Dodjela nagrade 21. septembra

Zadužbina Milana Mladenovića saopštila da će na svečanosti biti promovisan i album “Angel’s Breath”

3696 pregleda 20 reakcija 1 komentar(a)
Milan Mladenović, Foto: Privatna arhiva
Milan Mladenović, Foto: Privatna arhiva

Dodjela nagrade Milan Mladenović 2020. biće održana u ponedeljak, 21. septembra u “Bitefartcafeu” u Beogradu, saopštila je danas Zadužbina Milana Mladenovića.

Nagrada će biti dodijeljena na 62. godišnjicu rođenja kultnog muzičara i frontmena grupe EKV. Pored dodjele nagrade za muzičko djelo od izuzetnog značaja o kojem ove godine odlučuje stručni žiri u sastavu - Darko Rundek, Srđan Gojković Gile i Mirela Priselac Remi, na svečanosti će biti promovisan i album „Angel’s Breath“, projekat Milana Mladenovića i Mitra Subotića Sube, koji je svoje reizdanje doživio poslije 26 godina.

Na svečanosti će biti ekskluzivno prikazan i do sada neemitovan video materijal zabilježen tokom Mladenovićevog boravka u Brazilu. Kultni rok muzičar preminuo je 1994. od raka pankreasa, a njegovo stvaralaštvo s grupom Ekatarina Velika (EKV) obilježilo je drugu polovinu osamdesetih godina u bivšoj Jugoslaviji.

Mnogi muzičari i kritičari smatraju da je EKV jedan od najznačajnijih bendova na prostoru bivše Jugoslavije i na jugoslovenskoj rok sceni uopšte.

“Borite se za svoju ličnu slobodu, ne dozvolite da vas neki lažni srebrnjaci i krivo opravdane norme uguše, borite se za život. Za kraj bih rekao samo da mi ni u kom slučaju nije žao što sam sve ove godine protraćio na tako neozbiljnu stvar kao što je rokenrol, i mislim da poštenije i iskrenije nisam mogao da potrošim sve te godine“, riječi su umjetnika kojima je zaključena monografija o Mladenoviću. Zadužbina Milana Mladenovića u avgustu je objavila spisak od 14 pjesama koje su ušle u finalni izbor za nagradu “Milan Mladenović” za 2020. godinu, a odabrane su nakon drugog kruga glasanja žirija u kojem su pomenuti Rundek, Gile i Remi, na osnovu regionalnog konkursa.

Saopšteno je da su u pitanju pjesme: “Alkohol” sastava Mrave brojim, “Anestezija” - Nekud, “Anonimnim SMS” - Sale i Sedlari, “Bebo” - Nataleé, “Daj mi sve” - dram, “Dan na Tisi” - Rebel Star, “Digresija na zeku II” - Klinika Denis Kataneca, “Držali smo se za ruke” - Sara Renar, “Igle” - Playground Hustle feat. Shot, “Ljubavnik” - Čao Portorož, “Ona je iz Ju Es Ej” - Despot Tomić, “Pesma Mesecu” - Dukatt, “Sve je ko pre” - Magic Bush i “Tiho” - Buč Kesidi. Neka od njih osvojiće ovu vrijednu nagradu, koja je prošle godine otišla u ruke beogradskoj grupi Artan Lili za pjesmu “D.E.P.R.A.”.

Prvobitno je planirano da u finalni izbor uđe 12, ali je žiri odabrao 14 numera od ukupno prijavljenih 319. Uslove su ispunile 243 pjesme, a odbijene su one na engleskom jeziku, instrumentali i objavljene prije 30. juna 2019. godine. Zadužbina Milana Mladenovića osnovana je prema nalogu koji je u svom testamentu ostavila njegova majka Danica Mladenović s namjerom da se autorska i lična zaostavština sačuva kao cjelina i namijeni za kulturne i humanitarne svrhe.

Bonus video: