Sjećanja na Bokeljske noći

Tradicija fešte se neće prekinuti ni ove godine, poručila je direktorka KC-a Tatjana Miljenović otvarajući izložbu

2587 pregleda 4 komentar(a)
Izloženo oko 40 fotografija pobjedničkih barki
Izloženo oko 40 fotografija pobjedničkih barki

Izložba fotografija ukrašenih barki sa Bokeljskih noći, nazvana „Tradicija - Sjećanja na Bokeljske noći“ otvorena je krajem protekle sedmice u bašti kotorskog Kulturnog centra „Nikola Đurković“ kada je najavljeno da će se Bokeljska noć održati i ove godine, uprkos epidemiološkoj situaciji.

Prisutnima se, u ime organizatora, obratila Tatjana Miljenović, direktorica KC-a i kazala da je Bokeljska noć vjekovima unazad "fešta nad feštama, kruna svih manifestacija u Boki", podsjećajući da je 2014. godine proglašena za nematerijalno kulturno dobro od nacionalnog značaja.

„Tradiciju Bokeljskih noći, defilea dekorisanih barki uz iluminaciju okolnih brda, prekinuo je prvo Prvi svjetski rat, ali su volja, sposobnost i mašta njihovih kreatora preživjeli sve te tmurne godine. Ove godine, prema preporukama NKT-a i Vlade Crne Gore, a u cilju borbe protiv virusa korona, Bokeljske noći će biti, ali na nešto drugačiji način, o čemu će javnost biti obaviještena“, najavila je ona.

Miljenović je istakla da je ideja potekla od gospodina Ilka Marovića koji je prvi nastup na akva pozornici imao 1959. godine kao sedmogodišnjak. Pored njegovih radova, izloženo je još oko 40 fotografija pobjedničkih barki kotorskih meštara Miodraga Milovanovića, Marka Ševaljevića, Zvjezdana Šantića i drugih.

Bonus video: