Teuta - inspiracija, mit i istorija

Veče Miraša Martinovića u okviru "Risanskog vremeplova"

1633 pregleda 0 komentar(a)
Martinović, Foto: Privatna arhiva
Martinović, Foto: Privatna arhiva

Književno veče Miraša Martinovića, pod nazivom “Teuta - inspiracija, mit i istorija”, biće upriličeno večeras u Palati Ivelić u Risnu u 20 časova, a u okviru manifestacije “Risanski vremeplov”.

Ovaj osobeni crnogorski pisac, iza kojeg stoji korpus djela oslonjenih na drevne civilizacije i antiku koju on vidi i oslikava u svom vremenu, u jednom od intervjua za “Vijesti” istakao je da, između ostalog, svoju inspiraciju pronalazi i u Risnu.

“Kada su naši lokaliteti u pitanju, za mene je posebno bio inspirativan Rizinium, grad koji se nalazio u arealu današnjeg Risna, gdje ekipa poljskih i crnogorskih arheologa, s profesorom Varšavskog univerziteta Pietrom Dyzekom, dvije decenije otkriva taj ilirsko-grčko-rimski grad, nekada najvažniji na jugostočnoj jadranskoj obali. I Artur Evans ga je ispitivao, istina, kratko. Ali je skrenuo pažnju na njega i daleke 1875. godine, kada je kao dopisnik Manečester guardiana iz bosansko-hercegovačkog ustanka, dao sebi vremena da siđe iz bosanskih planina i zakopa u ostatke tog grada”, podsjetio je Martinović tada.

Bonus video: