Izbacili slikare, pa atelje dali sinu funkcionerke DPS-a

Poznate umjetnike Momčila Macanovića i Ljubomira Popadića tivatska opštinska vlast ranije istjerala iz ateljea i dala prostor početniku, sinu dugogodišnje sekretarke za finansije Rajke Jovićević

11915 pregleda 296 reakcija 39 komentar(a)
Slika Moma Macanovića, Foto: Privatna arhiva
Slika Moma Macanovića, Foto: Privatna arhiva

Nakon što je dodjela na besplatno korišćenje prostora u vlasništvu Opštine Tivat Nevladinoj organizaciji “Crnogorski atelje realistične umjetnosti Tivat“ ukazala na mogući nepotizam i zloupotrebu službenog položaja od visoke funkcionerke lokalne vlasti i DPS-a u Tivtu Rajke Jovićević, taj postupak izazvao je i ogorčenje dva najpoznatija i najafirmisanija likovna umjetnika koji stvaraju u Tivtu, akademskih slikara Momčila Macanovića i Ljubomira Popadića.

Njih dvojicu je Opština prije nešto više od dvije godine bukvalno izbacila iz prostora na trećoj etaži ljetnjikovca Buća-Luković u centru grada, a u kojem su dvojica slikara, koji po ocjenama kritike i stručne javnosti spadaju u sam vrh savremene crnogorske likovne scene, prethodno godinama imali svoje ateljee.

Macanović i Popadić u maju 2018. na traženje novoformirane opštinske JUMuzej i galerija Tivat koja je od Centra za kulturu preuzela upravljanje ljetnjikovcem Buća-Luković koji je u vlasništvu grada Tivta, morali su izaći iz svojih ateljea na ulicu jer je novoj JU taj prostor trebao za kancelarije njene administracije.

Od tada do danas, dva poznata tivatska umjetnika se, uprkos brojnim i više puta ponovljenim obećanjima iz lokalne DPS-SD-HGI vlasti da će im Opština dati nove prostorije za atelje, snalaze kako znaju i umiju da sebi obezbijede prostor za rad. Macanović je za to iznajmio jedan manji stan u naselju Češljar, dok je Popadić kao atelje prenamijenio dio potkrovlja svoje porodične kuće u naselju Vrijes.

Sve to možda i ne bi privuklo toliku pažnju javnosti da SO Tivat, na predlog gradonačelnika Siniše Kusovca (DPS), glasovima odbornika DPS i HRS, nije prošle sedmice odlučila da Opština Tivat dodijeli na besplatno korišćenje dio prostora u vlasništvu grada NVO “Crnogorski atelje realistične umjetnosti Tivat“. Iza te NVO stoji tivatski slikar Vladimir Jovićević (33) koji je sin visoke funkcionerke OO DPS i dugogodišnje sekretarke za finansije i lokalne javne prihode Opštine Tivat Rajke Jovićević.

Njegovoj NVO Opština, u kojoj mu je na veoma visokoj funkciji zaposlena majka, dodijelila je na besplatno korišćenje dio prostora u potkrovlju objekta šoping centra na Seljanovu. Pored Jovićevićeve NVO, prostorije u šoping centru na besplatno korišćenje odlukom lokalnog parlementa, dobiće i Šah klub “Mimoza” i NVO “Kolo srpskih sestara Kontesa Ekaterina Prevlačka-Tivat”, te NVO “Omladinski klub Tivat”.

Slika Ljuba Popadića
Slika Ljuba Popadićafoto: Privatna arhiva

Kao obrazloženje, u odluci koju je usvojila SO, piše da se tim organizacijama prostor u šoping centru dodjeljuje “usljed rušenja i iseljenja iz prostora koji su koristili u Đačkoj ulici, radi izgradnje edukativno-konferencijskog prostora Centralne banke Crne Gore”.

Međutim, Jovićevićeva NVO nikada nije bila zvanični korisnik prostora u dotrajaloj opštinskoj baraci u Đačkoj ulici, a koja će uskoro biti srušena, ali joj je i pored toga u zamjenu dodijeljen prostor u mnogo boljem i kvalitetnijem objektu šoping centra na Seljanovu.

Pritom, on može računati i na dodatne benefite jer će sredstvima iz opštinskog budžeta nad kojima račune vodi njegova majka, i sebi će tamo moći da uredi atelje. “Srazmjerno prostoru koji su koristili, i prema postojećem prostoru, opština Tivat će i ovaj prostor raspodijeliti organizacijama iz člana 1 (šah klubu i trima NVO - prim. aut.). Troškove radova oko pregrađivanja i uređenja, eventualne rekonstrukcije snosiće Opština Tivat”, piše u odluci lokalnog parlamenta.

Osim što je ovo nešto za šta bi se, po službenoj dužnosti, morala zainteresovati Agencija za sprečavanje korupcije jer je riječ o slučaju gdje se bliskom srodniku javnog funkcionera besplatno daje javna imovina institucije u kojoj je zaposlen taj funkcioner, dodjela prostora za atelje Jovićeviću ostavila je posebno gorak ukus u ustima dvojice njegovih starijih i mnogo poznatijih kolega.

Njih dvojica “Vijestima” su kazali da, kada su u maju 2018. izbačeni na ulicu iz atelja na posljednjem spratu zgrade ljetnjikovca Buća-Luković u kome su prethodnih 21 godinu radili i držali veoma uspješne škole slikanja i crtanja, “namjerno nisu dizali galamu” jer su vjerovali obećanjima Opštine da će im brzo naći novi prostor za rad. Ipak, to se ni do danas nije desilo, a Tivat je umjesto ateljea dvojice svojih možda i ponajboljih slikara ikad, koji imaju i zavidnu međunarodnu reputaciju, dobio kancelarije za administraciju JU Muzej i galerija i izgubio svojevrsni kreativni kutak koji je okupljao slikare i druge umjetnike, ali i produkovao i niz novih manje ili više uspješnih novih slikara, poput samog Vladimira Jovićevića koji je svojevremeno bio Popadićev i Macanovićev đak u njihovoj školi.

“Iako su nas, nakon što je JU Muzej i galerija od CZK Tivat preuzeo objekat ljetnjikovca, mnogi tamo gledali kao uljeze i na kraju su nas otjerali iz tog prostora, to nas nije ni izbliza zaboljelo i povrijedilo kao ovaj najnoviji postupak Opštine da besplatno ustupi prostor za atelje ovoj novoj NVO. Nesporno je da je Vladimir Jovićević dobar slikar, ali ipak postoje u Tivtu i drugi umjetnici koji su prije njega zaslužili da im grad obezbijedi adekvatan prostor za rad i stvaranje. Nismo tu samo nas dvojica, već i akademske slikarke Tanja Marković, Milica Raičević-Marković, Hana Mirković, Jana Farkaš… Zašto nekome preko reda dodijeliti atelje. Kako atelje može da dobije neko ko je u suštini još početnik”, istakli su Macanović i Popadić.

Bonus video: