Barski ljetopis od 7. do 27. septembra

Programi će se održavati svakodnevno, a obuhvataju pozorišne predstave, koncerte, književne večeri, izložbe i filmove za djecu

2064 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Barski ljetopis
Foto: Barski ljetopis

Ovogodišnji, 33. Barski ljetopis, iako ranije odložen, biće održan od sedmog do 27. septembra uz prisustvo publike i u skladu sa svim mjerama i preporukama Nacionalnog koordinacionog tijela Crne Gore, saopštili su organizatori festivala.

“Odlučan da realizuje 33. festivalsko izdanje, i uvjeren da su kultura i umjetnost osnovno ljudsko pravo svakog pojedinca, organizacioni tim Ljetopisa odgovorio je na izazov koji je uslovila aktuelna zdravstvena situacija prilagodivši koncept novonastalim epidemiološkim i finansijskim okolnostima. Uprkos svim izazovima, selektori Aleksandra Vojvodić Jovović, Anastazija Miranović, Vesna Vujošević Labović, Milun Lutovac i Boris Mišković su i za ovo izdanje fokus zadržali na profesionalizmu i visokom kvalitetu”, navodi se u saopštenju.

Programima će moći da prisustvuje do 100 gledalaca na otvorenom i 50 u zatvorenom prostoru, uz poštovanje propisane mjere fizičke udaljenosti.

Programi će se održavati svakodnevno, a obuhvataju pozorišne predstave, koncerte, književne večeri, izložbe i filmove za djecu. U slučaju vremenskih neprilika, svi programi će biti izvedeni u Dvorcu kralja Nikole ili u Sali doma kulture. S obzirom na okolnost da je dozvoljeni broj publike na zatvorenom prepolovljen, „izmještene“ predstave će se igrati dva puta.

Muzički program okuplja isključivo crnogorske autore. Festival u ponedjeljak otvara koncert klasične muzike poznatog crnogorskog klasičnog gitariste Danijela Cerovića, violinistkinje Mirke Šćepanović i poznatog violončeliste Dmitrija Prokofjeva, a nadalje će okupiti i Trio Con Spirito, Jazz trio Sanje Raičković, Duo Dende, klape “Alata” i “Lanterna” i Big Bend “Vasa Pavić”. Internacionalna selekcija maestra Bojana Suđića će ponovo biti dio Ljetopisa već od iduće zimske scene.

U književnom programu će se takođe predstaviti samo domaći autori. Mladi pisac Nikola Nikolić će govoriti o svom posljednjem djelu „Sirene za uzbunu“, a pred barskom publikom će nastupiti i Aida Orahovac Kuč, Milica Mima Vuksanović, Dejan Vuković i Branko Janjušević. Organizatori posebno izdvajaju književne večeri svojih sugrađana Stefana Đukića i Gorana Pejovića Gule koji su u protekloj godini objavili zbirku putopisa „Između polova“ i roman “Let plavog safira”.

Zbog bezbjednosti umjetnika na sceni pozorišni segment je fokusiran na „beskontaktne“ predstave: monodrame, duo-drame u kojima nema fizičkog kontakta, kao i prošlogodišnju festivalsku produkciju „Don Kihot“, realizovanu u koprodukciji sa Gradskim pozorištem iz Podgorice, a u kojoj će jedina scena sa fizičkom interakcijom glumica biti prerežirana u skladu sa novim okolnostima. Osim „Don Kihota“, koji će se odigrati na ljetnjoj pozornici Doma kulture 8. septembra, ostale predstave se izvode na sceni u Starom Baru.

Na ovogodišnjem Ljetopisu gostovaće i duodrama „Persona“ za koju je u produkciji ATAK-a, a po uzoru na kultni švedski film, adaptaciju uradila Dragana Tripković, duodrama “Dve žene i jedan rat” i regionalne monodrame “Život je loto”, “Samo jedna žena” i “Izložak br. 49”.

Likovni program će se zbog kraćeg trajanja manifestacije zadržati na jednoj kolektivnoj internacionalnoj izložbi “Prepoznavanje” koju Ljetopis organizuje u saradnji sa Narodnim muzejem Crne Gore.

Prateći program je usmjeren na filmove za djecu i omladinu: animirani filmovi crnogorskog oskarovca Duška Vukotića, kultni film Stivena Spilberga „E.T. vanzemaljac“, kao i Diznijev klasik „Ratatouille“, a realizuje se u saradnji sa Crnogorskom kinotekom.

Festival će zatvoriti treća konferencija „Festivali u doba korone“ koja je otvorena na KotorArtu. Druga konferencija na ovu temu biće održana 8. septembra u sklopu Festivala internacionalnog alternativnog teatra FIAT 2020, dok će njena završnica biti upravo na Ljetopisu, a biće emitovana uživo i putem Fejsbuk stranice festivala.

Cjelokupni program je finansiran sredstvima Opštine Bar i Ministarstva kulture.

Bonus video: