U Bijelom Polju završene pedesete Ratkovićeve večeri poezije

Saladin Burdžović i Olja Savičević-Ivančević dobili nagradu Risto Ratković, Vladana Perović najbolja mlada pjesnikinja

2554 pregleda 55 reakcija 1 komentar(a)
Nagrada "Risto Ratković", Foto: Jadranka Ćetković
Nagrada "Risto Ratković", Foto: Jadranka Ćetković

Nagrada ,,Risto Ratković" dodijeljena je Saladinu Dinu Burdžoviću sinoć, na završnoj večeri trodnevne manifestacije Ratkovićevih večeri poezije, dok se zbog nemogućnosti da prisustvuje dodjeli, Olja Savičević Ivančević prisutnima u kući prvog crnogorskog romanopisca obratila putem zoom aplikacije.

“Bilo bi mi drago da sam večeras sa vama. Vijest da sam dobitnica nagrade Risto Ratković zatekla me je između dva grada i dva dijela mog života. Moja knjiga je pokušaj da običnom olovkom premostim ono između knjige i svijeta, da konačno obgrlim sve moje u drugima i druge u sebi”, kazala je pjesnikinja. Članica žirija Jovana Bojović iz Crne Gore, obrazlžući odluku podsjetila je da je na ovogodišnji konkurs pristiglo 58 knjiga autora iz Crne Gore, Srbije, BiH i Hrvatske, a da za konkurs “Ratkovićeve večeri poezije pristiglo 9 rukopisa pod šifrom.

“Veliki broj kvalitetnih pjesničkih ostvarenja različitih generacija i poetskih opredjeljenja svjedoči ne samo o izvrsnoj produkciji između dvije manifestacije, već i o prestižu koji ova nagrada ima među istaknutim stvaraocima iz Crne Gore i okruženja. POslije pažljivog analiziranja svih rukopisa, žiri je donio jednoglasnu odluku, pa je Olja Savičević Ivančević nagradu dobila za knjigu ,,Divlje i tvoje", a Saladin Dino Burdžović za knjigu ,,Rifat", kazala je Bojović.

Dobitnica nagrade Risto Ratković za mlade pjesnike je pjesnikinja Vladana Perović iz Banja Luke, za zbirku pjesama „ Svijet se završava prijepodne“, jednoglasna je odluka žirija u sastavu: Pavle Goranović- predsjednik i članovi Dobrivoje Stanojević (Srbija), Ivica Prtenjača (Hrvatska), Elvedin Nezirović ( Bosna i Hercegovina) i Jovana Bojović (Crna Gora).

Dodjela 'Risto Ratković'
Dodjela "Risto Ratković"foto: Jadranka Ćetković

Drugu nagradu dobila je Višnja Begović iz Beograda za zbirku pjesama „ Šta će biti sa kućom“, dok je Podgoričanka Milena Radević osvojila treću nagradu. „Radi se o jednostavnom pristupu, univerzalnim temama, neopterećen formom, rimom, znacima interpunkcije koji je karakterističan za većinu rukopisa koji su pristigli na ovaj konkurs “navedeno je obrazloženje žirija. U okviru Ratkovićevih večeri poezije Trećeg dana Ratkovićevih večeri poezije, kući Rista Ratkovića održana promocija njegove drame ,,Zoraj", u okviru programa ,,Lim".

U drami ,,Zoraj" prepliću se orijentalna mudrost Istoka i racionalistička filozofija Zapada, patrijarhalno nasljeđe i moderni tokovi evropske civilizacije. Dramu su ljubiteljima pisane riječi predstavili direktor Ratkovićevih večeri poezije Kemal Musić i zamjenik direktora Dragić Rabrenović, dok iz opravdanih razloga promociji nije prisustovala profesorca Sonja Tomović Šundić, koja je pisala pogovor ove drame.

“Ova drama nesumnjivo predstavlja estetski upečatljivu tvorevinu, tematski, misaono, jezički i žanrovski. Risto Ratković pripada modernističkoj struji u našoj književnosti koja je u simbolima, snovima i nadrealnom pronalazila temelj za svoj nadrealostički manifest. Bio je pjesnik istančanog senzibiliteta, autor osobenih metafora i misaone slike svijeta. Drama ,,Zoraj" zauzima značajno mjesto, idejno i tematski vezujući pisca za glavna strujanja moderne evropske književnosti”, navela je Tomović-Šundić u pogovoru.

Na pjesničkoj večeri “Eno ga po moru teče Lim” u okviru završnice trodnevnog festivala poezije u Bijelom Polju, svoje poetsko stvaralaštvo su predstavili Dragan Koprivica, Braho Adrović i Sonja Živaljević.

Bonus video: