Jovančov na Međunarodnoj izložbi grafike u Rusiji

Crnogorska umjetnica predstavlja se radom iz ciklusa “Govor tijela

3202 pregleda 0 komentar(a)
Jelena Jovančov, Foto: Privatna arhiva
Jelena Jovančov, Foto: Privatna arhiva

Crnogorska umjetnica Jelena Jovančov učestvuje na Međunarodnoj izložbi grafike “High Graphics 2020” u Naberežnije Čelniju, u Rusiji, koja počinje danas i traje do 13. septembra.

Projekat je nastao kroz otvoreni poziv umjetnicima, a finalizuje se međunarodnom izložbom grafika koje je odabrala selekciona komisija i obuhvata oko 150 establiranih umjetnika. Kustosi i koordinatori izložbe su Marat Iskandarovič Mingalejev (Rusija) i Glorija Veronika Lavanjini (Italija).

Jovančov učestvuje s grafikom iz ciklusa „Govor tijela“, u kombinovanim tehnikama duboke štampe - akvatinta, bakropis i rezervaž.

Nakon realizacije projekta svi radovi prikazani na izložbi ostaju u trajnoj kolekciji Muzeja u Naberežnije Čelniju.

„Cilj projekta je stvaranje novih međunarodnih kulturnih veza i razmjena u svijetu grafičke umjetnosti, kao i da stavi grafiku u aktivno i sadašnje istraživanje savremene umjetnosti. Grana umjetnosti grafike je često ideološki zanemarena i povezana s prošlim vremenima. Namjera je da se umjetnost grafike širi u savremeno, aktivno stanje kako bi se omogućila razmjena i razumijevanje onoga što se dešava u globalnoj perspektivi, otvarajući teritorijalne granice i nudeći obostrano obogaćivanje i mogućnosti koje nude grafičke tehnike“, naglašava Lavanjini.

Jelena Jovančov rođena je 1982. godine u Podgorici. Diplomirala je na studijskom programu grafika na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, gdje je i magistrirala 2010. Autorka je 25 samostalnih izložbi i bila je učesnica preko 270 uglavnom selektovanih međunarodnih grupnih izložbi u više od 40 država. Njene grafike se nalaze u više od 60 javnih zbirki od čega oko 30 muzejskih kolekcija. Autorski tekstovi su joj prevođeni na engleski, njemački, francuski, italijanski, portugalski, ruski, kineski, korejski, azerski, slovenački... Članica je ULUCG od 2008. godine i Međunarodnog društva mecotinte (International Mezzotint Society I.M.S. Florida, SAD) od 2015, a od 2017. ima status samostalnog umjetnika.

Bonus video: