaje on.

Smatra da za stvaranje instrumentalne muzike treba iskustva i zrelih godina. “Zato je sad pravi momenat za izdavanje ovog CD-a”, tvrdi on.

Kao neko ko je najviše prepoznat u narodnoj muzici, radeći za brojne izvođače među kojima su Tanja Šeter, Igor Đurović, Dejan Škuletić, Nedeljković je ovoga puta koristio etno motive, ali je svakako želio da razbije predrasude da je harmonika instrument samo za narodnu muziku.

“Moja najveća inspiracija je zapravo harmonika koju sviram od svoje osme godine i s kojom sam, slobodno mogu reći, nerazdvojan i dan danas. Naravno da su etno motivi neizostavni na Balkanu i da se harmonika na ovim prostorima vezuje isključivo za narodnu muziku. Istina je da iza mene stoji dugogodišnji rad kao kompozitor, aranžer, šef velikog narodnog orkestra, člana ‘Sevdah kvarteta’, kao i korepetitora u AKUD-u ‘Mirko Srzrntić’, tako da su ljudi imali prilike da prate moj rad kroz kompozicije koje sam radio za druge pjevače, koncerte i razne nastupe isključivo kroz narodnu i folklornu muziku.

Međutim, s ovim CD-om hoću da, koliko-toliko, približim slušaocima da harmonika nije samo prisutna u narodnoj muzici, tako da će se u mojim kompozicijama, pored etno motiva, naći i tango, valcer, mediteran i latino ritmovi, pa će slušaocima upravo ta harmonika dati lijepe tonove i u tim ritmovima”, nada se Nedeljković.

Iako se mnogi muzičari žale na aktuelnu pandemiju, imao i onih koji su upravo to vrijeme kod kuće iskoristili za pisanje novih pjesama. Jedan od njih je i Nedeljković kome je upravo aktuelna situacija i boravak u zatvorenom prostoru poslužio da napokon ostvari svoj san - završi kompozicije za instrumentalni album.

“Na albumu će se naći 12 autorskih kompozicija koje će biti prezentovane kroz razne muzičke forme. Posebna priča ovog CD-a je što je nastao u vrijeme prvog talasa kovid-19 u danima izolacije. To je bio period kada sam imao vremena da se posvetim sebi i svom radu, a u istom periodu Ministarstvo kulture Crne Gore je raspisalo Konkurs za sufinansiranje aktivnosti iz oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva za vrijeme korone i podržalo ovaj moj projekat. Tako je sav ovaj proces počeo i trenutno je u završnoj fazi”, otkriva Nedeljković.

Za sada na njegovom Youtube kanalu ljubitelji instrumentalne muzike mogu poslušati kompoziciju “Lajtmotiv”, a pored promocije harmonike kao instrumenta, Nedeljković je želio da promoviše svoj autorski rad i pokaže kakve sve to kompozicije može da napravi. Tako se u istima, pored harmonike, mogu čuti još neki drugi instrumenti.

“Kako bi sve to ljepše i skladnije zvučalo, u aranžmanima se mogu čuti i drugi instrumenti - violine, gitara, klavir, bas gitara, ali ono što je meni kao autoru značajnije je što su sve dionice uživo odsvirane. Kažu da je sreća imati prijatelje. Eto, ja sam srećan jer, pored toga što se družim s njima, imam ih na ovom projektu kao muzičare, a svi oni su uvijek bili tu uz mene kada je moj rad u pitanju, a to su: Goran Andrijašević, Vladimir Maraš, Srđan Ilić, Boban Jankovic i Damir Merdžanić. Posebno moram da izdvojim moje sinove Nemanju i Nikolu koji su takođe učestvovali na CD-u kao muzičari i svirali sve numere, Nikola bas gitaru, a Nemanja klavir”, pohvalio se muzičar.

Iako u svijetu instrumentalni albumi dobro prolaze, rijetki su muzičari s ovih prostora koji se odluče za ovakve projekte. Na pitanje, hoćemo li ikad naučiti da slušamo melodiju, a ne samo tekst, Nedeljković odgovara: “Gledano sa strane slušaoca, znam da instrumentalna muzika na našim prostorima i nije toliko popularna, a isto tako gledajući sa strane umjetnika, znam da instrumentalna muzika nije komercijalna, tako da mislim da su to dva razloga zbog čega umjetnici ne žele da se upuštaju u ovakve projekte. Za mene, kao instrumentalistu, ipak ovakav jedan projekat znači neku vrstu lične karte u muzici”, priznaje Nedeljković i dodaje: “Što se tiče toga hoćemo li naučiti da slušamo melodiju, a ne samo tekst, mislim da smo to već naučili, ali ne znam koliko smo toga svjesni. Samim tim kad slušalac ili gledalac čuje prve taktove muzike, zna o kojem filmu, seriji ili pjesmi je riječ. Po muzici u istim se može prepoznati žanr filma ili pravac pjesme. Pa ista ta muzika je u nijemim filmovima dočaravala radnju i opisivala osjećanja glumaca u njima. Mnogo puta muzika je nagrađivana od strane stručnjaka, bez obzira na radnju ili tekst istih”, objašnjava Nedeljković.

Zbog aktuelne pandemije i zabrane održavanja okupljanja, promocija njegovog instrumentalnog albuma će morati da sačeka, no zahvaljujući internetu, sagovornik “Vijesti” se nada da će kompozicije ipak stići do publike.

“Pošto danas živimo u modernom dobu što se tiče društvenih mreža i raznih internet platformi, imam osjećaj da je nekako prošlo vrijeme izdavanja CD-a, a ja sam se ipak odlučio za taj korak i trenutno je u pripremi štampa istog koji nosi naziv “Sentimento”. Nezaobilazni dio promocije CD-a i uopšte kompozicija su gostovanja po televizijma, radio stanicama, ali i kroz intervjue u štampanim medijima koji su uvijek tu za nas, umjetnike, da isprate i podrže naš rad. Sve kompozicije će se naći na mom YouTube kanalu i društvenim mrežama, kako bi moja muzika došla do što većeg broja slušalaca. U planu je snimanje spotova za nekoliko numera, a promocija CD-a u vidu koncerta u KIC-u ‘Budo Tomovic’, s kojim imam odličnu saradnju, zavisiće od trenutne situacije”, zaključuje Nedeljković.

Uskoro i notni zapisi kompozicija

Poznato je da je harmonika mlad instrument i da za nju nema puno napisanih djela. Zato mu je, kako kaže, i veći izazov bio da stavi upravo ovaj instrument u prvi plan.

“Harmonika je zapostavljen instrument na našim prostorima. Iako za nju ima dosta napisanih djela za klasičnu i drugu muziku, saglasan sam da nema puno notnih zapisa koji su nastali u skorije vrijeme. Zato mi je bio veliki izazov, pogotovo što je u pitanju moja autorska muzika i što je baš harmonika u prvi plan kao solistički instrument. Pored audio zapisa, isto tako imam u planu da se sve kompozicije notalno raspišu i da budu dostupne svim muzičarima koji sviraju harmoniku, a vole instrumentalnu muziku”, obećava Nedeljković.

Preporučujemo za Vas