Predsjednik Sindikalne organizacije CNP-A

Caušević: Ako je nacionalno pozorište stub kulture naše zemlje, onda je došlo vrijeme da kažemo da je taj stub truo

On kaže da je za rubriku "vjerovali ili ne" i za anale činjenica da akt o sistematizaciji radnih mjesta u Crnogorskom narodnom pozorištu nije izmijenjen od 1997. godine

14108 pregleda 60 reakcija 6 komentar(a)
Foto: Vijesti
Foto: Vijesti

Predsjednik Sindikalne organizacije Crnogorskog narodnog pozorišta (CNP), Mihailo Caušević rekao je da sistemski problemi u funkcionisanju i radu Crnogorskog narodnog pozorišta bivaju sve očitiji i produbljuju se, ostavljajući za sobom ožiljke koji će se sve teže sanirati.

"Ovi problemi se posebno odražavaju na radni, profesionalni i ekonomsko-socijalni položaj zaposlenih koji čine stub ove, eminentne Ustanove. Ako je kultura stub društva, pozorište mora biti stub kulture! Ako je nacionalno pozorište stub kulture naše zemlje, onda je došlo vrijeme da otvoreno kažemo da je taj stub truo i da traži temljne reforme, nova ulaganja i potpore. Ali isključivo od strane kompetentnih i profesionalnih pojedinaca uz pokretanje sistema odgovornosti prema svima koji su doveli do urušavanja ovog stuba. Nedomaćinsko poslovanje, nemogućnost stručnih lica i onih koji "žive pozorište" da dođu do izražaja, nezakonita zapošljavanja, nepostojanje sistema odgovornosti, nepotizam i slično samo su neki od problema sa kojima se suočava naša ustanova godinama unazad, a ovih mjeseci doživljava i svoj gotovo potpuni sunovrat. I pored više pokušaja koje je Sindikalna organizacija Crnogorskog narodnog pozorišta, godinama unazad, ulagala kako bi apelovala na (različite) menadžmente Ustanove da se uvede red u poslovanje i unaprijedi položaj zaposlenih, isti nisu urodli plodom. Tek po koja mrvica sa stola bi bila bačena u etar da zamaže oči kako zaposlenima, tako i javnosti, da se iza spoljašnjeg sjaja Ustanove kriju ogromne nezakonitosti i nepravilnosti", rekao je Caušević.

On kaže da je za rubriku "vjerovali ili ne" i za anale činjenica da akt o sistematizaciji radnih mjesta u Crnogorskom narodnom pozorištu nije izmijenjen od 1997. godine.

"Dakle, na snazi je akt koji ni po svojoj strukturi, ni po sadržaju ne odražava realne potrebe i stanje stvari u našoj Ustanovi. Rad na novom aktu otpočeo je davne 2015.godine. Pod sumnjivim okolnostima je okončan bez rezultata. Nastavljen je u toku 2019. godine i prošao javnu raspravu, da bi pod takođe nejasnim okolnostima bio obustavljen postupak usvajanja. Dolaskom nove direktorice i uprave, nanovo je otpočeo rad na sistematizaciji koja je zaključno sa 04. septembrom 2020. godine dobila potrebnu saglasnost resornih ministarstava (kulture i finansija) ali iz nepoznatih razloga nije usvojena na sjednici Vlade Crne Gore. Aktuelni menadžment Ustanove još jednom je pokazao svoju nezaježljivu spremnost da samovoljno donosi odluke koje nijesu u korist niti Ustanove, niti zaposlenih i iskoristili su priliku da, u vakumu koji je napravljen usljed neusvajanja nove sistematizacije od strane Vlade Crne Gore, raspišu konkurs za novo zapošljavanje i to na radno mjesto za kojim ne postoji apsolutno nikakva potreba u Ustanovi. Da se radi o radnom mjestu za koje ne postoji potreba najbolje govori podatak da to radno mjesto nije niti predviđeno predlogom novog akta o sistematizaciji. Sa druge strane, na radnim mjestima na kojima postoji potreba za radnom snagom, odnosno na radnim mjestima gdje recimo četiri izvršioca obavljaju poslove za sedam lica koliko je predviđeno, Uprava godinama unazad, pa ni danas, ne vidi potrebu novog zapošljavanja. Osim toga, nedonošenje akta o sistematizaciji za sobom povlači i nemogućnost izrade nekih od ključnih akata poput akta o procjeni rizika i drugih akta vezanih za ono što je najvažnije - a to su zaštita zdravlja i života zaposlenih. Postavlja se logično pitanje - u čijem je interesu ova i ovakva stuacija u nacionalnom pozorištu? Ko je i zašto dopustio da se nepravilnosti dešavaju i ponavljaju? Do kada će ovakvo stanje trajati i da li će neko snositi odgovornost? Bezbroj je pitanja, a malo adresa sa kojih je moguće dobiti odgovor i postupanje", dodao je Caušević.

Kaže da se sindikalna organizacija Crnogorskog narodnog pozorišta "povodom brojnih nepravilnosti obratila nadležnoj inspekciji i Pozorišnom savjetu sa očekivanjem da će se u konačnom stati na put nedomaćinskom upravljanju Ustanovom."

"Osim toga, Sindikalna organizacija obratila se i zahtejvom upravi radi dobijanja podataka o troškovima koji su izdvojeni za organizovanje Poetskog teatra, strahujući da su za ovaj projekat izdvojena značajna sredstva, čija raspodjela nije bila adekvatna, posebno kada su u pitanju glumci koji su bili angažovani, a koji prema našim saznannjima nijesu bili niti plaćeni. Sindikalna organizacija Crnogorskog narodnog pozorišta nastaviće, kao i do sada, da se bori za dobrobit zaposlenih u Ustanovi i za samu Ustanovu koja zaslužuje da njome upravljaju i da istu vode oni koji se u to razumiju i koji joj žele najbolje. Ujedno, Sindikalna organizacija Crnogorskog narodnog pozorišta ovim daje punu podršku borbi dijela glumačkog ansabla i njihovim zahtjevima usmjerenim ka što hitnijem rješavanju nagomilanih problema u našoj Ustanovi, pri čemu koristi priliku da apeluje na resorno ministarstvo da u konačnom otpočne izmjenu zakonskih propisa na način da svim glumcima garantuje stabilnost zaposlenja i samim tim dostojanstvo profesije i dostojanstven život od svog rada, odnosno radnu i socio-ekonomsku sigurnost", zaključio je Caušević.

Preporučujemo za Vas