Okončan još jedan HSF: "Iz nenormalnih uslova smo izvukli maksimum"

I pored svih izazova zbog pandemije koronavirusa, uspješno okončano 14. izdanje Hercegnovskog strip festivala

2179 pregleda 123 reakcija 0 komentar(a)
Hercegnovski strip festival, Foto: HSF
Hercegnovski strip festival, Foto: HSF

Ovogodišnji Hercegnovski strip festival, 14. izdanje ove manifestacije, okončano je uspješno u srijedu nakon šest dana programa. Što su organizatori zacrtali i obećali na proljeće, to su ispunili - da će se festival, bez obzira na sve probleme izazvane pandemijom koronavirusa održati. I održan je, bez ikakvih većih problema i reorganizacija, opet su dovedene svjetske zvijezde stripa na crnogorsko primorje. Publici se predstavilo i s fanovima družilo troje umjetnika iz Britanije, pet iz Hrvatske, po tri iz Srbije i BiH i šest predstavnika domaće, crnogorske strip scene.

“Prije svega, presrećan sam što smo u ovim uslovima uspjeli da održimo festival. Zaista nijednog momenta nismo sumnjali u to. Svi umjetnici bili su željni da dođu i po cijenu toga što će, kad se vrate kući, ostati 14 dana u karantinu, to će se upravo desiti s Vilijamom Simpsonom, Glenom Fabrijem i Karen Holovej. Tako su i svih pet Italijana koji su bili najavljeni kao gosti rekli da će to da urade, međutim onda su dobili zvanični dopis italijanske ambasade da država njihova jako preporučuje da ne dođu, da im praktično zabranjuje to, pa su zbog toga odustali. I to je jedino što nam se promijenilo u planu. I pored toga smo prezadovoljni i mi i gosti, jer je HSF jedina manifestacija posvećena stripu koja je ove godine održana u Evropi, a vjerovatno i šire, pošto je sad trebalo da bude i taj njujorški Comic Con, ali se neće održati”, prenio je prve utiske na početku razgovora za “Vijesti” jedan od organizatora Nebojša Mandić.

foto: HSF

On je izrazio veliki ponos zbog toga što je njegov tim iznio festival na izuzetno visokom nivou i ugostio zvijezde kao što je vlasnik dva Emija koji je radio i na seriji “Game of Thrones” Vilijam Simpson, Glen Fabri koji je među 20 najvažnijih crtača na svijetu i čiji crteži vrijede i po tri hiljade eura, dobitnik Ajzner nagrade Esad Ribić koji posljednjih pet godina radi samo naslovnice Marvela, te još jedna značajna ličnost u Marvelu i DC-u Mirko Čolak. Ove godine se, po riječima Mandića, posebno istakla i tradicionalna školica stripa koja je bila najbolja do sada, s preko dvadesetoro djece koja su učestvovala.

“Vrlo sam ponosan i srećan što smo dobili podršku svih naših tradicionalnih sponzora, koji se nisu povukli bez obzira na finansijsku neizvjesnost zbog koronavirusa. Dugujemo veliku zahvalnost njima, cijelom gradu koji je stao iza nas i cijeloj državi koja je prepoznala da je naš festival najbolji ambasador crnogorske kulture u svijetu. Iz nenormalnih uslova smo izvukli maksimum. HSF se može pohvaliti i tradicionalno lijepom ispraćenošći kad su u pitanju mediji u regionu i šire. RTS nas je dva puta stavio u kulturni program i spremaju jednu specijalnu emisiju, HRT je izvještavao o festivalu, a inače smo i prije bili izuzetno zastupljeni u italijanskim medijima. Čak je jedan specijalizovani časopis objavio desetak strana o Herceg Novom i tome što radimo. Zaista nas svi prate, samim tim što smo jedini festival koji se održao u Evropi ove godine, pa su svi koji se bave malo više stripom o tome pisali”, srećan je Mandić.

Pored problema uoči festivala koje je izazvala pandemija, on kaže da je bilo jako teško i tokom festivala, ali da mu sada kad vidi rezultate sve to izgleda kao “slatke muke”.

“Bilo je jako teško jer se moralo kalkulisati što i kako da radimo, koje ćemo goste imati, morali samo da imamo ne B plan, nego Ž plan. Od A do Ž smo imali planove za svaku situaciju kako bi se festival realizovao bez obzira na sve. Velika prepreka je bila što je kriza svuda, što su finansijski svi labilni, zato sam i istakao da nam je jedna od najvećih pobjeda to što smo dobili podršku svih onih koji su nas i ranije podržavali. Ogromna stvar je naravno bila kako objasniti umjetnicima da ne smiju da se grupišu, da moraju da nose maske na određenim mjestima, ne smiju da plešu uz muziku...”, objašnjava on.

Posjeta je, zbog ograničenja izazvanih pandemijom, bila slabija kad su u pitanju gosti iz Hrvatske, BiH i Srbije, ali je nadoknađena posjetiocima iz drugih gradova Crne Gore i bila je generalno jako dobra, tvrdi Mandić.

“Grad je, čini mi se, ovog vikenda bio i najpuniji ove godine. Ne znam tačne podatke, ali tako je izgledalo, da je u cijeloj ovoj ljetnjoj sezoni bio najpuniji tokom našeg festivala”, pohvalio se on.

foto: HSF

Gostujući umjetnici uvijek su oduševljeni domaćinskom atmosferom u Herceg Novom, pa je tako bio slučaj i ove godine.

“Njihove reakcije najbolje ću opisati jednom rečenicom koju je Karen Holovej danima ponavljala: ‘Što sam ja to uradila da zaslužim da budem ovdje, da zaslužim ovaj dio raja koji ste mi priuštili ovih šest dana’. Svi umjetnici vole naš festival, jer je potpuno drugačiji od ostalih tih konvencija i Comic Cona, jer mogu da crtaju kad im se crta, imaju direktnu interakciju s publikom, nemaju striktno određene termine... Pritom, tokom svih šest dana organizujemo festival na različitim lokacijama, pa tako mogu dobro da se upoznaju s gradom, a čak ih povedemo i do Tople i na Lušticu”, ističe Mandić.

Imamo mlade i talentovane umjetnice

Mandić se osvrnuo i na crnogorsku strip scenu i istakao rad Luke Cakića, mladog umjetnika iz Podgorice za kojeg s ponosm kaže da je dijete HSF-a. Jedan od osnivača festivala, Nikola Ćurčin radi na velikom projektu pod nazivom “Ragorn”, epsko-fantastičnoj drami koja je najavljena za sljedeće godine i za koju Mandić tvrdi da je remek djelo.

“Na našem festivalu se predstavilo i Udruženje crnogorskih strip autora na čijem čelu je Simon Vukčević, koji je izdao i magazin ‘Stripovanje’ koji zaslužuje pažnju. To su sve standardna imena, ali smo imali prilike da vidimo i izuzetno talentovane mlade umjetnice, prije svega iz Kotora, koje su došle na prezentaciju s Udruženjem i najveći znalci stripa poput Ribića i Simpsona su pohvalili njihov rad, podijelili s njima par trikova i podstakli ih da nastave da rade kao Luka Cakić koji je dosta toga naučio na našim festivalima i sad je jedan od izuzetno traženih ilustratora”, kazao je Mandić.

Ribić svirao s lokalnim tinejdžerima

Pričajući o atmosferi na ovogodišnjem izdanju HSF-a Mandić se prisjetio i nekoliko trenutaka koji su bili posebno zanimljivi.

“Svaku noć smo imali žurke, bez obzira na ograničenja, u skladu s mjerama NKT-a. Bila je malo čudna scena kad je svirala hard rok grupa Mustang, vidite da se prisutni bore sa željom da plešu i skaču, ali svi sjede za stolovima i niko ne mrda, poštuju se mjere. Sve je izgledalo kao iz doba onog tvrdog komunizma kad su bile igranke i kad niko nije smio prvi da krene da đuska. Kad je riječ o tom segmentu, jedan od najljepših trenutaka je bio kad je Esad Ribić s tinejdžerima iz Herceg Novog iz grupe Kupplung sjeo za bubnjeve i svirao s njima. To je bilo spektakularno. Osjetilo se da gostima fali ovakvih događaja ove godine i vladao je izuzetno dobar vajb tokom cijelog festivala”, kazao je on.

Bonus video: