Granične linije ne dijele već mire i ujednačavaju

Slikar iz Bara, Dalibor Ćetković, virtuelnim putem predstavlja svoj najnoviji ciklus slika “Antares”

2126 pregleda 76 reakcija 0 komentar(a)
Dalibor Dado Ćetković, Foto: Privatna arhiva
Dalibor Dado Ćetković, Foto: Privatna arhiva

Samostalna izložba slika akademskog slikara iz Bara Dalibora Ćetkovića predstavljena je virtuelnim putem, na njegovom Jutjub kanalu kao i na profilima društvenih mreža. Postavka “Antares” obuhvata njegov najnoviji ciklus slika koji je započet prošle godine tokom dvomjesečnog boravka u Arizoni u Sjedinjenim Američkim Državama.

Izložba je dostupna putem sajta daliborart.wordpress.com, na Instagram nalogu @dalibordadocetkovic_artist, Fejsbuk profilu Dalibor Dado Ćetković, kao i na Jutjub kanalu Dalibor Dado Ćetković.

Doktor teorije savremene umjetnosti Milun Lutovac istakao je da “novi radovi akademskog slikara Dalibora Dada Ćetkovića nanovo potvrđuju istinu koja se nalazi u biću svake velike i iskrene likovnosti: Slika svijeta koju nudi oko nije slika svijeta koju otkriva duh”.

Neka od Ćetkovićevih djela
Neka od Ćetkovićevih djelafoto: Privatna arhiva

“Oko je usmjereno na igru pojavnosti dok je vid duha sav u ezoteriji i metafizičkom. Na slikama Dalibora Ćetkovića granične linije, ako uopšte postoje, ne dijele i ne razdvajaju polja palete, već mire, ujednačavaju i benevalentnim duhovima, i same sobom, povezuju strane koje, igrom slučaja, čine posebnu cjelinu. Granica je kod Dalibora šav, a ne procjep. Povezujući tonske razlike ona, drži višestranost na okupu i održava u igri, igru paraestetike. Kao da nam ovaj usredsređeni stvaralac poručuje da samo u prekoračenju čulnih granica možemo doprijeti do binarne strasti, vatreno crvene i smaragdno zelene zvijezde Antares, čiji je on izaslanik na zategnutom slikarskom platnu”, bilježi Lutovac.

Stvaralačkom intuicijom, primjećuje Lutovac, Ćetković oslobađa čulni svijet, koji nije sam sebi dovoljan...

“’Antares’, novi ciklus slika Dada Ćetkovića dio je velikog sistema... Dalibor Dado Ćetković vlada vještinom velikog likovnog majstora koji uspijeva da prikaže duh koji se kreće!... Ritmičnost i melodičnost pokreta na novim Daliborovim slikama, koje su rađene u kombinovanoj tehnici akrilom, uljem, grafitom i ugljem, dio su stvaralačke i intelektualne snage ovog stvaraoca. Ideje, koje izranjaju iz bjeline i dobijaju obrise, nude privid da slika nastavlja svoje prostiranje i van granica formata u kojem je data. Sve je u magičnom pojasu horizonta koji nastaje i nestaje u onom završnom potezu autorove četkice koji poput potpisa zaokružuje cijeli format platna”, zabilježio je Lutovac i istakao da je akcenat na slobodi, intelektu i dostojanstvu.

Neka od Ćetkovićevih djela
Neka od Ćetkovićevih djelafoto: Privatna arhiva

"Umjetnički izraz, prema Hegelu, ima ulogu da prenese unutrašnju formu sadržaja i time zapravo objelodani duh epohe koji je oblikovao tu formu. Ako je suditi po umjetničkom izrazu novog ciklusa slika Dalibora Dada Ćetkovića - naš duh epohe je pronašao još jednog svog velikog ratnika. Dalibor ante portas!”, zaključio je Lutovac.

Ćetković je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju 2007. godine u klasi profesora Marka Musovića na slikarskom smjeru.

Član je ULUCG od 2008. a do sada je imao 12 samostalnih izložbi i više od 50 kolektivnih izlaganja u zemlji i inostranstvu. Ćetković ove godine učestvuje u međunarodnom trilateralnom Interreg IPA-CBC kulturnom projektu Complicities sa sektorskom grupom Dizajn.

Najavio je da ima u planu da ovu izložbu priredi i u realnim galerijskim prostorima u Crnoj Gori, ali i šire.

Bonus video: