Kulture i pozorišta se posljednjih sjetili

Glumice i glumci nezavisno od toga da li su zaposleni ili nezaposleni vape za kulturom, umjetnošću, scenom, ističe Žana Gardašević Bulatović

8626 pregleda 0 komentar(a)
Udruženje Glumaca Crne Gore, Foto: Udruženje Glumaca Crne Gore
Udruženje Glumaca Crne Gore, Foto: Udruženje Glumaca Crne Gore
Ažurirano: 01.09.2020. 21:34h

Ljeto se bliži kraju, a tako i sezona festivala koji su ove godine svoj pozorišni repertoar redukovali, ili odložili, usljed virusa korona, ali i nepostojanja mjera Nacionalnog koordinacionog tijela koje bi se odnosile na teatarsku djelatnost i omogućile da se pozorišni život, kako-tako, odvija i u uslovima pandemije.

Ipak, danas je zvanično na internet sajtu Vlade Crne Gore objavljeno da je Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) odlučilo da, na predlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZ), dozvoli povećan broj građana na javnim priredbama i kulturno-umjetničkim manifestacijama u odnosu na ograničenje za ostale skupove.

"Omogućeno je okupljanje do 100 lica radi održavanja javnih priredbi i drugih kulturno-umjetničkih manifestacija i festivala na otvorenom javnom mjestu i do 50 lica na zatvorenom javnom mjestu uz obavezu organizatora da obezbijedi: održavanje priredbe bez mogućnosti stajanja; poštovanje fizičke udaljenosti od najmanje dva metra između lica, koja nijesu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva, nošenje zaštitnih maski i dezinfekciju ruku odgovarajućim dezinfekcionim sredstvom, prilikom dolaska na mjesto održavanja manifestacije", navodi se u objavi Službe za odnose s javnošću Crne Gore. Odluka dolazi pred sami kraj turističke sezone koja je ove godine prošla kao i umjetnički ljetnji festivali - odloženo, otkazano, prilagođeno, osiromašeno.

100 građana na otvorenim, 50 na zatvorenim javnim mjestima
100 građana na otvorenim, 50 na zatvorenim javnim mjestimafoto: Vlada CG

Ipak, neki su pronašli način da gledaocima omoguće da uživaju u izvedbama pozorišnih predstava, a prva (ili među prvima) koja je odigrana ovog ljeta u Crnoj Gori, ali i uopšte otkad se kovid-19 pojavio kod nas, je komad “Mara i Kata” autora Saše Božića, urednika dramskog programa Dubrovačkih ljetnjih igara, koja se odigrala na KotorArtu u saradnji sa ovim renomiranim festivalom iz Hrvatske. KotorArt je prvi pokrenuo i dijalog vezan za život ljetnjih festivala ove godine u Crnoj Gori, a zatim su se i na Festivalu mediteranskog teatra Purtgatorije desio teatarski, glumački život. Danas stiže repertoar Festivala internacionalnog alternativnog teatra FIAT koji će se održati od 4. do 9. septembra, dok je još uvijek neizvjesno ovogodišnje (puno) izdanje Barskog ljetopisa i Grad teatra, kao i Međunarodni festival alternativnog teatra Korifej, dok je Montenegro internacionalni teatarski festival - MIT fest Kraljevskog pozorišta Zetski dom odložen...

Protekle sedmice, tačnije 25. avgusta, održan je sastanak kojem su prisustvovale glumice Žana Gardašević Bulatović i Jelena Simić kao predstavnice Udruženja glumaca Crne Gore (UGCG), direktorka FIAT-a Ana Vukotić i predstavnici Instituta za javno zdravlje Crne Gore prof. dr Boban Mugoša i dr Senad Begić na kojem je postignut dogovor vezan za organizaciju proba i predstava tokom pandemije, a izvjesno je i da će biti zvanično odobren veći broj gledalaca kada su u pitanju pozorišni događaji, saopštili su iz UGCG.

“U cilju brige za očuvanje zdravlja kolega i saradnika te javnog zdravlja, UGCG je institucionalnim predstavnicima uputilo inicijativu sa predlogom mjera koje bi se odnosile na glumce i tehničko osoblje koje učestvuje u procesu stvaranja i igranja pozorišne predstave. Neki od njih su odbili saradnju sa strukom, neki se nisu odazvali dok je većina kolega uvidjela značaj, i zajedničkim snagama i promišljanjima uputili smo pomenutu Inicijativu IJZ. Zadovoljstvo, podršku, apsolutnu naklonost i razumijevanje imali smo od prof. dr Bobana Mugoše i dr Senada Begića na čemu smo im izuzetno zahvalni. Kako to procedura nalaže, u narednim danima se očekuje sastanak IJZ-a, NKT-a i resornog ministarstva koji će, vjerujemo, na jednako zadovoljstvo kulturnih radnika i publike usvojiti predložene mjere kako bi pozorišna sezona u pandemijskim uslovima otpočela”, kazala je Gardašević Bulatović “Vijestima”.

Žana Gardašević Bulatović
Žana Gardašević Bulatovićfoto: Privatna arhiva

Inicijativu podržali i Lidija Dedović, umjetnička direktorica Kraljevskog pozorišta Zetski dom, Mirko Radonjić ispred NVO Prazan prostor, Ksenija Popović direktorka Barskog ljetopisa, Zoran Rakočević selektor programa i glavni organizator Korifeja, koji su na ovaj način pokazali koliko je važna saradnja i komunikacija u okviru struke u ovom izazovnom vremenu za umjetnike i sve radnike u kulturi.

“Inicijativi su se odazvali svi iz NVO sektora ali ne i Crnogorsko narodno pozorište, Gradsko pozorište Podgorica, festival ‘Purgatorije’ Tivat i Kotorski festival pozorišta za djecu. Oslanjajući se na iskustva repertoarskih pozorišta u regionu, predložene su smjernice za organizaciju proba i predstava tokom pandemije kovid-19”, kazala je Vukotićeva “Vijestima”.

Na pitanje da li su ranije upućivali slične zahtjeve i da li se na adekvatan način moglo obezbijediti igranje predstava i na ljetnjim festivalima u Crnoj Gori, Žana Gardašević Bulatović, v. d. predsjednica Udruženja glumaca Crne Gore, za “Vijesti” odgovara:

“Inicijative ovog, ni sličnog tipa, nismo ranije upućivali nadležnim institucijama. Na ovu temu ne mogu govoriti u ime UGCG-a jer je moguće da ima i različitih mišljenja od lično mog, premda UGCG nije imalo niti jedan upit za ranije reagovanje od ove koju smo uputili. Lično smatram da ranije nije bilo realno da se pozorišni događaji odvijaju. Kovid-19 je kako za svjetske tako i za naše medicinare bila nepoznanica, u dobroj mjeri je i danas te smo se stoga ponašali u skladu sa neizvjesnošću koju nam je virus nametao. Onog časa kada je postalo izvjesnije da je korona naša stvarnost na duže staze i da ćemo morati živjeti sa njom onda je i Inicijativa upućena. Kako se pozorište zasniva na specifičnom kolektivnom radu, pozorišni život je i specifičnije trebalo obraditi sa stručnog i medicinskog stanovišta kako bi cjelokupan događaj bio bezbjedniji po sve jednako, aktere i konzumente pozorišnog događaja. Svakako, iniciranje zaštite prvih saradnika-glumaca i tehničkog osoblja morala je biti od strane predstavnika institucija. Njihova briga i reakcija je izostala i to je nešto što je poprilično i najblaže rečeno, upitno. No, bez obzira na pomenuto i sve ostalo, u prethodnom periodu UGCG je uložilo velike napore da pomogne ugroženi status glumaca, posebno nezaposlenih i kao i da ponudi kulturni sadržaj kroz alternativni prostor”, rekla je ona.

Zoran Rakočević je pohvalio inicijativu i pomake koje pravi Udruženje glumaca, ali je istakao da reakcija umjetnika kasni.

Zoran Rakočević
Zoran Rakočevićfoto: Krsto Vulović

“Odgovor na sve umnogome kasni. Zakasnila je i naša reakcija, naša struka se kasno sjetila da reaguje. Mi smo u nekom smislu bili zbunjeni, ali se s druge strane nama niko nije ni bavio. Za mnoge djelatnosti su donesene vrlo konkretne i detaljne mjere, a niko se na kulturu osvrnuo nije. O okupljanima na kulturnim događajima se počelo pričati onda kad su dozvoljena politička okupljanja, u znatno većem broju, a to nas je sve pogodilo. Generalno, svi smo podbacili. Svi smo imali vrlo loš rezultat, slabo smo reagovali, ne na vrijeme, nijesmo se objedinili kao umjetnici oko bilo koje stvari, dosad, a nemamo ni dobru komunikaciju među nama, izgleda. Ipak, zaista su pohvalni pomaci koje čini Udruženje glumaca”, rekao je Rakočević i dodao da se tek djelimično zna kako sve treba da funkcioniše, pa i dalje vlada velika zbunjenost.

Ana Vukotić je istakla da je tim FIAT-a odmah nakon izbijanja epidemije u našoj zemlji počeo da se prilagođava novonastalim okolnostima, ali da je “izostao autentičan i proaktivan institucionalni odgovor Ministarstva kulture, najviših institucija kulture i repertoarskih pozorišta”.

Ana Vukotić
Ana Vukotićfoto: Duško Miljanić

“Bili smo primorani da u ime naše organizacije 31. jula 2020. IJZCG-u i NKT-u Crne Gore pošaljemo upit i predlog mjera za održavanje festivalskog izdanja FIAT 2020. IJZCG I NKT su uvažili set mjera koje smo predložili i u najkraćem roku nam dali odobrenje da nastavimo sa radom na pripremi našeg festivala.

Nakon pogoršavanja epidemiološke situacije i dozvoljenog povećanja broja publike okupljenim na političkim skupovima u toku predizborne kampanje na otvorenom, 24. 8. 2020. smo poslali upit IJZCG za povećanje dozvoljenog broja publike i za događaje iz kulture, nakon čega smo sa čelnicima IJZCG postigli taj dogovor na obostrano zadovoljstvo u cilju zaštite javnog zdravlja naše vjerne publike, gostiju i izvođača. Što se tiče mogućnosti održavanja ljetnjih kulturnih festivala za nama, činjenica da se festival KotorArt Don Brankovi dani muzike uspješno održava u skladu sa svim važećim mjerama IJZCG, sasvim dovoljno govori o toj temi”, smatra Vukotićeva.

Gardašević Bulatović dodaje da će teatar u narednom periodu uskoro ponovo zaživjeti.

"Očekujem da će u narednom periodu, naravno u zavisnosti od epidemiološke situacije, teatar ponovo zaživjeti i da će pod novim uslovima za sve, pozorište funkcionisati. Oni koji zaista žive kulturu, duhovno opstaju zahvaljujući kulturi oni će se moći hraniti kulturom i opstati u ovim za sve nas teškim vremenima. Kultura je uvijek neophodna duši čovjekovoj i duši kompletnog društva.

Neophodnija nego inače je u kriznim vremenima kako bi očuvala pitomost i svjetlost duše. Pozorište podražava istinu zato, “Težnja istini jeste težnja svetlosti; sve lažno, ružno, nevaljalo traži mrak - i samo u mraku može da živi. Javnost, otvorenost, jeste jedna od mnogih strana progresa” (B. Knežević), zaključila je ona.

Potencijalne mjere za glumce i pozorišne radnike

Ana Vukotić je “Vijestima” otkrila dio iz dopisa sa mjerama koje preporučuju: beskontaktne toplomjere na ulazu u prostor u kom se odigrava proba ili predstava, obavezno mjerenje temperature svim glumcima, tehničkom osoblju uz strogo vođenje evidencije (ukoliko se pokaže povišena temperatura primijeniti iste mjere kao na sportiste), producent prikuplja podatke o pojavi simptoma virusa za svakog ko je uključen u pozorišni proces, obavezno nošenje maski svih aktera u toku boravka u zgradi pozorišta/centra za kulturu/alternativng prostora, dozvoljeno je skidanje maski glumcima, plesačima i muzičarima isključivo dok su na sceni, u toku probe ili igranja predstave, nošenje rukavica po želji i inicijativi pojedinca, postaviti dozere sa dezinfekcionim sredstvima na ulazu, na sceni, u bifeu, garderobama, šminkernici, po hodnicima i ispred toaleta, prije i nakon proba i igranja predstava svaki korišćeni prostor i rekviziti se dezinfikuju, raspored glumaca po garderobama u skladu sa veličinom garderobe (zbog fizičke distance), glumci kostim dobijaju čist u zaštitnom najlonu, korišćenje šminkernica smanjiti na minimum, usluge šminkera isključivo po potrebi i po utvrđenom rasporedu, svaka osoba ima svoju posebnu šminku i pribor za šminkanje, a šminker/masker/vlasuljar nosi masku/vizir prilikom rada, proces čitaćih proba organizovati u prostorijama sa prirodnim protokom vazduha i uz poštovanje fizičke distance, kolektivi uključeni u rad ili izvođenje predstave trebalo bi da se usmjere ka smanjenju broja kontakata, onoliko koliko je moguće i koliko ne ometa dogovorene obaveze van posla, u bifeu poštovati mjere propisane za sve ugostiteljske objekte.

“Periodično testiranje (prije festivalskih programa, prije početka rada na novoj predstavi itd.), kao i medicinski preglede, po uzoru na već utvrđen tretman koji imaju sportisti. Izbjegavati predstave sa velikim brojem glumaca u podjelama kao i velikim brojem neophodnog tehničkog osoblja i tima saradnika u procesu rada. Preporučuje se priprema predstava sa manjim brojem ljudi u podjeli, kao i korišćenjem manjeg broja rekvizite, a predložene mjere i preporuke važile bi do trenutka stabilizacije epidemiološke situacije u zemlji, kada bi se svi akteri pozorišnog života vratili ranije uobičajenom načinu rada, naravno uz neophodan oprez i svijest o mogućnosti vraćanja i ponovnog širenja epidemije”, ističe ona.

U nezavidnom položaju i zaposleni i nezaposleni glumci

Glumice i glumci nezavisno od toga da li su zaposleni ili nezaposleni vape za kulturom, umjetnošću, scenom, ističe Žana Gardašević Bulatović.

“Nezaposleni glumci su na ivici egzistencije i vjerujem da ih je to primoralo da pristanu da ugroze sopstveno zdravlje i zdravlje svojih porodica pristajući na sporadična igranja koja su se mimo svih sistemskih, institucionalnih dozvola dogodile. Zaposleni glumci su u nezavidnom položaju jer nepristajanjem na “prevaru sistema”, ugrožavaju egzistenciju nezaposlenih. S tim u vezi, pa i suočeni sa proizvoljnim odnosom a u susret novoj pozorišnoj sezoni, smatram da je UGCG na adekvatan način reagovalo i iniciralo da se očuva zdravlje i dostojanstvo glumaca u prvom redu a onda i kulture uopšte”, smatra ona.

Rakočević čestita festivalu Purgatore u Tivtu jer su uspjeli da obezbijede igranje dijela predstava, poštujući propisane mjere, no, “mora se biti odgovoran i prema novcu”, smatra on i podsjeća da se festival ne može praviti za uzak krug ljudi... Nada se da će u budućnosti repertoarska pozorištu, kao i do sada, angažovati i one glumce koji nijesu dio njihovog ansambla.

“Ministarstvo kulture je dobro reagovalo na početku, ali samo na početku, kao da je kriza trajala mjesec ili dva, ali treba imati u vidu da je ovo dugoročna kriza koja će se kombinovati i sa ekonomskom krizom koja nas čeka. Nadam se da će institucije i repertoarska pozorišta imati sluha za ljude koji nijesu u ansamblima, za ljude koji nijesu na državnom ili gradskom budžetu i da će angažovati ljude, ne po socijalnom ključu, već po potrebi, kako su i do sad činili”, poručuje on.

Bonus video: